Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Διεκδικούμε την πρωτιά – Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια γιατί υπάρχουν συμφέροντα

Για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αλλά και για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες όπως τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, την ακρίβεια, αλλά και για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, μίλησε σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ από την Αστυπάλαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, που συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου.

Αρχικά, αναφερόμενος στην περιοδεία του στα νησιά και τα προβλήματα που έχει εντοπίσει, σημείωσε:

«Yγεία, συγκοινωνίες, παιδεία είναι τα βασικά προβλήματα. Πέρα από αυτά έχουμε και μεγάλο θέμα με τα απορρίμματα και ζητήματα με την πολεοδομία, την ανάπτυξη. Αλλά το πολύ βασικό είναι στην υγεία. Έχουμε τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, το οποίο πάει να γίνει ντε φάκτο ιδιωτικό με τις θέσεις της ΝΔ για την υγεία. Εδώ όμως είναι πιο έντονο το πρόβλημα, διότι είναι υποστελεχωμένα (τα νοσοκομεία). Εμείς κάναμε μια τροπολογία πριν από περίπου δύο εβδομάδες για να φέρουμε γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά, με ένα πριμ 1.000 ευρώ για κάθε γιατρό και νοσηλευτή, με βοήθεια στη στέγη, στην αγορά της πρώτης κατοικίας εφόσον παραμείνουν 5 χρόνια (…). Όλα αυτά και το μπόνους κοστίζουν 35 εκατομμύρια ευρώ. Είναι 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά τουρίστα. Με ένα ευρώ θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μεγάλη τομή στην υγεία στα νησιά. Η ΝΔ απέρριψε αυτή την πρόταση», τόνισε.

«Η κυβέρνηση δίνει ελάχιστα χρήματα για την υγεία»

«Η κυβέρνηση δίνει ελάχιστα χρήματα. Πώς θα πληρώσει κάποιος το ενοίκιό του στην Πάρο ή στη Μύκονο;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας πως «πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στέγασης, μια μόνιμη λύση και ένα γενναίο πρόγραμμα στελέχωσης των νοσοκομείων».

Όπως τόνισε οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν φιλότιμο και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

Για τα απογευματινά χειρουργεία είπε πως «δεν θα αφήσουμε την υγεία να είναι ένα παρακλάδι του καπιταλισμού. Η υγεία είναι δημόσια και πρέπει να είναι για όλους».

Ακόμη επισημαίνει πως «ξοδεύουμε ένα σορό χρήματα για να σπουδάζουμε και να μορφώνουμε γιατρούς και φεύγουν έξω από την Ελλάδα. Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία. Και έχετε την εγγύηση πως όταν γίνουμε κυβέρνηση η πρώτη προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος. Να υπάρχει πραγματικά δημόσια υγεία».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «κωλοτούμπα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της τηλεκπαίδευσης στα νησιά. «Εάν δεν επενδύσουμε στην υγεία και την παιδεία, τι κάνουμε σαν χώρα;», διερωτήθηκε.

Για την ακρίβεια

Για το ζήτημα της ακρίβειας και ποια μέτρα θα λάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση, ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Η ΝΔ προεκλογικά έλεγε πως είναι εισαγόμενη η ακρίβεια. Είπε λοιπόν ψέματα ο κ. Μητσοτάκης για αυτό όταν μετά τις εκλογές λέει πως είναι μπανανία η χώρα; Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που λέει ψέματα. Και για την εμπορική αμαξοστοιχία και το φορτίο της είπε ψέματα πριν τις εκλογές, και τις μειώσεις των φόρων είπε ψέματα. Υπάρχει ένα σύστημα που έχει στήσει με την προπαγάνδα και τον μηχανισμό της που δεν τα παρουσιάζει αυτά. Μπορεί αυτή τη στιγμή να βάλει πλαφόν στην κερδοφορία στο ρεύμα. Εμείς προτείνουμε 5%, δεν το κάνει. Μπορεί να μπει όριο στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι δημόσιο αγαθό και η ΝΔ επιλέγει το πολύ μικρό ολιγοπώλιο».

Στη συνέχεια ανέφερε «πώς γίνεται από το χωράφι στο ράφι να μην μπορεί να επιβιώσει ούτε ο αγρότης ούτε ο καταναλωτής;».

«Έχουμε προτείνει για την ακρίβεια, όποιες εταιρείες αισχροκερδούν να υπάρχει ένα σύστημα Τειρεσίας. Όταν παίρνουν πρόστιμο δεν θα έχουν καμία δουλειά με το δημόσιο για 5 χρόνια. Γιατί δεν το κάνει αυτό η ΝΔ; Δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια γιατί υπάρχουν συμφέροντα που χρηματοδοτούν την δομή της. Το πιο βασικό που θα μπορούσε να κάνει είναι να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ψωμί και το γάλα».

Για τις επικρίσεις της κυβέρνησης πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο, απάντησε: «Ε τι θα πει η κυβέρνηση, κάτι θετικό; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει, έχει βγάλει ξεκάθαρη κοστολόγηση;». Ακόμη, επισήμανε πως το κόμμα έχει δημιουργήσει ένα «καινοτόμο φορολογικό πλαίσιο το οποίο απολύτως λογικό. Όταν το αναλύω και σε διευθύνοντες συμβούλους στην Ελλάδα λένε ‘ναι, αυτό βγάζει νόημα’. Και μας λέει η ΝΔ πως δεν ξέρουμε τι λέμε;».

«Εμείς χτίζουμε κάθε μέρα το πρόγραμμά μας. Θα καταθέσουμε και προτάσεις νόμου στη Βουλή έτσι ώστε να ξέρει η Ελληνίδα και ο Έλληνας τι θα γίνει νόμος του κράτους όταν γίνουμε κυβέρνηση».

«Διεκδικούμε την πρωτιά»

Αναφορικά με τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε πως «η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διεκδικεί να κυβέρνηση και να αλλάξει τον τόπο. Άρα λοιπόν διεκδικούμε την πρωτιά. Από κει και πέρα αλλάζουμε τις δομές του κόμματος μας για να είναι ανοιχτές σε όλο τον προοδευτικό κόσμο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης και στην επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να επιδιώκει να τοποθετηθεί στο προοδευτικό κέντρο, τονίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι όντως ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά είναι πολυσυλλεκτικό προς την άκρα δεξιά», επισημαίνοντας ότι έχει τοποθετήσει στο ευρωψηφοδέλτιο της μια υμνήτρια του νεοναζί Κασιδιάρη, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απέπεμψε τον βουλευτή Δράμας του κόμματός του για τις πρόσφατες ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις του. «Εμείς επιλέγουμε να είμαστε πολυσυλλεκτικοί στο προοδευτικό κέντρο και στην Αριστερά, στον κόσμο της αλληλεγγύης και της προόδου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για την υπόθεση των Τεμπών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Τεμπών, λέγοντας: «Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα; Ποιος έδωσε την εντολή να μετακινηθούν αυτά τα οστά που είναι 2 μέτρα κάτω από τη γη; Θα μου πει κανείς; Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης έχει απαντήσει; Όχι. Κάποιος έδωσε εντολή και θέλουμε να ξέρουμε αυτός ο κάποιος ποιος είναι. Η κυβέρνηση αρνείται την αλήθεια και αρνείται να στείλει τον κ. Καραμανλή στη δικαιοσύνη. Με την πρώτη ευκαιρία αυτός ο νόμος για την ασυλία των υπουργών φεύγει. Οι πολιτικοί επιτέλους να είναι ισότιμοι πολίτες μπροστά στο νόμο».

«Θα πάω στην εκκλησία το Πάσχα»

Σε ερώτηση για το εάν θα πάει σε εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Κασσελάκης απάντησε «θα πάω. Στην Κέρκυρα είναι η πρόθεσή μου. ‘Έχω πει ξεκάθαρα πως πιστεύω, δεν εμπορεύομαι την πίστη μου, σέβομαι την πίστη κάθε συμπολίτη μου και όσων είναι άθεοι. Θέλω όλοι να ζουν σε μια κοινωνία που σέβεται την ελευθερία του καθενός».

Ακόμη είπε πως: «Αισθάνομαι πως έχουμε γίνει μια κοινωνία της ατομικής ευθύνης και του γρήγορου πλουτισμού. Μας λείπει λίγο η αριστερή αλληλεγγύη, η συλλογική ευθύνη. Θα ήθελα να βρούμε έναν τρόπο να μονιάσουμε σαν κοινωνία και να εμπνεύσουμε τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική, με τον ακτιβισμό».

«Βλέπω πολύ κόσμο που έχει μετανιώσει για τις τελευταίες εκλογές»

Παράλληλα, ερωτώμενος εάν η ΝΔ δεν πάει καλά τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές άμεσα, ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Έχω ήδη ζητήσει εκλογές γιατί θεωρώ πως ο τρόπος με τον οποίο εξελέγη η κυβέρνηση ήταν στημένος σε ένα ψέμα. Εργαλειοποίησαν τον φράκτη στον Έβρο, έναν μήνα μετά τα Τέμπη για να αλλάξουν ατζέντα. Θα ήταν καλό να ξαναζυγίσουμε. Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία, βλέπω πολύ κόσμο που έχει μετανιώσει για τις τελευταίες εκλογές. Υπάρχει πολύ καλή περίπτωση να ξεπεράσουμε το 20%. Η αλαζονεία στον γυάλινο πύργο που βρίσκονται πρέπει να σταματήσει. Προφανώς εκείνος πρέπει να αποφασίσει το πότε αλλά τουλάχιστον να τελειώνουμε με αυτή την αλαζονεία».

Επιπλέον, μίλησε με θετικά λόγια για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αποκλείοντας ωστόσο συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας. Τέλος, είπε πως θα δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση πριν τις ευρωεκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που σημειώθηκαν πέρυσι στον κόσμο είχαν ως αιτία τους την κλοπή διαπιστευτηρίων, ένα ζήτημα, αυτό της στιβαρότητάς...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς και η...

ΔΙΕΘΝΗ

Η δίκη πυροδότησε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την ενδοοικογενειακή κακοποίηση σε μια χώρα όπου τουλάχιστον 400 γυναίκες πιστεύεται ότι πεθαίνουν από τέτοια βία...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με κάθε επισημότητα η ΠΑΕ Βόλος μαζί με την ΕΠΣ Θεσσαλίας στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μάκη Γκαγκάτση για την προεδρία της ΕΠΟ. Αναλυτικά η...