Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια γραφείων: Γιατί συνεχώς ακριβαίνουν – Οι τιμές ανά περιοχές

Θέλω να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι καμία μελέτη από κανένα ινστιτούτο, καμία εταιρεία, ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν κάνει λόγο για φούσκα στα ακίνητα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο εκτιμητής ακινήτων Γιάννης Ξυλάς.

Φούσκα σημαίνει μια βίαιη ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και αυτή τη στιγμή δεν βιώνουμε κάτι τέτοιο, εκτίμησε.

Αναφερόμενος στις τιμές των γραφείων είπε ότι η Ελλάδα είναι λίγο σαν ένα μικρό γαλατικό χωριό, γιατί εκεί που τα γραφεία έχουν σημειώσει ύφεση τα τελευταία χρόνια σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική, στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση των αξιών των γραφείων.

Αυτό συμβαίνει διότι είναι η φάση του κύκλου τέτοια μέσα στην οποία βρισκόμαστε. Τα ακίνητα, όπως οι μετοχές ή τα εμπορεύματα έχουν φάσεις που ανεβαίνουν. Φτάνουμε στην κορύφωση και μετά κατεβαίνουν στο χαμηλότερο σημείο. Αυτή τη στιγμή στη Δυτική Ευρώπη έχουμε βγει από μια ύφεση στα ακίνητα και βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ενάρετο κύκλο αύξησης των αξιών.

Στην Ελλάδα η αγορά των γραφείων μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις βασικές μεγάλες κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που έχουμε ποιοτικά σύγχρονα πράσινα γραφεία που αυτά μπορεί να πιάσουν νοίκια πάνω και από 30 ευρώ το τετραγωνικό το μήνα.

Το ερώτημα είναι αυτά τα ακίνητα πόσα είναι, και επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτά τα ακίνητα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα πάνω από 100.

Η δεύτερη κατηγορία, που αφορά και την πολύ μεγάλη πλειοψηφία ακινήτων, είναι παλιά ανακαινισμένα γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως είναι η Λεωφόρος Μεσογείων, η Λεωφόρος Συγγρού, η Λεωφόρος Κηφισίας που εκεί μπορούμε να πάμε σε ένα εύρος 15 με 20 ευρώ το τετραγωνικό.

Η τρίτη κατηγορία αφορά σε μια πλειάδα παλιότερων μη ανακαινισμένο γραφείων, που είναι το 70% με 80% του συνόλου των γραφείων. Αυτά τα γραφεία που δεν βρίσκονται ούτε σε κεντρικές περιοχές, ούτε πάνω σε οδικούς άξονες, δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή να καταγράψουν ενοίκια τα οποία να είναι πάνω από 10 ευρώ το τετραγωνικό το μήνα.

Η πανδημία άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη ανθρώπων που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, άρα οι ανάγκες στέγασης των εταιρειών έχουν μειωθεί. Μειωμένες ανάγκες στέγασης εταιρειών σημαίνει λιγότερα τετραγωνικά σε καλύτερα κτήρια.

Ενδεικτικά παραδείγματα μηνιαίου μισθώματος με τιμή είναι ανά τετραγωνικό μέτρο σε παλαιές οριζόντιες ιδιοκτησίες με θέση στάθμευσης:

  • Κολωνάκι                 16,88 ευρώ
  • Λ. Κηφισίας              16,36 ευρώ
  • Λ. Βουλιαγμένης      12,50 ευρώ
  • Λ. Μεσογείων            9,56 ευρώ
  • Λ. Συγγρού                 9,42 ευρώ

Αντίστοιχα, το μηνιαίο μίσθωμα / τμ σε παλαιές οριζόντιες ιδιοκτησίες χωρίς θέσεις στάθμευσης είναι:

  • Σύνταγμα (όχι στην Πλατεία)    15,90 ευρώ
  • Κολωνάκι                                 13,67 ευρώ
  • Λ. Κηφισίας                              10,47 ευρώ
  • Λ. Βουλιαγμένης                          9,8 ευρώ
  • Λ. Συγγρού                                  8,04 ευρώ
  • Λ. Μεσογείων                              7,03 ευρώ

ΠΗΓΗ: Παρατηρητήριο Αξιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς και η...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που σημειώθηκαν πέρυσι στον κόσμο είχαν ως αιτία τους την κλοπή διαπιστευτηρίων, ένα ζήτημα, αυτό της στιβαρότητάς...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ & ΓΕΣ, επισκέφθηκε νησίδες και νησιά του Αν....

LIFESTYLE

Στην κάμερα του MAD και το ειδικό πρόγραμμα «MAD Questions – The Elections Edition» μίλησε η Νόνη Δούνια. Το γνωστό πρώην μοντέλο και υποψήφια...