Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Β. Αμοιρίδης (ΙΑΑΔΕΤ): Σε επίπεδο κορεσμού η μέτρηση της σκόνης – Σημαίνει ότι έχουμε σχεδόν δεκαπλάσιες με εικοσαπλάσιες συγκεντρώσεις (audio)

«Η μέτρηση ακόμα και με τις δικές μας διατάξεις πολλές φορές αποτυγχάνουν να δουν τέτοια μεγάλα επεισόδια. Αυτό ισχύει τόσο για τις μετρήσεις που κάνουμε σε μικρογραμμάρια που είναι σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και το εισπνεύσιμο κλάσμα σωματιδίων όσο και με τους δορυφόρους. Για παράδειγμα, είναι σε επίπεδο κορεσμού η μέτρηση, που σημαίνει ότι έχουμε σχεδόν δεκαπλάσιες με εικοσαπλάσιες συγκεντρώσεις απ’ ό, τι έχουμε κατά μέσο όρο στις περιοχές που συζητούμε».

Με την παραπάνω επισήμανση, ο Βασίλης Αμοιρίδης, Δ/ντης Ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπογράμμισε την ανησυχητικά για την ανθρώπινη υγεία υψηλή συγκέντρωση σαχαριανής σκόνης στη χώρα μας και παρέπεμψε στις οδηγίες που έχει δώσει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, σημείωσε.

«Συμβαίνει συχνά, ζούμε σε μια χώρα που είναι κοντά στην έρημο Σαχάρα, είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε μετεωρολογικά την άνοιξη. Δεν παρατηρείται ακόμη κάποια ιδιαίτερη αύξηση της συχνότητας ή της έντασης των φαινομένων, επομένως είναι κάτι το οποίο το θεωρούμε ακόμη μέσα σε μια φυσιολογική ροή και όπως τη γνωρίζαμε από τα αρχαία χρόνια, είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 916 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με τη Χριστίνα Βίδου.

Όπως είπε, σε πειράματα που διενεργεί το Αστεροσκοπείο σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους μελετάται πώς ακριβώς «ταξιδεύει» αυτή η σκόνη και δε χάνεται στη  πορεία του, ενώ επισήμανε πως εντοπίζεται ακόμα και στα Μπαρμπέιντος, που σημαίνει 5000 χιλιόμετρα μακριά, όπως επίσης, ανέφερε πως υπάρχουν αναφορές ότι αποτελεί λίπασμα για το δάσος του Αμαζονίου.

Όσο για το πόσο θα μείνει μαζί μας η σκόνη, ο κ. Αμοιρίδης εκτιμά πως αφού κινείται ανατολικά, το μεσημέρι ουσιαστικά θα το δούμε να υποχωρεί και σταδιακά θα απομακρυνθεί εντελώς. από την Πέμπτη και μετά. Από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ίσως μετά την Πέμπτη το βράδυ θα έχει υποχωρήσει και θα έχει μεταφερθεί το φαινόμενο στην Τουρκία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που σημειώθηκαν πέρυσι στον κόσμο είχαν ως αιτία τους την κλοπή διαπιστευτηρίων, ένα ζήτημα, αυτό της στιβαρότητάς...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς και η...

ΔΙΕΘΝΗ

Η δίκη πυροδότησε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την ενδοοικογενειακή κακοποίηση σε μια χώρα όπου τουλάχιστον 400 γυναίκες πιστεύεται ότι πεθαίνουν από τέτοια βία...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με κάθε επισημότητα η ΠΑΕ Βόλος μαζί με την ΕΠΣ Θεσσαλίας στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μάκη Γκαγκάτση για την προεδρία της ΕΠΟ. Αναλυτικά η...