Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» Σύψα για ανεμβολίαστα παιδιά

ήμα για την επίσπευση των εμβολιασμών σε παιδιά στέλνει ο καθηγήτης λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέροντας ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά θα μολυνθούν αργά ή γρήγορα αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού επισημαίνοντας ότι μπορεί να μην είναι πλήρως γνωστό το τί θα γίνει μετά από 10 χρόνια από το εμβόλιο ωστόσο είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί αν κολλήσει κορονοϊό, καθώς οι συνέπειες είναι μακροχρόνιες.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN, η πρόεδρος των προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παιδιάτρων καθώς ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί βασικά διαδικαστικά ζητήματα ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία.

«Εμείς οι παιδίατροι ζητάμε να γίνει ο εμβολιασμός ζητάμε να γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών στα ιατρεία και το αίτημά μας έχει γίνει δεκτό από την Πολιτεία και αναμένουμε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα ούτως ώστε πλέον να έχουμε τα εμβόλια στα ιατρεία και να ξεκινήσουμε εμβολιάζουν τα παιδιά άνω των 12 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας Τζίνα Νταμάγκα, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει.

Σύψας: Είναι γνωστό τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει τον ιό

Την άποψη πως αργά ή γρήγορα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό.

«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ένα μήνα επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Προβληματισμός στους παιδιάτρους για εμβολιασμούς σε ιατρεία

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παιδιάτρων καθώς ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί βασικά διαδικαστικά ζητήματα ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία.

«Εμείς οι παιδίατροι ζητάμε να γίνει ο εμβολιασμός ζητάμε να γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών στα ιατρεία και το αίτημά μας έχει γίνει δεκτό από την Πολιτεία και αναμένουμε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα ούτως ώστε πλέον να έχουμε τα εμβόλια στα ιατρεία και να ξεκινήσουμε εμβολιάζουν τα παιδιά άνω των 12 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας Τζίνα Νταμάγκα, μιλώντας OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, «υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα που αφορούν στη μεταφορά του σκευάσματος τη συντήρηση του και την οργάνωση των ραντεβού στα ιατρεία. Αναμένουμε απαντήσεις από την πολιτεία πως έχουν πληροφόρηση αναμένεται στο τέλος του μήνα. Έχουμε ζητήσει εμβόλια το αίτημα έγινε αποδεκτό απλά πρέπει να διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα.»

Αναφορικά με την άποψη που έχουν οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό στα ιδιωτικά ιατρεία, η κ. Νταμάγκα ανέφερε ότι «η πλειονότητα του παιδιάτρου είναι αυτή που τάσσεται υπέρ του εμβόλιο. Περιμένουμε να διευθετηθεί το διαδικαστικό κομμάτι ώστε να δούμε ποιοι συνάδελφοι θα συμβεί λυθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία».

Η πρόεδρος των ιδιωτών παιδιάτρων Λάρισας δήλωσε επίσης ότι η πλειονότητα των γιατρών είναι υπέρ των εμβολίων, ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι σε κάθε κλάδο υπάρχει μία μειονότητα η οποία μπορεί να είναι σύμφωνη με τους περισσότερους. Αυτό συμβαίνει και στον παιδιατρικό κλάδο, ωστόσο δεν είναι η πλειονότητα.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτημα για το κατά πόσο είναι ασφαλές εμβολιάζονται τα παιδιά σε ιδιωτικά ιατρεία η κυρία Νταμάγκα ανέφερε ότι στα ιδιωτικά ιατρεία πραγματοποιούνται πολλά εμβόλια ενώ συγκεκριμένα σημειώσε ότι οι ιδιώτες «κάνουμε το 70 με 80% των εμβολίων. Κάθε εμβόλιο είναι δυνατόν να έχει κάποια παρενέργεια όπως μία αναφυλακτική αντίδραση ή μία τοπική αντίδραση, ωστόσο τα ιατρεία μας είναι εξοπλισμένα στο να ανταπεξέλθουν για όλα τα εμβόλια».

Την ίδια ώρα, η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πάτρας εκτίμησε ότι θα συμμετάσχει μεγάλο ποσοστό των παιδιάτρων σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση σημείωσε ότι έχει σταθεροποιηθεί, προσθέτοντας ότι «δεχόμαστε πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ αυτό που μας ανησυχεί είναι η διασπορά του ιού από τους μαθητές στα σπίτια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (24/5) να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέτο Γκουερίνο, Ράντε Πάπριτσα και Τάισον. Τους συνδέουν ο ΠΑΟΚ, τα “χρυσά” γκολ τίτλου που πέτυχαν, αλλά και η φανέλα με το νούμερο “11”....

ΕΛΛΑΔΑ

Στα εγκαίνια του δεύτερου κύκλου ζωής του αεροσκάφους Boeing B727/284 MOUNT OLYMPUS στο Ελληνικό, το οποίο ανήκε στο δυναμικό της ιστορικής «Ολυμπιακής Αεροπορίας», του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Φλώρινα και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν εντός του αστικού ιστού μικρά αρκουδάκια με την μαμά τους να τρώνε αμέριμνα...