Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Είναι αναγκαία η ενισχυτική δόση;

Την ώρα που ειδικοί και κυβερνήσεις ανάβουν σταδιακά το «πράσινο φως» για χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες και σε άτομα που λόγω της χρονικής απόστασης από τις πρώτες δόσεις χρειάζεται ανανέωση του επιπέδου των αντισωμάτων τους, πληθαίνουν και τα ερωτήματα για όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι New York Times, συνέλεξαν απορίες εκατοντάδων αναγνωστών: «Θα πρέπει οι άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο της J&J να λάβουν ενισχυτική δόση;», «Έκανα το συγκεκριμένο εμβόλιο τον Μάρτιο, τι να κάνω. Φοβάμαι», «Ποιες είναι οι οδηγίες;».

Το ζήτημα της ενισχυτικής δόσης έχει τεθεί για τα άλλα δύο εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA και χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ. Τόσο τα εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna, απαιτούν δύο δόσεις, και έχουν λάβει περισσότερη προσοχή από τις αρχές.

Η κατάσταση είναι πιο θολή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία ιικού φορέα. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, δεν έχει λάβει τόση προσοχή επειδή μόνο το 8% των εμβολιασμένων Αμερικανών έχουν πάρει το εν λόγω σκεύασμα. Ωστόσο, αφορά 14 εκατ. ανθρώπους και πολλοί από αυτούς θέλουν καθοδήγηση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Από την αρχή, φάνηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τα άλλα δύο εμβόλια που πήραν άδεια στις ΗΠΑ. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι το χάσμα μπορεί να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας και της παραλλαγής Δέλτα. «Όλα τα στοιχεία που έχουμε, αποδεικνύουν ότι το J&J είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να μπλοκάρει τόσο τις λοιμώξεις όσο και τις νοσηλείες», τόνισε ο Δρ Μάικλ Λιν από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Περίπου ένας στους 20.000 εμβολιασθέντες με J&J στο Κολοράντο νοσηλεύτηκαν με Covid κάποια στιγμή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ανά τύπο εμβολίου. Για την Pfizer, το ποσοστό ήταν ένας στους 27.000 και για τη Moderna ένας στους 32.000. Βέβαια, οποιαδήποτε από αυτές τις πιθανότητες παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Η Δρ Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, η οποία ήταν επικεφαλής μιας πρόσφατης μελέτης, είπε στους Times: «Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, να σταματήσει τους ανθρώπους να πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να πεθαίνουν σε ΜΕΘ». Ωστόσο, η παροχή ακόμη μεγαλύτερης προστασίας στους ανθρώπους από ένα σοβαρή Covid έχει τεράστια αξία.

Τα δεδομένα για δεύτερη δόση του J&J
Με πολλά εμβόλια, όχι μόνο κατά της Covid, οι πολλαπλές δόσεις είναι ο κανόνας.

Το γεγονός ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας ως μονοδοσικό, δεν έδωσε απάντηση σχετικά με το αν πιθανή δεύτερη δόση θα παρείχε περαιτέρω προστασία. Η έγκριση δόθηκε επειδή τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν αρκετά αποτελεσματικό μετά από μία δόση και οι ειδικοί ήθελαν επειγόντως να μπουν τα εμβόλια Covid στη ζωή μας.

Πιθανότητα χορήγησης εναλλακτικής ενισχυτικής δόσης

Πολλοί εμβολιασθέντες με J&J ενδιαφέρονται λιγότερο για τη λήψη δεύτερης δόσης, σε σχέση με αυτούς που ενδέχεται να χρειαστούν τρίτη δόση ενός mRNA εμβολίου. Με βάση τα μικρότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας και τις αναφορές για τα πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, υπάρχουν ανησυχίες.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, πως πολλοί γιατροί και ορισμένοι εξέχοντες ειδικοί που έλαβαν οι ίδιοι το συγκεκριμένο εμβόλιο επέλεξαν στη συνέχεια δόση της Moderna ή της Pfizer. Η λίστα περιλαμβάνει τον βιοτεχνολόγο Μπιλ Ενράιτ, την Ζόι ΜακΛάρεν κα την Άντζελα Ράσμουσεν, γνωστή ιολόγο. Την ίδια, ώρα και η πόλη του Σαν Φρανσίσκο άρχισε επίσης να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις με Moderna ή Pfizer σε όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο.
Μπορεί να υπάρχουν, μέχρι στιγμής, λίγα δεδομένα για αυτούς τους συνδυασμούς εμβολίων, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία για έναν άλλο σχετικό συνδυασμό. Το εμβόλιο AstraZeneca – το οποίο χορηγείται σε πολλές χώρες αλλά όχι στις ΗΠΑ – είναι παρόμοιο σε σχεδιασμό με το J&J. Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη και τον Καναδά έλαβαν αρχικά το εμβόλιο της AstraZeneca και το εμβόλιο της Pfizer στη συνέχεια και είναι καλά.

Αυτή η προσέγγιση μερικές φορές περιγράφεται ως «Mix & Match» και οιάνθρωποι λαμβάνουν τα οφέλη ανοσίας από δύο διαφορετικούς τύπους εμβολίων.

«Νομίζω ότι έκανα το σωστό για να βεβαιωθώ ότι είμαι όσο το δυνατόν πιο προστατευμένη από την παραλλαγή Δέλτα», έγραψε η Ράσμουσεν τον Ιούνιο. «Μερικές φορές η δημόσια υγεία απαιτεί τη λήψη σκληρών αποφάσεων χωρίς ένα πλήρες σύνολο δεδομένων για την υποστήριξή της».

Μπορεί κανείς να λάβει ενισχυτική δόση (ΗΠΑ);

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Ακόμα κι αν θέλετε να κάνετε τη λεγόμενη booster δόση, η αμερικανική κυβέρνηση δεν το έχει εγκρίνει και οι γιατροί γενικά είπαν όχι σε ασθενείς που το ζήτησαν.

Πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση: Μερικοί ειδικοί προτρέπουν να ακολουθήσουν ένα πλάνο, επισημαίνοντας τα επιστημονικά στοιχεία. Και μερικοί γιατροί έχουν καταλάβει πώς να κάνουν ένα δεύτερο εμβόλιο για τον εαυτό τους θα τους βοηθήσει.

Ωστόσο, αν μπείτε στο ιατρείο και ζητήσετε δεύτερη (ή τρίτη) δόση, πιθανότατα θα λάβετε ένα «όχι». Μπορεί κανείς να αισθάνεται σαν να υπάρχει ένα σύνολο κανόνων για άτομα με «μέσον» και κάτι διαφορετικό για όλους τους άλλους.

Συμπερασματικά
Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν εμβολιασθεί με J&J, θα ωφεληθούν με την ενισχυτική δόση (Moderna ή Pfizer). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ανησυχητικών παρενεργειών. Και η παραλλαγή Δέλτααποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (24/5) να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό...

LIFESTYLE

«Οι τελευταίες μέρες ήταν δύσκολες, με σόκαρε αυτό το ισοπεδωτικό που έζησα λέγοντας την άποψή μου το 2024», είπε ο Γιώργος Τσαλίκης. Ο Γιώργος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ανάγκη τροποποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει ομαλά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα μελέτη, υπό τoν συντονισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (TU Berlin), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και άλλα Ευρωπαϊκά...