Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι χώρες που εμβολιάζουν παιδιά από 12 ετών

Κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική σε ό,τι αφορά την θωράκιση παιδιών και εφήβων από τη νόσο Covid-19. Την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» επελαύνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, δυσχεραίνοντας τις τιτάνιες προσπάθειες αρχών και κυβερνήσεων να περιορίσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού, οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο διευρύνουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα εντάσσοντας τα παιδιά στις κατηγορίες που θα μπορούν ή θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Για παράδειγμα, στη Βρετανία, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν για τον  Covid έως τον χειμώνα, ένα μέτρο που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. Για τους ειδικούς, τα παιδιά που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να κάνουν, σε πρώτη φάση, την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/Biontech και από το νέο έτος, την δεύτερη δόση.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/Βiontech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Έκτοτε, οι χώρες της Ε.Ε. κινήθηκαν με διαφορετική ταχύτητα σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού.

Στη Δανία, τα παιδιά, ηλικίας 12 έως 15 ετών, έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το ίδιο ισχύει και στην Ισπανία αλλά για τα άτομα ηλικίας από 12 ετών έως 19 ετών.

Η Γαλλία κινείται επίσης γρήγορα για τον εμβολιασμό παιδιών καθώς το 66% των ατόμων, ηλικίας 12 έως 17 ετών, έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ το 52% είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένο.

Επιπλέον, μέχρι τον Οκτώβριο, το «πιστοποιητικό υγείας» ή αλλιώς το «υγειονομικό πάσο» θα είναι απαραίτητο και για όσους είναι κάτω των 18 ετών προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χώρους όπως κινηματογράφους, μουσεία, εστιατόρια και εσωτερικά εμπορικά κέντρα.

Τον Ιούνιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο κατά της Covid πρέπει να χορηγείται μόνο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Αλλά τον Αύγουστο, όταν η μετάλλαξη «Δέλτα» άρχισε να εξαπλώνεται ανησυχητικά στη χώρα, ο εμβολιασμός κατά της Covid επεκτάθηκε και σε άτομα άνω των 12 ετών.

Εκτός Ευρώπης, και άλλες χώρες εμβολιάζουν παιδιά.

Στη Σουηδία, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μπορούν να εμβολιαστούν μόνο εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Στη Νορβηγία, ο εμβολιασμός ξεκίνησε σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, αλλά κάνουν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.

Στις ΗΠΑ, σε ορισμένες περιοχές, όπως το Λος Άντζελες, έχει καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών, ηλικίας άνω των 12 ετών.Τον Μάιο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Καναδά ήταν οι πρώτες που ενέκριναν τον εμβολιασμό παιδιών 12 ετών και άνω με το ενέσιμα σκεύασμα των Pfizer/BionTech.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, το 42% των παιδιών στις ΗΠΑ, ηλικίας 12 έως 17 ετών, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου και το 32% τη δεύτερη δόση είτε του ενέσιμου σκεύασματος των Pfizer/ΒionTech είτε το Moderna.

Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά 2 ετών κατά της Covid-19.

Τα παιδιά εμβολιάστηκαν με τα κουβανέζικα ενέσιμα σκευάσματα Abdala και Soberana, δύο εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Χώρες όπως η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να εμβολιάσουν μικρότερα παιδιά.

Στην Κίνα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός παιδιών, ηλικίας τριών έως 17 ετών, με το ενέσιμο σκεύασμα «Sinovac».

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο Sinovac χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία της Αλβανίας με την Ιταλία για τους μετανάστες είναι μια μοναδική περίπτωση, 100% μοναδική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξη του...

ΕΛΛΑΔΑ

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους δρόμους που οδηγούν εκεί για την διεξαγωγή του τελικού του Conference League, την Τετάρτη...

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους να διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Όπως...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τους πολιτικούς αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, τα εθνικά θέματα και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά...