Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Πρώτος θάνατος από την «ευλογιά της Αλάσκας»

Εδώ και εννέα χρόνια, οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αλάσκας γνωρίζουν για έναν σπάνιο ιό που προκαλεί σχετικά ήπια ασθένεια στην περιοχή Φέρμπανκς. Όμως ένα πρόσφατο κρούσμα σε μια άλλη περιοχή της πολιτείας έφερε και πάλι στο προσκήνιο τον ιό ο οποίος είναι γνωστός ως «ευλογιά της Αλάσκας» (Alaskapox). Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές της Αλάσκας ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ένας άνδρας πέθανε μετά από μόλυνση με τον εν λόγω ιό.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2015 και προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, πρησμένους λεμφαδένες και ένα ή περισσότερα εξογκώματα ή φλύκταινες στο δέρμα. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, μια λοίμωξη με τον εν λόγω ιό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ηλικιωμένος άνδρας είναι το έβδομο κρούσμα από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Ο ασθενής είχε μια κόκκινη πληγή κάτω από τη δεξιά του μασχάλη, ένιωθε κάψιμο και αίσθημα κόπωσης. Πιστεύεται ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα είχε εξασθενήσει καθώς υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο και ως εκ τούτου διέτρεχε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό. Ο ηλικιωμένος εισήχθη στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο, αλλά πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου.

Το συμπέρασμα των υγειονομικών αρχών είναι ότι ο ιός είναι γεωγραφικά πιο διαδεδομένος από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως και ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που ενέχει, ιδίως για τους ανοσοκατασταλμένους.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω μικρών θηλαστικών. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να το κολλήσουν από τα ζώα, δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας, ο άνδρας ζούσε μόνος του σε μια απομακρυσμένη περιοχή, αν και ανέφερε ότι φρόντιζε μια αδέσποτη γάτα που τον γρατζουνούσε συχνά και ίσως έτσι μεταφέρθηκε ο ιός. Ωστόσο οι εξετάσεις της γάτας βγήκαν αρνητικές.

Οι νέες συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας της Αλάσκας περιλαμβάνουν την εξοικείωση των κλινικών ιατρών με τα χαρακτηριστικά του ιού και την τακτική διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον ιό. Συμβουλεύουν επίσης όσους υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό να διατηρούν τις πληγές τους στεγνές και καλυμμένες και να αποφεύγουν να τις αγγίζουν.

Είναι πιθανό ότι ο ιός υπάρχει ευρύτερα στα μικρά θηλαστικά της Αλάσκας και ότι έχουν μολυνθεί περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι όμως δεν έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλάσκας.

«Πραγματοποιούνται περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις σε ζώα για την καλύτερη κατανόηση της κατανομής του ιού στους ζωικούς πληθυσμούς σε ολόκληρη την Αλάσκα», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΠΗΓΗ: Science Alert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ερευνητική ομάδα...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η χώρα του θα αυξήσει την «πολιτική και στρατιωτική πίεση στη Χαμάς» για να...