Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αθήνα ζητά από το Λονδίνο την επιστροφή τους με τον πιο επίσημο τρόπο

Πρόκειται για μια μακρόχρονη διεκδίκηση, που τώρα πλέον μπαίνει σε άλλη τροχιά. Η Ελλάδα, έχοντας και την UNESCO στο πλευρό της, πρόκειται να ζητήσει με τον πιο επίσημο τρόπο από τη Βρετανία την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το αίτημα θα διατυπώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, την Τρίτη, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Είναι ένα καλά προετοιμασμένο και «στοιχειοθετημένο» βήμα, καθώς η Ελλάδα διεκδίκησε το προηγούμενο διάστημα και πέτυχε -μέσω της UNESCO- να αναγνωριστεί το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ως ένα διακυβερνητικό ζήτημα και όχι ως μια διεκδίκηση έναντι ενός μουσείου -του Βρετανικού Μουσείου.

Επιπλέον, ένα από τα κυρίαρχα και ζωτικά επιχειρήματα της χώρας είναι πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι όπως τα άλλα πολιτιστικά αγαθά που οι χώρες προέλευσής τους διεκδικούν την επιστροφή τους. Πρόκειται για τμήματα ενός από τα κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς και στο αίτημα της επιστροφής τους «καθρεφτίζεται» η ανάγκη επανένωσης των τμημάτων του, ώστε το μνημείο αυτό να ξαναβρεί την ολότητά του.

Αίτημα Μητσοτάκη προς Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις προθέσεις του στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» και στον δημοσιογράφο Γκόρντον Ράινερ. Ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γλυπτά του Παρθενώνα επισημαίνοντας ότι μια αλλαγή στάσης από την βρετανική κυβέρνηση για επιστροφή του πολιτιστικού θησαυρού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διευθέτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια. Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση».

«Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει “κοπεί” στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου».

«Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα».

«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας».

«Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο». Μία ημέρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο Παρίσι, στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες Τετάρτη την αναζήτηση για τους τέσσερις εργάτες που εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά από το ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη...

ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος, χωρίς την επιβολή περιοριστικού όρου και χρηματικής εγγύησης, αφέθηκε μετά την απολογία του στην Ευρωπαία Ανακρίτρια κατηγορούμενος για την υπόθεση της μη ολοκλήρωσης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις διαμαρτυρίες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Υγεία ο ΓΓ της ΚΕ...

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα (11/4) επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος του Απριλίου για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής...