Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ, αλλά και ανησυχία των πολιτών για την έξοδο από την κρίση

Την πεποίθηση της κυβερνητικής παράταξης ότι, παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας διατηρεί τα χαρακτηριστικά πολιτικής ηγεμονίας, «επιβεβαιώνουν» δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Την στιγμή δηλαδή που, η κάθε επόμενη μέρα «ανατρέπει» την συγκρατημένη αισιοδοξία της προηγούμενης για την σταδιακή τιθάσευση της πανδημίας και το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει «ασφαλές» προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Παρότι οι πολίτες βλέπουν ένα χρόνο μετά την επέλαση της πανδημίας να χάνεται και πάλι το «καλό σενάριο» για την σύντομη υποχώρηση της ανοιξιάτικης έξαρσης των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, δίνουν εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Εκφράζουν ωστόσο την έντονη ανησυχία τους για τον χρόνο λήξης του «πολέμου» και την οικονομική προοπτική, «ψαλιδίζουν» τα ποσοστά της ικανής διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα στέλνουν μηνύματα «χαλάρωσης» κάποιων περιοριστικών μέτρων καταθέτοντας «αίτημα» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει η «μεγάλη εικόνα» στα γκάλοπ αλλά εμφανίζονται αξιοσημείωτοι «αστερίσκοι» δίπλα στην κυβερνητική διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, στις δύο δημοσκοπήσεις, της εταιρείας Marc για τον Alpha και της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, διαπιστώνεται σταθερό προβάδισμα 15,6 και 11,8 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ αντίστοιχα. Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα, ενώ το κλίμα σε ό,τι αφορά στην πανδημία φαίνεται να επιδεινώνεται: το 56% των ερωτηθέντων βλέπει τώρα την επιστροφή στην κανονικότητα να απομακρύνεται, καταγράφοντας στην Metron μία αύξηση της απαισιοδοξίας κατά 12 μονάδες μέσα σε έναν μήνα. Ενδεικτικές της κόπωσης που υπάρχει στην κοινωνία, είναι οι απαντήσεις στην έρευνα της Marc για το lockdown: Η κοινή γνώμη ζητά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών (65,5%), του λιανεμπορίου (85,9%) και της εστίασης (75%).

marc__17_
marc__16_
marc__20_
marc__21_
marc__2_
marc__3_
marc__4_
marc__5_
marc__6_
marc__7_
marc__8_
marc__11_
marc__12_
marc__13_
marc__15_
marc__14_

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,2%, η Ελληνική Λύση 4,2% και το ΜέΡΑ 25 2,8%. Στην ίδια έρευνα της Marc για τον Alpha, το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 11,7% εκ των οποίων η πλειοψηφία (33%) είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία (31%).

Ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι θετική (52,7% απαντά «θετικά» ή «μάλλον θετικά») έναντι 46,5% «αρνητικών» και «μάλλον αρνητικών» απαντήσεων.

Ως προς την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το 77,8% την αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 20,1% που κρίνει το αντίθετο.

Ποσοστό 68,6% πιστεύει ότι οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει να αποφεύγονται αυτή την περίοδο λόγω του κορωνοϊού. Το ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που έχουν αυτήν την άποψη είναι συντριπτικό (87,7%), ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι το ίδιο πιστεύει και η πλειοψηφία (52,9%) όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.

Με αφορμή τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη, το 57,3% τω ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των αστυνομικών. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τη συμμερίζονται όμως και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα θέματα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, η απαντήσεις είναι ενδεικτικές της κούρασης στην κοινωνία, η οποία ζητά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών (65,5%), του λιανεμπορίου (85,9%) και της εστίασης (75%).

Πάνω από επτά στους δέκα συμφωνούν, τέλος, με την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών του ιδιωτικού τομέα ώστε να βοηθήσουν σε δημόσια νοσοκομεία για τον κορωνοϊό.

H έρευνα της Metron Analysis για το Mega

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με την δημοσκόπηση της Metron Analysis ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 23 μονάδων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα (στο ερώτημα σχετικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία) και η ΝΔ προβάδισμα 11,8 ποσοστιαίων μονάδων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, από 13,2 μονάδες στην αντίστοιχη έρευνα τον Φεβρουάριο. Η εκτίμηση ψήφου (όχι η πρόθεση δίνει από 43% ως 46% στη ΝΔ, από 26% ως 28% στον ΣΥΡΙΖΑ και γύρω στο 8% στο ΚΙΝΑΛ.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυξάνεται μέσα σε ένα μήνα κατά πέντε μονάδες – από το 6% στο 11% – το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας «τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα», πράγμα που υποδηλώνει μία άνοδο του «αντισυστημικού» κλίματος στην ελληνική κοινωνία (παραμένει πάντως σήμερα σε χαμηλά ποσοστά).

metron__4_
metron__5_
metron__6_
metron__7_
metron__8_
metron__9_
metron__11_
metron__2_
metron__3_

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο newsberg.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ερευνητική ομάδα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς είναι να είσαι λευκός στη Νότια Αφρική την εποχή του Απαρτχάιντ και να πηγαίνεις στα γκέτο για να παίξεις ποδόσφαιρο; Πόσα δυσάρεστα γεγονότα έχουν...

ΔΙΕΘΝΗ

«Βρισκόμαστε στα όριά μας», προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο προς την Κύπρο και επικρίνει...