Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Γιατί δεν είναι ώρα ακόμη – Τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης

Μετά τη ΔΕΘ θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαιότητά του έχει αποφασισθεί, ωστόσο καθοριστικό ρόλο, ως προς τον χρόνο πραγματοποίησής του, παίζουν δυο παράμετροι:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις, θέλει να υπάρχει καθαρό πολιτικό τοπίο, όταν θα πάει στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του για την επανεκκίνηση της χώρας μετά την πανδημία. Επομένως, λογικό είναι να θέλει να αποφύγει οποιουσδήποτε περισπασμούς ενδεχομένως δημιουργηθούν, λόγω των αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στο ότι υπάρχουν κρίσιμα υπουργεία τα οποία, είτε λόγω του αντικειμένου τους είτε λόγω των νομοθετικών εκκρεμοτήτων που έχουν, δεν μπορούν να αλλάξουν ηγεσία μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι τουλάχιστον «τρία υπουργεία αιχμής», τα οποία, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, δεν μπορεί να «πειραχτούν» πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Αυτές οι δυο παράμετροι αποδυναμώνουν σημαντικά το σενάριο ενός ανασχηματισμού κοντά στα δεύτερα γενέθλια της κυβέρνησης, τον Ιούλιο.

Ανασχηματισμός: Κρίσιμες αποφάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις του και κυρίως ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «εκλογική κυβέρνηση», υπό την έννοια ότι θα είναι η κυβέρνηση με την οποία θα πάει στις εκλογές του 2023. Ο ανασχηματισμός δεν συνδέεται κατ’ ουδένα τρόπο με την επίσπευση των εκλογών. Η απόφαση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που έχει δεχθεί από συνεργάτες του, δεν φαίνεται να κλονίζεται. Ο χαρακτηρισμός «εκλογική κυβέρνηση» σχετίζεται κυρίως με τα χαρακτηριστικά που θα έχει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να σηκώσει το βάρος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, η οποία θα είναι διπλή, προκειμένου, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με τις πρώτες εκλογές του 2023, να «καεί» η απλή αναλογική στις δεύτερες εκλογές που αναγκαστικά θα ακολουθήσουν.

Αυτό παραπέμπει σε μια πιο «πολιτική κυβέρνηση». Δηλαδή σε μια κυβέρνηση περισσότερο πολιτική και λιγότερο τεχνοκρατική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επιτυχημένοι εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες, που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν, δεν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, ορισμένοι εξ αυτών είναι πιθανόν να αναβαθμιστούν κιόλας. Φαίνεται, όμως, ότι θα αξιοποιηθούν περισσότερα κοινοβουλευτικά στελέχη και ενδεχομένως να υπάρξει μια μερική ανακατανομή ρόλων στο Μ. Μαξίμου. Μια τέτοια κίνηση, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, θα επαναφέρει την απόλυτη ηρεμία στις τάξεις της Κ.Ο., όπου ακούγονται γκρίνιες, αλλά θα πετύχει κι έναν σημαντικό πολιτικό στόχο, τη στεγανοποίηση της Ν.Δ. από διαρροές που μπορεί να υπάρξουν από τα δεξιά της.

Σύμφωνα με στοιχεία από μετρήσεις, αλλά και σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις, η Ν.Δ. έχει κατοχυρώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ηγεμονία της στον χώρο του Κέντρου. Κι αυτό ο φιλελεύθερος Κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να το απεμπολήσει και για πολιτικούς και για ιδεολογικούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την πολιτική κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία του. Η όποια μικρή αποσυσπείρωση παρατηρείται σχετίζεται με το αμιγώς δεξιό τμήμα της εκλογικής βάσης της.

Δύσκολο τρίμηνο

Το σημαντικό για τον Κ. Μητσοτάκη είναι πως πέρασε τελικά χωρίς αξιοσημείωτες απώλειες το δύσκολο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2021 της πανδημίας και ορισμένων αστοχιών. Αυτό του επιτρέπει να πάρει χωρίς πίεση και με καθαρή σκέψη τις τελικές αποφάσεις του, οι οποίες οδηγούν σε μια νέα κυβέρνηση, η οποία, με τη σειρά της, θα διεκδικήσει με πολύ σοβαρές αξιώσεις μια δεύτερη τετραετία. Στο πλαίσιο αυτό ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι ευρύς και ουσιαστικός. Θεωρείται δε, πολύ πιθανόν να μη θυμίζει σε τίποτα τον μίνι ανασχηματισμό του Ιανουαρίου. Και ενδεχομένως να σημάνει και τον επανακαθορισμό των ορίων του «επιτελικού κράτους», καθώς κρίνεται ότι οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες και να αποσυμφορηθεί ο φόρτος εργασίας που σωρεύεται στο Μ. Μαξίμου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο είναι παχύσαρκος. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή από το...

ΕΛΛΑΔΑ

Το φως της δημοσιότητας είδε φωτογραφία από την επιστολή με τη βόμβα που έστειλαν στις 12/2 οι δράστες στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης. Από τύχη...

ΔΙΕΘΝΗ

Υπερψηφίστηκε σήμερα στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, κατόπιν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιβεβαιώνω πλήρως όλα όσα είπε στη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ....