Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Κουτσούμπας – Απογευματινά χειρουργεία: Αφού είναι καθολική η συμμετοχή των γιατρών γιατί εντάχθηκαν και ιδιώτες γιατροί;

Από τις διαμαρτυρίες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Υγεία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: «Με σύνθημα «τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην ανθρώπινη ζωή», οι γιατροί, οι υγειονομικοί μας την τίμησαν διαδήλωσαν ενάντια στο αίσχος των επί πληρωμή χειρουργείων, στα οποία πλέον -όπως έμαθε όλη η Ελλάδα από τις καταγγελίες- αναγκάζονται να καταφύγουν και ογκολογικοί ασθενείς και επείγοντα περιστατικά με σπασίματα», είπε και πρόσθεσε: «Ελάτε να μας πείτε πάλι τώρα, κύριοι της κυβέρνησης, ότι δεν υποχρεώνετε κανέναν να πάει στα απογευματινά χειρουργεία και ότι απλώς εσείς τους δίνετε επιλογές. Σας εξέθεσαν, βλέπετε, με τη βιασύνη τους, οι λίγοι φανατικοί υποστηρικτές της πολιτικής σας μέσα στα νοσοκομεία -φανατικοί του χρήματος να πω καλύτερα- και δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα για λίγες έστω βδομάδες».

Το δικαίωμά τους στην υγεία, το έχουν χρυσοπληρώσει με εισφορές δεκαετιών και οι συνταξιούχοι, που βρέθηκαν προχθές στους δρόμους της Αθήνας, είπε, ενώ συνέχισε την ομιλία του ως εξής:

«Βέβαια, όταν οι γιατροί, οι υγειονομικοί, μέσω των σωματείων τους στα Νοσοκομεία καταγγέλλουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, όπως κάνει το Σωματείο των Εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το μόνο που έχετε να πείτε είναι ότι είναι ψυχασθενείς Το λιγότερο που έχω να σας πω είναι ότι είναι απαράδεκτο να κάνετε πολιτική αντιπαράθεση με τέτοιους όρους.

Βέβαια, ο καθένας έχει τις προτεραιότητες και τις αξίες του, έτσι κι εσείς τις δικές σας. Γι αυτό κι άλλωστε εσείς επιλέξατε να περάσετε την Παγκόσμια Μέρα Υγείας στο Ισραήλ, παρέα με τον ομόλογό σας, δεν μπορώ καν να πω “υπουργό υγείας”, γιατί μόνο τέτοιος δεν μπορεί να είναι ο υπουργός ενός κράτους που συμμετέχει στην γενοκτονία αμάχων, κυρίως παιδιών. Μας χαρίσατε μάλιστα και μια μακροσκελή ανάρτηση με τις εμπειρίες σας από αυτό το ταξίδι και μας είπατε να «αφήσουμε τον αντισημιτισμό» και να διδαχτούμε από το Ισραήλ που έχει κάνει τα νοσοκομεία του εδώ και χρόνια επιχειρήσεις.

Το να κάνετε μαθήματα, κύριε Γεωργιάδη, στον ελληνικό λαό για τον αντισημιτισμό είναι κάπως σαν τις διαφημίσεις αυτών των στοιχηματικών εταιρειών στην τηλεόραση που στέλνουν μηνύματα κατά του εθισμού στον τζόγο. Δικός σας, όμως, ο Γολγοθάς να πρέπει να δίνετε διαπιστευτήρια μέρα-νύχτα στα ισραηλινά λόμπι, εξαιτίας του παρελθόντος σας και δεν μας αφορά καθόλου, ειλικρινά.

Επειδή, όμως, πιάσατε στο στόμα σας και τον παλαιστινιακό λαό στην Γάζα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν με τα χρήματα από τη διεθνή βοήθεια να έχουν φτιάξει νοσοκομεία και πανεπιστήμια, αντί να εξοπλίζονται για να κάνουν αντίσταση στον κατακτητή τους, να σας ενημερώσω ότι έφτιαξαν και τέτοια. Μόνο που τα ισοπέδωσαν όλα μέσα σε 6 μόλις μήνες οι κολλητοί σας, οι εγκληματίες του Νετανιάχου. Και επειδή ο υπουργός που συναντήσατε σάς έδωσε κι ένα κάδρο με τις φωτογραφίες των ισραηλινών ομήρων, για τους οποίους και εμείς αγωνιούμε και απαιτούμε την απελευθέρωσή τους, και είπατε ότι θα το βάλετε «να κοσμεί» το γραφείο σας, θα σας δώσω κι εγώ μια εικόνα με το ισοπεδωμένο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο που λειτουργούσε στη Γάζα, μέσα στο οποίο σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι, που δεν ήταν της Χαμάς, ανάμεσά τους γιατροί, ασθενείς, έγκυες και παιδιά. Ας το βάλετε κι αυτό να «κοσμεί» το γραφείο σας και να νιώθετε περήφανος για τα εγκλήματα αυτά που με αυτό τον τρόπο υποστηρίζετε.

Ας επιστρέψουμε τώρα στα της υγείας στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα έχετε βάλει “λυτούς και δεμένους” για να πείσετε τους ασθενείς και τους υγειονομικούς ότι αυτά που νομοθετείτε είναι για το “καλό τους”. Ότι είναι για το καλό τους, οι μεν ασθενείς ενώ έχουν πληρώσει πολλά, τώρα να ξαναπληρώνουν για τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, για τα φάρμακα, για τις διαγνωστικές εξετάσεις και “ουκ έστιν τέλος” για το τι άλλο θα σκαρφιστείτε.

Οι δε λιγοστοί υγειονομικοί να πολλαπλασιάσουν τον χρόνο εργασίας τους για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από τους ασθενείς – πελάτες. Αυτό το εισόδημα που τους περικόψατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2. Το εγχείρημά σας είναι σε πλήρη διάσταση τόσο με τους ασθενείς όσο και με την πλειοψηφία των υγειονομικών και γι’ αυτό καταφεύγετε σε επιχειρήματα του “συρμού”.

Όσο δυναμώνει η αντίδραση και η απόρριψη από τους υγειονομικούς της αντιλαϊκής σας πολιτικής, όσο καταγράφεται η μαζική και καθολική δυσαρέσκεια των ασθενών, όσες περιοδείες και να κάνετε όσο και να χρησιμοποιείτε σαν ντεκόρ ασθενείς για τα σχέδιά σας, τελικά τζάμπα ο κόπος σας.

Αλήθεια, αφού είναι καθολική η συμμετοχή των γιατρών του δημοσίου στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία – και όλα θα κυλήσουν ρολόι όπως λέτε – γιατί φροντίσατε να ενταχθούν και οι ιδιώτες γιατροί; Είναι προφανής η απάντηση. Γιατί πάση θυσία πρέπει να εξασφαλίσετε έσοδα στα Δημόσια Νοσοκομεία από την επιχειρηματική τους λειτουργία. Διότι τα λεφτά του κρατικού κορβανά δεν προορίζονται βέβαια για τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά για να τροφοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με παντός είδους “κίνητρα”. Τζάμπα χρήμα, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις.

Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό –λόγω της υποστελέχωσης– δεν μπορεί να στηρίξει τις “τρέχουσες” ανάγκες, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και στην επιπλέον επιχειρηματική δράση. Βρήκατε λοιπόν για συμπλήρωμα τους ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που βγαίνει στην επιφάνεια είναι τα σάπια υλικά από τα οποία αποτελείται αυτή η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας που όλοι σας υπηρετείτε εδώ μέσα και στην οποία αντιστοιχεί αυτό το άθλιο έως επικίνδυνο για τον λαό σύστημα υγείας που σώζεται μόνο χάρη στην μεγάλη αυτοθυσία των υγειονομικών γιατρών, νοσηλευτών άλλου βοηθητικού προσωπικού.

Σάπια υλικά που το κάθε κόμμα ως κυβέρνηση πρόσθετε πάνω στα προηγούμενα και ως “αντιπολίτευση” έπαιζε τον ρόλο δήθεν του επόπτη του έργου για να μπουν στη σωστή σειρά εμπορευματοποίησης.

Η ουσία της πολιτικής σας γράφει «Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα που βρίσκεται πίσω από κάθε αντιλαϊκή ρύθμιση στην υγεία και παντού. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αποκαλύψει την πολιτική σας και γι’ αυτό σας ενοχλεί η κριτική μας και καταφεύγετε σε φωνές και σοφιστείες. Όλα τα άλλα κόμματα είναι συνοδοιπόροι σας.

Παρέα όλοι ψηφίσατε τις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ που στη συνέχεια υλοποιούν σε βάρος των λαών οι κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης, από την ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία, που χρησιμοποιείτε εσείς εδώ όταν σας βολεύει σαν «μπαμπούλα», αλλά ψηφίζετε τα ίδια και με αυτήν στο ευρωκοινοβούλιο, μέχρι τον «προοδευτικό» Σάντσεθ στην Ισπανία και βέβαια τη «φιλελεύθερη» ΝΔ στην Ελλάδα. Για αυτό σταματήστε να λέτε ότι “αυτά που κάνουμε ως Υπουργείο, ως Κυβέρνηση τα κάνουν όλα τα κράτη της ΕΕ”. Και λοιπόν; Σας είπαμε εμείς το αντίθετο; Σας είπαμε κάτι διαφορετικό;

Τα λόμπυ υπαγορεύουν και η ΕΕ διαμορφώνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που εξειδικεύονται σε κάθε κράτος-μέλος. Και αυτό χρειάζεται να το αναλογιστεί ο ίδιος ο λαός, μιας και έχουμε ευρωεκλογές σε λιγότερο από δύο μήνες και να δώσει την κατάλληλη απάντηση στη ΕΕ και στα κόμματά της.

Όλοι μαζί δεν συμφωνήσατε για τις “σπατάλες”, στον “εξορθολογισμό” των δαπανών, το “νοικοκύρεμα” στην υγεία, πίσω από τα οποία κρυβόταν η κατεύθυνση της ΕΕ για μείωση των κρατικών δαπανών για τη λαϊκή υγεία, ώστε σήμερα να έχεις σαν αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει άμεσα και έμμεσα το 70% και το κράτος μόνο το 30%;

Όλοι μαζί δεν περικόπτατε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 62%, με αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει πολλά περισσότερα, χώρια οι τωρινές αυξήσεις που μπήκαν ως “καπέλο” στα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα;

Όλοι μαζί δε συμπίπτετε στην αναγκαιότητα της “συμπληρωματικής” δράσης του Ιδιωτικού Τομέα και των “αυτοχρηματοδοτούμενων δημόσιων νοσοκομείων”, που οδήγησε στη γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις για να είναι “βιώσιμα”;

Όλοι μαζί δε χρησιμοποιήσατε το κριτήριο των ξενοδοχειακών μονάδων, δηλαδή αυτό της “πληρότητας” για να καταργήσετε ή να συγχωνεύσετε νοσοκομεία, κλινικές, εργαστήρια, Κέντρα Υγείας;

Και όταν ήρθε η αναμενόμενη πανδημία βρήκατε τη λύση του συστήματος υγείας της “μιας νόσου”. Δηλαδή τη μέθοδο “πονάει κεφάλι…κόβει κεφάλι”.

Επομένως, κύριοι της κυβέρνησης, έχετε συμμάχους και στήριξη της πολιτικής σας, γιατί σας ενώνουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ, σας ενώνει ο ίδιος ο καημός της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η αγωνία για το πώς θα “κουλαντρίσετε” το λαό σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Καταλαβαίνουμε ότι έχετε δυσκολίες και φοβίες, διότι υπάρχει η ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οργανωμένη μαχητική δράση των εργαζομένων, που μαζί με τη στήριξη του ΚΚΕ, όχι μόνο μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδιά σας, αλλά και να διαμορφώσει τους πολιτικούς – κοινωνικούς όρους για να έρθουν “τα πάνω – κάτω”.

Η χρεοκοπημένη άποψη ότι το “ΚΚΕ έχει αυτές τις θέσεις, γιατί δε θέλει να κυβερνήσει”, μάλλον εκφράζει τι δεν θέλουν όλοι αυτοί που λένε αυτές τις ανοησίες και όχι τι δε θέλει το ΚΚΕ. Ανατρέξτε λίγο στο περίφημο “και όμως η γη κινείται” και δείτε την αντιστοιχία με την “κίνηση της κοινωνίας”, κάτι που είναι υγιές και αναγκαίο γιατί αλλιώς ότι μένει ακίνητο σαπίζει, όπως συμβαίνει σήμερα, όπως συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα.

Κλείνοντας, επειδή την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκα ξανά στην πολύπαθη Θεσσαλία, στη Λάρισα και την Καρδίτσα, στον Τύρναβο, στα παρακάρλια χωριά, στον Βλοχό, στο Κεραμίδι, στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, έχω την υποχρέωση να μεταφέρω στη Βουλή την κραυγή αγωνίας αυτών των ανθρώπων.

7 μήνες μετά τις πλημμύρες του Daniel και η κατάσταση παραμένει τραγική. Αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί, χιλιάδες στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα, χωριά γεμάτα μπάζα και σκουπίδια, που αποτελούν εστίες μόλυνσης, δρόμοι που δεν έχουν ανοιχτεί. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, μιλάμε κυριολεκτικά για ζήτημα υγείας και επιβίωσής τους.

Αμέσως μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας προκειμένου να απαντήσει στα όσα ειπώθηκαν από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το ταξίδι του Αδ. Γεωργιάδη στο Ισραήλ και τη συνάντηση του με τον ισραηλινό ομόλογο του.

Η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα στον Υπ. Υγείας

“Πολύ σύντομα, γιατί καταλαβαίνουμε το μεγάλο ζόρι που τραβάει ο κ. υπουργός, και τον Γολγοθά, όπως είπα στην ομιλία μου, που έχει να διανύσει για να υποστηρίξει αυτές τις θέσεις.

Το ζήτημα είναι ότι το κοινοβούλιο πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση κε Γεωργιάδη, όπως έχει και ο ελληνικός λαός, ότι ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει αυτή τη στιγμή, ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει πολλές δεκαετίες. Το Ισραήλ προκάλεσε κατοχή, προκάλεσε φυλακίσεις, τραυματισμούς, δολοφονίες.

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί Παλαιστίνιοι άσχετα σε ποια οργάνωση ανήκουν, αν είναι στη Χαμάς, αν είναι στη Φατάχ, αν είναι στο Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, αν είναι ανεξάρτητοι, αν ψηφίζουν οποιοδήποτε άλλο κόμμα εκεί, γιατί όλα αυτά τα κόμματα κατεβαίνουν, όπως ξέρετε, στις εκλογές στο Παλαιστινιακό κράτος, το οποίο η Ελληνική Βουλή το έχει αναγνωρίσει, ως ανεξάρτητο κράτος και είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πολλές δεκαετίες τώρα – δίπλα στο Ισραήλ το οποίο είναι μια κατοχική δύναμη – και έχει υποστεί τα πάνδεινα.

Είναι γεγονός ότι μια τέτοια οργάνωση η Χαμάς, όπως την είπατε “τρομοκρατική”, πήγε κι έκανε αυτή την ενέργεια. Ξέρετε ότι οι θέσεις μας είναι η μέρα με τη νύχτα και ιδεολογικά και πολιτικά και για τις μορφές πάλης που χρησιμοποιούν τέτοιες οργανώσεις και το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, ότι αντίθετα δημιουργούν πολλά ζητήματα.

Αλλά αυτό το ζήτημα είναι άλλο, όπως και η ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων, να πάνε σώοι στα σπίτια τους όσοι πιάστηκαν εκεί, πόσοι έχουν μείνει 100, 75 ακόμα, γιατί για τέτοιο αριθμό μιλάμε, και το τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε τις πρώτες μέρες.

Κι άλλο είναι αυτό το άλλοθι που δίνετε, και συνεχίζετε ακόμα και σήμερα να δίνετε, ως δήθεν “αυτοάμυνα του Ισραήλ”, μετά από τόσους μήνες, με 40.000 περίπου επιβεβαιωμένους νεκρούς, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι παιδιά και γυναίκες, είναι άμαχοι. Και αυτοί είναι οι Παλαιστίνιοι, αυτοί δεν είναι Χαμάς, αυτοί ψηφίζουν όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην παλαιστινιακή Βουλή και στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα και παντού. Και δε δικαιολογείται το γεγονός, ότι επειδή ο Παλαιστινιακός λαός στη Γάζα επέλεξε τη Χαμάς τότε να την έχει τοπική κυβέρνηση, να γίνεται αυτό το όργιο της τρομοκρατίας, εκτός απ’ τα συνεχιζόμενα μέτρα κατοχής, φυλακίσεων που δέχεται ο Παλαιστινιακός λαός. Είναι σε αντίθεση με τη συνείδηση, τη λογική και την αλληλεγγύη που δείχνει ο Ελληνικός λαός.

Βεβαίως, πείρα να πάρετε απ’ όλο τον κόσμο, και από το Ισραήλ και από όποιον θέλετε, και από τους Παλαιστίνιους πως χτίσανε μέσα σε συνθήκες κατοχής αυτά τα νοσοκομεία και πως αναγκάζονται να μην μπορούν πλέον να περιθάλψουν τα παιδιά, τα μωρά που σκοτώνονται εκεί και ψυχορραγούν. Δίπλα σας ήταν, όταν πήγατε εκεί.

Αλλά, τη στιγμή που πήγατε για να έρθετε εδώ μετά να εξάρετε το Ισραήλ που έκανε επιχειρήσεις στα δημόσια νοσοκομεία και να μας το λέτε ως παράδειγμα, την ώρα που δεν μπορεί να περιθάλψει ανθρώπους δικούς του μέσα στο Ισραήλ, γιατί το 30% είναι αραβικός πληθυσμός εκεί, είναι Παλαιστίνιοι παρότι είναι Ισραηλινοί πολίτες, και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, και τους κυνηγάει, όπως είναι και βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος κι άλλων κομμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές και δεν μπορούν να πάνε στο Κοινοβούλιο γιατί είπαν ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος. Έλεος δηλαδή! Που θα φτάσουν; Κάνουμε μια κοινωνία αγρίων, απανθρώπων. Αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει. Τελεία και παύλα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τη Θεσσαλία, όπου περιοδεύει, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαπιστώνει την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορεί την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση των μεταναστών και ζητά απαντήσεις...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η διοργανώτρια αρχή έδωσε στην δημοσιότητα ένα δείγμα από το ταρτάν που θα κοσμεί τους Ολυμπιακούς αγώνες τους Παρισίου Οι Γάλλοι θέλησαν να δώσουν...

LIFESTYLE

“Εγώ το σήκωσα εκείνο το τηλέφωνο, εγώ το λούστηκα και αυτό”. Για τον τραγικό τρόπο με τον οποίο έφυγε η μητέρα του από τη...

LIFESTYLE

«Πικράθηκαν οι Ισραηλινοί και δεν έφαγαν το βράδυ», είπε η Βάσια Τριφύλλη. Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» και τον Ηλία Σκουλά έδωσε η...