Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις

Μήνυμα προς την Άγκυρα για τη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επαναλαμβάνει τις «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας και τονίζει ότι «προσερχόμαστε με καλή πίστη στις διερευνητικές επαφές και ελπίζουμε ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι οι διερευνητικές δεν έχουν μυθική διάσταση και ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση: Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις. Σκοπός των επαφών είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις επί ενός και μόνο ζητήματος […] Το ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πώς μπορεί να επιτευχθεί.

Στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία.

Ο υπουργός αναφέρεται και στην επέκταση των χωρικών υδάτων υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε για το Ιόνιο είναι «συλλογική πράξη ιστορικής σημασίας» και διαμηνύει ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν κριθεί σκόπιμο.

Ο Νίκος Δένδιας απαντά και στην έμμεση πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση, επισημαίνοντας ότι τους συνδέει μακρά φιλία, αλλά «συνάντηση θα υπάρξει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική». Υπενθυμίζει δε τι έγινε μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα, με την έξοδο του «Ορούτς Ρέις».

Επίσης στη συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της διοίκησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν και δηλώνει ότι προσβλέπει σε συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντόνι Μπλίνκεν.

Για το Κυπριακό τονίζει ότι το πλαίσιο επίλυσης είναι ένα και γνωστό: διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Για το προσφυγικό επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει ικανοποιητικά καμία από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και διαμηνύει ότι «δεν τίθεται θέμα επικαιροποίησης ή τροποποίησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016», προσθέτοντας ότι «μια τέτοια συζήτηση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο newsberg.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο περιστατικό βρέθηκαν ο Νικόλας Ράπτης και το συνεργείο του Breakfast@Star την ώρα των δηλώσεων. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός συνομιλούσε με...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...