Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Πούτιν: Απόλυτη συμφωνία για το Κυπριακό – Τι δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου

Απόλυτη συμφωνία σε ότι έχει να κάνει με το κυπριακό και απόρριψη των τουρκικών θέσεων προέκυψε από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος; Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Αντιμετωπίζω  τη συνάντηση αυτή ως μια ακόμη γέφυρα ενδυνάμωσης των λαών μας. Πάντα οι Έλληνες αναγνωρίζουμε τη συμβολή της Ρωσίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων από το 2022 μέχρι το 20234. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συγκλίνουμε όπως είναι οι πυρκαγιές, η αντιμετώπισή τους  και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις και στις δύο χώρες αλλά και την περαιτέρω συνεργασία μας για τον τουρισμό. Του επισήμανα ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της. Για το κυπριακό επεσήμανα ότι αν η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της στα Βαρώσια τότε θα κλείσει κάθε δίοδος συνεννόησης. Οι διαφορές μας με την Τουρκία πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας στο κυπριακό».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι: «Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς.  Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες. Η Ελλάδα το καλοκαίρι ήταν αντιμέτωπη με τις δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει αδρανής, αν και ασχολούνταν με την εξάλειψη των εγχώριων πυρκαγιών και έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα».

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του Sputnik-V στην Ελλάδα. Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα.

Για το Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

Αναφέρθηκε επίσης στον συμβολισμό της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία όπως είπε πραγματοποιείται 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, θυμίζοντας ότι η Ρωσία υποστήριξε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Δείτε τις δηλώσεις 

Μητσοτάκης σε Πούτιν: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019.

Καταλήγοντας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες Τετάρτη την αναζήτηση για τους τέσσερις εργάτες που εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά από το ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον των επόμενων τεχνολογιών στην πράσινη ενέργεια ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις διαμαρτυρίες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Υγεία ο ΓΓ της ΚΕ...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη την παράταση κατά έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κατάσταση στην οποία...