Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η υποχρεωτικότητα για να έχει αντίκρισμα πρέπει να συνδέεται και με ορισμένες κυρώσεις

«Προχωρήσαμε σε αυτή την υποχρεωτικότητα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την εικόνα που έχουμε, με τα στοιχεία που έρχονται από τις ΜΕΘ, από τους ανθρώπους που διασωληνώνονται, από τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκει στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και στην κατηγορία των συμπολιτών μας που είναι από 60 ετών και πάνω. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ότι σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια και κυρίως από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουμε εξαντλήσει κάθε μέθοδο πειθούς για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν» τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σημείωσε ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω είναι αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι, είναι αυτοί που κινδυνεύουν να μπουν στις ΜΕΘ και να διασωληνωθούν, είναι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. «Τον Νοέμβριο υπήρξε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα. Οι συμπολίτες μας από αυτή την κατηγορία ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν λιγότερο. Ανταποκρίθηκε μόλις 3%» είπε και προσέθεσε ότι έχουμε σήμερα πάνω από 500.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Επίσης είπε ότι «ενόψει και της μετάλλαξης ”Όμικρον” δεν υπήρχε περιθώριο πια να μην πάρουμε αυτή τη σκληρή απόφαση, που είναι όμως μια απόφαση ευθύνης, που είναι μια απόφαση στον άξονα της υπευθυνότητας σε ώρες κρίσιμες και όχι της απόφασης που ζυγίζει το πολιτικό κόστος και οτιδήποτε άλλο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει κάποιος να εμβολιαστεί και να μην φέρει η Πολιτεία το εμβόλιο στην πόρτα του. «Όπως είχαμε κάνει και το προηγούμενο διάστημα. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 19.000 συμπολίτες μας που είχαν πρόβλημα μετακίνησης στα σπίτια τους. Έχουμε φτιάξει συνεργεία εμβολιασμών σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές και της νησιωτικής και της ορεινής Ελλάδας» ανέφερε.

Επισήμανε ότι τα όρια του συνταγματικού δικαιώματος είναι σχετικά. «Όταν δεν εμβολιάζεσαι και έχεις μεγάλες πιθανότητες να νοσήσεις, δεν προστατεύεις τον εαυτό σου και ταυτόχρονα αυξάνεις την πίεση στο ΕΣΥ, στερώνοντας του τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικό και άμεσο απέναντι σε αυτούς που έχουν κάνει αυτό που τους ζήτησε η Πολιτεία, μπαίνει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον έχεις το δικαίωμα να ακολουθείς αυτή τη στάση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει η έννοια της προαιρετικής υποχρεωτικότητας. «Η υποχρεωτικότητα για να έχει ουσία πρέπει να έχει και ορισμένες κυρώσεις. Δεν είναι ποινή είναι μια έμμεση προτροπή» είπε.

Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αφού είπε ότι όταν η κυβέρνηση έδινε το μπόνους στους νέους για να εμβολιαστούν ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι εξαγοράζει συνειδήσεις, προσέθεσε: «Σήμερα λέει το ακριβώς αντίθετο, ότι αντί να τους υποχρεώσουμε να δώσουμε ένα μπόνους σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί για να εμβολιαστούν. Άλλα τότε άλλα τώρα».

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων, δεν σηκώνει το βάρος της ευθύνης που απαιτείται να σηκώσει κάθε πολιτική δύναμη αυτή την ώρα που δίνουμε τη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας, τη μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες Τετάρτη την αναζήτηση για τους τέσσερις εργάτες που εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά από το ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον των επόμενων τεχνολογιών στην πράσινη ενέργεια ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις διαμαρτυρίες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Υγεία ο ΓΓ της ΚΕ...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη την παράταση κατά έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κατάσταση στην οποία...