Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αυτό το ρομπότ γράφει ποίηση και δημιουργεί έργα τέχνης

Η Ai-Da, το πρώτο υπερρεαλιστικό ανθρωποειδές ρομπότ-καλλιτέχνης στον κόσμο, έγραψε ένα ποίημα για να τιμήσει τον μεγάλο Ιταλό ποιητή Δάντη.

Την προηγούμενη Παρασκευή (26/11) η Ai-Da απήγγειλε το ποίημα της στο φημισμένο Μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο πλαίσιο μιας έκθεσης για τα 700 χρόνια από το θάνατο του Δάντη. Η Ai-Da διάβασε την «Θεία Κωμωδία» και στη συνέχεια, μελέτησε τα μοτίβα ομιλίας του έπους με τη βοήθεια αλγόριθμων και δημιούργησε το δικό της ποίημα.

Ο εφευρέτης του ρομπότ, Άινταν Μέλερ είπε ότι η ικανότητα της Ai-Da να μιμείται την ανθρώπινη γραφή είναι «τόσο μεγάλη, που αν διαβάσεις το ποίημα της δεν θα καταλάβεις ότι δεν έχει γραφτεί από άνθρωπο».

Το πρότζεκτ Ai-Da αναπτύχθηκε για να συμβάλλει στη συζήτηση σχετικά με την ηθική της περαιτέρω ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να μιμείται ανθρώπινες συμπεριφορές, δήλωσε ο Μέλερ στο CNN.

«Επιτέλους, όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι η τεχνολογία έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής και επιδιώκουμε να κατανοήσουμε πόσα ακριβώς μπορεί να κάνει και τι μπορεί να μας διδάξει για τον εαυτό μας», πρόσθεσε.

(David Parry/PA Wire)

Το έργο έδειξε πόσο συνηθισμένα είναι τα ανθρώπινα όντα και πώς τείνουμε να επαναλαμβάνουμε ενέργειες, λέξεις και μοτίβα συμπεριφοράς, είπε ο επιστήμονας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τελικά εμείς είμαστε τα ρομπότ.

«Μέσω της Ai-Da και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας από ποτέ. Η Ai-Da μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τα δικά μας μοτίβα και συνήθειες, καθώς τη βλέπουμε να μας μιμείται», δήλωσε ο Μέλερ στο CNN.

Η Ai-Da, εκτός από ποίηση, δημιουργεί και έργα τέχνης και μάλιστα έφτιαξε ένα για την έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Δάντη, που ονομάζεται «Eyes Wide Shut».

Το συγκεκριμένο έργο δημιουργήθηκε ως απάντηση σε ένα περιστατικό στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο, όταν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την Ai-Da και θέλησαν να  αφαιρέσουν τις κάμερες από τα μάτια της, λόγω ανησυχιών για τη.

«Το περιστατικό έδειξε πόση νευρικότητα υπάρχει στον κόσμο γύρω από την τεχνολογία και τις προόδους της», δήλωσε ο επιστήμονας.

Ο Μέλερ αναγνωρίζει τις ανησυχίες του κόσμου σχετικά με την ολοένα και πιο προηγμένη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τη δυνατότητα χρήσης αλγορίθμων για τη χειραγώγηση πληθυσμών. Ωστόσο δήλωσε ότι «η τεχνολογία από μόνη της είναι καλοήθης. Το πρόβλημα είναι εκείνοι που την ελέγχουν, των οποίων οι προθέσεις θα μπορούσαν να είναι ηθικά και δεοντολογικά αμφισβητήσιμες».

Πιστεύει επίσης ότι η Ai-Da μπορεί να είναι πρωτοπόρος στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και ότι αυτό που παράγει -είτε πρόκειται για ποίηση, είτε για έργα τέχνης είτε για κάτι άλλο- θα διευρύνει τα όρια του τι μπορεί να επιτευχθεί στην τεχνολογία. Τέλος,  θα μας επιτρέψει να μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας, μέσα από τα μάτια ενός ρομπότ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες Τετάρτη την αναζήτηση για τους τέσσερις εργάτες που εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά από το ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη...

ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος, χωρίς την επιβολή περιοριστικού όρου και χρηματικής εγγύησης, αφέθηκε μετά την απολογία του στην Ευρωπαία Ανακρίτρια κατηγορούμενος για την υπόθεση της μη ολοκλήρωσης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις διαμαρτυρίες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Υγεία ο ΓΓ της ΚΕ...

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα (11/4) επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος του Απριλίου για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής...