Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για επέκταση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών και στο 2022 από τον Σταϊκούρα

Παράθυρο για επέκταση του προγράμματος επιδότησης των πάγιων δαπανών επιχειρήσεων και για τους πρώτους μήνες του 2022 άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το τραπεζικό σύστημα ενέκρινε νέα δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ύψους 1,4 δις ευρώ.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Σταϊκούρας είπε αρχικά πως τα επίσημα στοιχεία του 2021 δείχνουν μεταξύ άλλων πως «oι επενδύσεις και εξαγωγές αναπτύσσονται δυναμικά. Η χώρα εμφανίζει πανευρωπαϊκά την μεγαλύτερη μείωση ανεργίας. Οι προσδοκίες στον τομέα μεταποίησης είναι στο υψηλότερο σημείο. Ο χώρος κατασκευών ενισχύεται. Τα δημόσια έσοδα είναι 58 εκατ. ευρώ πάνω από τους στόχους… Η Ελλάδα θα έχει την 3η υψηλότερη ανάκαμψη το 2021, θα έχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και το υψηλότερο ποσοστό αύξησης επενδύσεων – εξαγωγών από άλλες χώρες. Και το χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ και το 2022. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο πακέτο μέτρων που πήραμε έγκαιρα. Η Ελλάδα είναι 4η στον κόσμο και 3η στην ευρωζώνη σε μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών πανδημίας».

Ωστόσο τόνισε ότι η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση και από την κρίση στις τιμές ενέργειας ενώ επανέλαβε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τέλος, τόνισε ότι με το σύνολο των ρυθμίσεων που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία το ληξιπρόθεσμο χρέος μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 κατά 49% σε σχέση με το 2020.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει εάν θα προχωρήσει σε νέο κύκλο επιτρεπτέας προκαταβολής, παροχή δανείων με εγγύηση του δημοσίου, αναστολή πληρωμών και κούρεμα οφειλών.

«Νέα επιστρεπτέα δεν έχει ζητήσει κανείς. Μιλάτε για νέες εγγυήσεις, αναστολές, κουρέματα οφειλών. Ζητάτε ουσιαστική αύξηση δημόσιου ελλείμματος. Δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αυτό η σημερινή ηγεσία του υπουργείου δεν θα το επιτρέψει», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες Τετάρτη την αναζήτηση για τους τέσσερις εργάτες που εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά από το ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον των επόμενων τεχνολογιών στην πράσινη ενέργεια ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις διαμαρτυρίες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Υγεία ο ΓΓ της ΚΕ...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη την παράταση κατά έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κατάσταση στην οποία...