Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεγγίζουν τα 100.000 ΜW οι άδειες παραγωγής από ΑΠΕ

Έργα συνολικής ισχύος 85.248 MW περιλαμβάνουν οι άδειες παραγωγής που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα από την ΡΑΕ και αντιστοιχούν στην έκδοση 5.321 βεβαιώσεων παραγωγού.

Πρόκειται κυρίως για αιολικά (1.853 άδειες και 2 άδειες για θαλάσσια αιολικά),φωτοβολταϊκά(2.540 βεβαιώσεις παραγωγού), μικρά υδροηλεκτρικά (485 άδειες), υβριδικά (168 άδειες) και βιομάζα (95 άδειες) έργα που κρατούν αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον παρά την υπερθέρμανση που παρατηρείται στον κλάδο και μολονότι ένα μεγάλο τμήμα αυτών δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα έχει αξιολογηθεί το σύνολο των αιτήσεων που έχει υποβληθεί. Οι βεβαιώσεις παραγωγού που αφορούν την εκδήλωση  αρχικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για έργα καθώς ακολουθεί και άλλος αδειοδοτικός κύκλος μέχρι την σύνδεση στο δίκτυο, έχουν εκδοθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Εντός των ημερών όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες σε ειδική ημερίδα της ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης επικεφαλής του τομέα αδειοδοτήσεων και μητρώων της Αρχής αναμένεται να εκδοθούν και οι βεβαιώσεις παραγωγού για τον κύκλο Ιουνίου. Συνολικά υποβλήθηκαν 743 αιτήματα που αντιστοιχούν σε πάνω από 17 GW.

Από το 2018 μέχρι σήμερα  από την ΡΑΕ εκδόθηκαν 2.765 βεβαιώσεις συνολικής ισχύος 55.318 MW. Μόνο στους κύκλους αιτήσεων Δεκεμβρίου 2020, Φεβρουαρίου 2021 και Ιουνίου 2021 υποβλήθηκαν 3.087 αιτήσεις συνολικής ισχύος 72.251 MW.  Υπολογίζεται ότι συνολικά σε λειτουργία βρίσκονται έργα πράσινης ανάπτυξης 8.810MW.

Aναφορικά με τα έργα αποθήκευσης ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην ΡΑΕ 187 αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής και αποθήκευσης συνολικής ισχύος 11.840MW.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για μονάδες αποθήκευσης διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: σε μονάδες «καθαρής αποθήκευσης» με ανεξάρτητο σημείο σύνδεσης και σε μονάδες αποθήκευσης που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με κοινό σημείο σύνδεσης.

Όπως αναφέρεται κατά την περίοδο 2009 – 2012 υποβλήθηκαν στη ρυθμιστική αρχή 13 αιτήσεις για μονάδες αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 3 GW.

Σήμερα, οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής και αποθήκευσης που είναι σε αξιολόγηση από το Ρυθμιστή ανέρχονται σε  97 δυναμικότητας 7.061 ΜW. Εξ αυτών 82 είναι μονάδες καθαρής αποθήκευσης, 7 είναι μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ και 8 είναι έργα αντλησιοταμίευσης.

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ. Μεταξύ άλλων επανέλαβε την υποχρέωση της Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού, η  οποία έχει καθοριστεί σε  35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Οι κάτοχοι των αδειών παραγωγής, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την ισχύ του παρόντος πλαισίου ή θα εκδοθούν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2022 και εφόσον για αυτές δεν έχει υποβληθεί μέχρι τότε πλήρες αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, οφείλουν να προσκομίσουν την Εγγυητική Επιστολή Βεβαίωσης Παραγωγού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στόχος είναι να διατηρηθούν σε ισχύ οι Άδειες Παραγωγής.  Από την υποχρέωση προσκόμισης της Εγγυητικής Επιστολής, εξαιρούνται οι σταθμοί με μέγιστη ισχύ παραγωγής μικρότερη ή ίση του 1 MW, οι σταθμοί που είναι ενταγμένοι στις στρατηγικές επενδύσεις ή έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, και οι σταθμοί Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, ιδρυμάτων, καθώς και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κοινωφελούς σκοπού, πλην των ενεργειακών κοινοτήτων, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία και όλων των βαθμίδων. Επίσης οι σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.

Σε περιπτώσεις αύξησης της μέγιστης ισχύος ο αιτών οφείλει μα αυξήσει το συνολικό ύψος της Εγγυητικής Επιστολής. Αν μάλιστα γίνει μεταβίβαση της Βεβαίωσης Παραγωγού, ο οφείλει να αντικαταστήσει την Εγγυητική Επιστολή.

 Η Εγγυητική, επιστρέφεται στις εξής περιπτώσεις: α) με την υποβολή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης στον αρμόδιο Διαχειριστή, β) κατόπιν αιτήματος του κατόχου της Βεβαίωσης. Στην περίπτωση αυτή παύει αυτοδικαίως να ισχύει η Βεβαίωση Παραγωγού, γ) κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων.

Στην περίπτωση αυτή η αίτηση χορήγησης Βεβαίωσης Παραγωγού απορρίπτεται.

Ειδικά οι κάτοχοι Βεβαιώσεων Παραγωγού, οι οποίοι έχουν καταβάλει το Τέλος για την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού, μπορούν μέχρι την 31η.12.2021 να δηλώσουν, με ανέκκλητη δήλωσή τους προς τη ΡΑΕ, ότι δεν επιθυμούν τη διατήρηση της Βεβαίωσης Παραγωγού και αιτούνται την επιστροφή του τέλους του. Με την υποβολή της ανέκκλητης δήλωσης παύει αυτοδικαίως να ισχύει η Βεβαίωση Παραγωγού.

Στην περίπτωση αυτή, το Τέλος επιστρέφεται από την Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. σε τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου της Βεβαίωσης που δηλώνεται, μέχρι την 31η.01.2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία της Αλβανίας με την Ιταλία για τους μετανάστες είναι μια μοναδική περίπτωση, 100% μοναδική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξη του...

ΕΛΛΑΔΑ

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους δρόμους που οδηγούν εκεί για την διεξαγωγή του τελικού του Conference League, την Τετάρτη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τους πολιτικούς αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, τα εθνικά θέματα και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά...

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους να διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Όπως...