Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 16,2% του ΑΕΠ: Έως 1 δισ. «χώρος» για έξτρα ελαφρύνσεις

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για Ανάπτυξη οδηγείται άμεσα η κυβέρνηση, μετά την άνευ προηγουμένου αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% στο β΄τρίμηνο. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας “η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του 2021, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής”.

Η κυβέρνηση προέβλεπε 3,6% για φέτος, αλλά μετά από έκρηξη Ανάπτυξης 7% στο α΄εξάμηνο, θα έπρεπε στο β΄εξάμηνο το ΑΕΠ να πέσει στο…. 0,2% για να επιβεβαιωθεί η αρχική ετήσια πρόβλεψη. Και επειδή πέρυσι στο γ΄και δ΄τρίμηνο το ΑΕΠ έπεφτε 10% και 6,8% αντίστοιχα, αυτό μπορεί να συμβεί ίσως μόνον αν επιστρέψει η οικονομία στην «προ εμβολίων» εποχή.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΕΠ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ

 

PINAKIAS
Τα «δώρα» της Ανάκαμψης

Η αναθεώρηση των προβλέψεων για Ανάπτυξη όμως ανοίγει σημαντικά μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια (όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα την Κυριακή ήδη) για παροχές το 2022. Πάνω στην “συνάρτηση” αυτή δουλεύουν από χτες ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, διανοίγεται χώρος για έξτρα φοροελαφρύνσεις 1 δισ. από την ΔΕΘ, με συνέπεια να κερδίζουν έδαφος πιθανά εναλλακτικά σενάρια για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο (πχ αναστολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ή του τέλους επιτηδεύματος για 1 χρόνο κλπ) ενώ αναζητούνται έως τελευταία στιγμή και νέα.

Όπως αποκαλύπτουν πάντως τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία καταγράφει ισχυρά αντανακλαστικά. Σε ένα χρόνο η ελληνική οικονομία υπερκάλυψε την πτώση 13,9% που είχε σημειώσει στο β΄τρίμηνο πέρυσι. Η άνοδος αυτή ήταν η 4η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας αισθητά την Πορτογαλία (που είχε ανάκαμψη 15,5%) αν και πιο χαμηλή από Ισπανία – Γαλλία – Ιταλία που σημείωσαν αύξηση 19,8% – 18,7% – 17,3% αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της Ελλάδος πάντως, εντυπωσιάζουν κυρίως τρία στοιχεία:

1. Η φετινή ανάκαμψη δεν ήταν αυτόματη και “τεχνική” συνέπεια της περσινής μείωσης. Ακόμα και σε όρους όγκου (σταθερές τιμές με εποχική διόρθωση) ο αλυσωτός δείκτης του ΑΕΠ έφτασε στα 45,987 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή όχι μόνο από το «μαύρο» β΄τρίμηνο του 2020 (τότε είχε πέσει στα 39,578 δισ. ευρώ) αλλά ψηλότερα ακόμα και από το…. προεκλογικό β΄τρίμηνο του 2019, όταν είχε φτάσει -με όλες τις παροχές δισεκατομμυρίων της τελευταίας στιγμής από την τότε κυβέρνηση- στα 45,972 δισ. ευρώ.

2. Οι επενδύσεις (σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) «τρέχουν» αυξητικά επί 5 τρίμηνα, παρά την πανδημία! Και όχι μόνο σε ετήσια βάση, αλλά και ανά τρίμηνο οι επενδύσεις αυξάνονται με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς: ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε από 1,4% έως 2,7% από τρίμηνο σε τρίμηνο στο β΄εξάμηνο του 2020, μέχρι και 3,9% και 4,3% αντίστοιχα στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021.

3. Η αύξηση του Τουρισμού ρίχνει περισσότερα «καύσιμα» στη μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Στο 3ο τρίμηνο αναμένεται η πιο έντονη τουριστική κίνηση του έτους. Στο 2ο τρίμηνο, μόνον ο Ιούνιος ήταν μήνας αφίξεων, ενώ από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο ο (φιλόδοξος) στόχος είναι να καλυφθεί έως και 75% των αφίξεων τουριστών του 2019. Αν επιβεβαιωθεί τελικά, μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει από μόνη της έως και 3,5 δισ. ευρώ τουριστικό συνάλλαγμα ή 4 μονάδες αύξηση του ΑΕΠ στο β΄εξάμηνο!

Πηγή: www.newmoney.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (24/5) να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό...

LIFESTYLE

«Οι τελευταίες μέρες ήταν δύσκολες, με σόκαρε αυτό το ισοπεδωτικό που έζησα λέγοντας την άποψή μου το 2024», είπε ο Γιώργος Τσαλίκης. Ο Γιώργος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ανάγκη τροποποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει ομαλά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα μελέτη, υπό τoν συντονισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (TU Berlin), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και άλλα Ευρωπαϊκά...