Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα μειώσετε τους λογαριασμούς σας – Τι αναφέρει η ΡΑΕ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.

Παρεμβάσεις
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας ανέφερε (ΣΚΑΪ), ειδικά για την περίπτωση των τιμολογίων του ρεύματος, ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν το σύνολο των καταναλωτών, από τα νοικοκυριά έως τις επιχειρήσεις, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ έχει θέσει σε διαβούλευση προτάσεις για αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος. Μεταξύ των προτάσεων προβλέπεται θέσπιση ορίων διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, κατάργηση του παγίου ή αντίστοιχης επιβάρυνσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης στους καταναλωτές και κατάργηση των χρεώσεων για την αποστολή του λογαριασμού κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει έκπτωση της τάξης του 30%, με σκοπό να αντισταθμίσει την όποια επιβάρυνση. Η έκπτωση που αποφασίστηκε αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια. Την ίδια ώρα, η ΡΑΕ έχει καλέσει τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος που κατέχουν το 35% της αγοράς, ζητώντας τους να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής τους πολιτικής προς όφελος του καταναλωτή.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (24/5) να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Φλώρινα και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν εντός του αστικού ιστού μικρά αρκουδάκια με την μαμά τους να τρώνε αμέριμνα...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέτο Γκουερίνο, Ράντε Πάπριτσα και Τάισον. Τους συνδέουν ο ΠΑΟΚ, τα “χρυσά” γκολ τίτλου που πέτυχαν, αλλά και η φανέλα με το νούμερο “11”....

ΕΛΛΑΔΑ

Στα εγκαίνια του δεύτερου κύκλου ζωής του αεροσκάφους Boeing B727/284 MOUNT OLYMPUS στο Ελληνικό, το οποίο ανήκε στο δυναμικό της ιστορικής «Ολυμπιακής Αεροπορίας», του...