Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους σε e- αποδείξεις: Ποιοι θα κερδίζουν πρόσθετες μειώσεις φόρου

Αλλαγές αναμένεται να έρθουν στα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και τη λήψη αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, μερικές από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπουν την παροχή ισχυρών κινήτρων προς τους φορολογουμένους, προκειμένου, όταν συναλλάσσονται με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, να εξοφλούν τις δαπάνες τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και να ζητούν την έκδοση αποδείξεων. Οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις προβλέπουν την υποχρέωση κάθε φυσικού προσώπου να εξοφλεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών πάσης φύσεως δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, συνολικού ύψους έως και 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος. Προβλέπουν επίσης την επιβολή ποινής που έχει τη μορφή πληρωμής επιπλέον φόρου 22% σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού δαπανών. Οι διατάξεις αυτές θα τροποποιηθούν προκειμένου η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να γίνει μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να θεσπιστούν εκπτώσεις δαπανών για συναλλαγές με κλάδους επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Προαναγγελία

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, πιο συγκεκριμένα, ότι από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου θα αφαιρείται (θα εκπίπτει) ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών, για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών, στις ακόλουθες -ενδεικτικά αναφερόμενες- κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών:

* Έμποροι λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, σε καταστήματα ή σε λαϊκές αγορές.

* Παραγωγοί και έμποροι λιανικής πώλησης αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές.

* Μίνι μάρκετ, παντοπωλεία.

* Κρεοπωλεία.

* Οπωροπωλεία.

* Περίπτερα.

* Βιβλιοχαρτοπωλεία.

* Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία).

* Εστιατόρια, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, ταβέρνες, ουζερί, οινομαγειρεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, καντίνες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης.

* Συνεργεία αυτοκινήτων.

* Καταστήματα παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης συσκευών και αντικειμένων.

* Τουριστικά καταλύματα, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

* Υδραυλικοί.

* Ηλεκτρολόγοι.

* Συντηρητές κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων.

* Ελαιοχρωματιστές.

* Λοιποί επιτηδευματίες του κλάδου της οικοδομής (πλακάδες, σοβατζήδες κ.λπ.), που πραγματοποιούν εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και συντήρησης κατοικιών.

* Γυμναστήρια.

* Κουρεία-κομμωτήρια.

* Καταστήματα παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

* Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

* Φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών.

* Κατ’ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα.

* Ωδεία, σχολές χορού.

* Δικηγόροι.

* Ιατροί.

* Οδοντίατροι.

* Κτηνίατροι.

* Λογιστές-φοροτεχνικοί.

* Οικονομικοί σύμβουλοι, οικονομολόγοι.

* Τεχνικά γραφεία.

* Γραφεία διοργάνωσης συνεστιάσεων, εκδηλώσεων κ.λπ.

Θα… συμφέρει

Για να είναι ισχυρά τα κίνητρα, δηλαδή για να δέχονται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν με κάρτες ή άλλα μέσα ηλεκτρονικών συναλλαγών και να ζητούν και την έκδοση αποδείξεων απ’ όλες τις παραπάνω κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, το ποσοστό του συνολικού ποσού των δαπανών το οποίο θα εκπίπτει θα καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε, σε κάθε περίπτωση, η μείωση φόρου εισοδήματος που θα προκύπτει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό του ΦΠΑ που θα καταβάλλεται εξαιτίας της έκδοσης απόδειξης. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της συνολικής ετήσιας δαπάνης που θα αναγνωρίζεται για έκπτωση από το εισόδημα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%.

Στο τραπέζι

Οι παραπάνω κατηγορίες δαπανών οι οποίες θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα εξετάζεται να αντιμετωπίζονται με τους εξής εναλλακτικούς τρόπους όσον αφορά τη συμμετοχή τους ή μη στο γενικό σύνολο δαπανών για τις οποίες ο φορολογούμενος θα πρέπει να ζητά αποδείξεις:

α) Να πάψουν εντελώς να συμπεριλαμβάνονται στο γενικό σύνολο δαπανών που πρέπει να πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος για να καλύψει ένα όριο ποσού ίσο με το 20% ή το 30% του ετήσιου εισοδήματός του ώστε να αποφύγει την ποινή της επιπλέον επιβάρυνσης με φόρο 22%. Στην περίπτωση αυτή, το όριο του απαιτούμενου ποσού δαπανών θα χαμηλώσει στα επίπεδα του 10%-20% επί του συνολικού ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος.

β) Να εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται και στο γενικό σύνολο δαπανών που πρέπει να πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος αλλά χωρίς την προϋπόθεση εξόφλησής τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό θα συμβεί εφόσον γίνει και μια άλλη τροποποίηση στο ισχύον σήμερα μέτρο των αποδείξεων, η οποία θα προβλέπει ότι για την κάλυψη ποσοστού 20%-30% του συνολικού ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος με δαπάνες βάσει αποδείξεων θα γίνονται δεκτές όχι μόνο οι δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αλλά κι αυτές που έχουν εξοφληθεί με μετρητά. Την τροποποίηση αυτή έχει προαναγγείλει ήδη σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο newsberg.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες Τετάρτη την αναζήτηση για τους τέσσερις εργάτες που εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά από το ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη...

ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος, χωρίς την επιβολή περιοριστικού όρου και χρηματικής εγγύησης, αφέθηκε μετά την απολογία του στην Ευρωπαία Ανακρίτρια κατηγορούμενος για την υπόθεση της μη ολοκλήρωσης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις διαμαρτυρίες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Υγεία ο ΓΓ της ΚΕ...

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα (11/4) επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος του Απριλίου για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής...