Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αντικειμενικές: Τιμές «ασανσέρ» σε όλη την Ελλάδα – Εφαρμογή θα βγάζει την αξία και τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου

Τεράστιος εξορθολογισμός επιχειρείται για πρώτη φορά με τις νέες αντικειμενικές. Για πρώτη φορά οι τιμές της εφορίας ορίστηκαν τεχνοκρατικά. Πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων κινήθηκαν σχεδόν «πόρτα-πόρτα» για να προσεγγίσουν αντικειμενικές κοντά στις αγοραίες. Χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις (τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές, υπουργείο Οικονομικών κλπ) καθώς, όπως έλεγε πολύπειρο στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας, «κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με τις αντικειμενικές αξίες. Αυτές δείχνουν ποια είναι η περιουσία καθενός. Κοινωνική πολιτική κάνεις με τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου». Και αυτό το έργο είναι πολιτική της κάθε κυβέρνησης.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από 1.1.2022 αλλά το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε άμεσα από χθες ήδη, ότι οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν και παρά τις αυξήσεις τιμών, πολλοί θα δουν μειώσεις φόρου.

Ωστόσο από χθες επίσης, «βροχή» μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων από όλη την Ελλάδα, δέχονται ήδη το υπουργείο Οικονομικών, λογιστικά γραφεία, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί, από χιλιάδες ιδιοκτήτες. Θέλουν να ξέρουν πόσο αλλάζει η αντικειμενική τιμή στην περιοχή τους, πώς θα φορολογηθεί το ακίνητό τους και αν συμφέρει να βιαστούν να μεταβιβάσουν ή θα πρέπει να περιμένουν.

Όλοι τους όμως ταλαιπωρούνται άδικα γιατί δεν ξέρουν ότι:

– στις πάνω από 4600 σελίδες ΦΕΚ με Τιμές Ζώνης, δεν περιγράφονται τα όρια καμίας από τις σχεδόν 14.000 Ζώνες. Άρα δεν μπορούν με μια διεύθυνση ή έναν Ταχυδρομικό Κώδικα να εντοπίσουν το ακίνητό τους. Ακόμα και αν αναζητήσουν τα όρια που είχαν οι Ζώνες (πχ στο ΦΕΚ με τις αντικειμενικές του 2007) η 1 στις 3 Ζώνες αποκτά για πρώτη φορά Αντικειμενική Τιμή και συνεπώς δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη αναλυτικά τα όρια και οι δρόμοι της Ζώνης εντός των οποίων περικλείεται το κάθε ακίνητο.

– στα τέλη της εβδομάδος ή στις αρχές της επομένης, αναμένεται και για πρώτη φορά στα χρονικά να δοθεί στους πολίτες μια ηλεκτρονική εφαρμογή που θα εντοπίζει διαδικτυακά κάθε ακίνητο. Σχεδόν σαν παιχνίδι ο κάθε ιδιοκτήτης θα βλέπει πάνω σε χάρτη όπως στα google maps τον δρόμο και την κάτοψη του κτίσματος που τον ενδιαφέρει. Εισάγοντας την ακριβή διεύθυνση θα βλέπει στην οθόνη του την Τιμή Ζώνης. Τέτοιες εφαρμογές προμηθεύονται ως τώρα μόνον οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς (μηχανικοί και συμβολαιογράφοι κυρίως) για να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, πληρώνοντας για να το αγοράσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση με συνδρομή στις υπηρεσίες αυτές.

Από μια πρώτη εξέταση πάντως, τιμές «ασανσέρ» εντοπίζονται παντού, και στις ακριβές αλλά και στις πιο φθηνές περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα:

– Σε οικισμό της Μυκόνου όπου οι τιμές της εφορίας είχαν ξεχαστεί στα 1.200 ευρώ (όσο στην Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια). Από 1.1.2022 θα φορολογείται με τιμή 2.800 ευρώ. Υπετριπλασιάζονται έτσι τα κόστη μεταβίβασης κάθε ακινήτου, στην περιοχή εκείνη.

– Ακίνητο στον οικισμό ΒΙΟΠΑ στα Άνω Λιόσια ήταν 600 ευρώ καθ θα μειωθεί στα 450 ευρώ (-31%). Δηλαδή τα ακίνητα εκεί είχαν υπερφορολογηθεί, και ας ήταν ήδη η κατώτερη αντικειμενική τιμή στην Πρωτεύουσα.

Επιπλέον, ως παράδειγμα:

– Στον δήμο Αγίου Δημητρίου η Κατώτατη Τιμή Ζώνης ήταν 1.000 και πάει 1.600 ευρώ (+60%) ενώ η ανώτατη από μόλις 1.400 ευρώ ανεβαίνει στα 1.950 ή +50%

– Αισθητές αυξήσεις έχουν το Περιστέρι με 18% στην κατώτατη τιμή ζώνης του δήμου (από 800 στα 950 ευρώ) και στην ανώτατη 35% (από 1.150 σε 1.550 ευρώ) και η Πετρούπολη (+ 10% ή 1.150 η κατώτατη στο δήμο και +30% ή 1.500 η ανώτατη).

– Σχεδόν αμετάβλητες παραμένουν οι κατώτατες και ανώτατες τιμές, στη Νέα Πεντέλη (+5%) , στου Παπάγου (+7%) κ.α. Συγκρατημένες αυξήσεις παρατηρούν και σε περιοχές όπως Πόρος, Σπέτσες, Σαλαμίνα. Στην Τροιζήνα αντιθέτως, η κατώτατη τιμή πέφτει από 950 σε 500 ευρώ, αλλά η ανώτατη από 900 ευρώ εκτοξεύεται στα 1.150 ή +28%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Γυναικεία υπόθεση ήταν αυτή την εβδομάδα η αποχώρηση στο Survivor. Κάτι που πραγματοποιήθηκε στο νέο επεισόδιο που ήρθε το βράδυ της Τετάρτης στους τηλεοπτικούς...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση ασφαλείας στη Γάζα, μετά τις αναφορές περί 70 νεκρών και 280 τραυματιών Παλαιστινίων ως...

LIFESTYLE

“Λυπάμαι πολύ που υπάρχει στην τηλεόραση χώρος για αυτές τις γνώμες” σχολίασε ο Στέφανος Κωνσταντινίδης. Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης παραχώρησε συνέντευξη στην Super Κατερίνα και...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο «πιο ισχυρός βαρόνος των ναρκωτικών» της Ευρώπης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το δικαστήριο της Ολλανδίας μετά από μια δίκη της μαφίας που...