Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η.Β: Η οικονομία εγκαταλείπει την ύφεση και καταγράφει 0,6% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε από την τεχνική ύφεση που καταγράφηκε στα τέλη του 2023 με αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με γνώμονα τους κύριους παραγωγικούς τομείς.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), στον πρώτο από τους δύο υπολογισμούς του, μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Μαρτίου, ο κλάδος των υπηρεσιών, σημείωσε αύξηση κατά 0,7% και η βιομηχανική παραγωγή κατά 0,8%, αν και οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 0,9%.

Η ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ υπερβαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι υπολόγισαν 0,4%, και είναι καλά νέα για τη συντηρητική κυβέρνηση του Rishi Sunak, η οποία έχει στοιχηματίσει στην οικονομική της διαχείριση να κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές, που προγραμματίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η διευθύντρια οικονομικών στατιστικών στο ONS, Liz McKeown, διαπίστωσε ότι, μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης το 2023, «η θετική ανάπτυξη επέστρεψε».

«Υπήρχε ευρέως διαδεδομένη δύναμη σε όλους τους κλάδους των υπηρεσιών, με το λιανικό εμπόριο, τις δημόσιες μεταφορές και την υγειονομική περίθαλψη να έχουν καλές επιδόσεις», είπε.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν επίσης ένα καλό τρίμηνο, το οποίο επιβαρύνθηκε ελαφρώς από ένα άλλο αδύναμο τρίμηνο για την κατασκευή», πρόσθεσε.

Η βρετανική οικονομία εισήλθε σε τεχνική ύφεση δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης στα τέλη του 2023, με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και 0,3% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Το Office for Budget Responsibility (OBR), το οποίο εποπτεύει τα δημόσια οικονομικά, προέβλεψε στις 6 Μαρτίου ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2024, σε σύγκριση με 0,1% το 2023 και 1,9% το 2025.

Η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο ανοίγει την πόρτα για την Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει σταδιακά να μειώνει τα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός κινείται επίσης πτωτικά.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε αυτήν την Πέμπτη να αφήσει τα επιτόκια στο 5,25%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να μειώσει τον ετήσιο πληθωρισμό από το τρέχον 3,2% στο στόχο του 2%.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής έκρινε ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη βεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σε χαμηλότερα επιτόκια, αλλά δεν αποκλείει να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

Η τελευταία φορά που τα βρετανικά επιτόκια ήταν στο 5,25% ήταν τον Φεβρουάριο του 2008, μετά τον οποίο έπεσαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό του 0,10% τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας του Covid.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα τα αύξησε ξανά σταδιακά ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2021 για να καταπολεμήσει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, φτάνοντας το 5,25% τον περασμένο Αύγουστο.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίντεο κατά της παραπληροφόρησης με στόχο την προστασία των εκλογικών διαδικασιών στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Και το έκανε μάλιστα με εμφατικό τρόπο, νικώντας δίκαια την -επί διετία κάτοχο του τίτλου- Ομόνοια με 3-0, στον τελικό που διεξήχθη στο στάδιο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Νέα Δημοκρατία συγχαίρει τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) και τον επικεφαλής της πρόεδρο Γιώργο Στασινό, για την ανάδειξή της σε πρώτη δύναμη στις...

ΔΙΕΘΝΗ

Από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους της τουρκικής Εισβολής, 758 παραμένουν αγνοούμενοι, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας «πως η διακρίβωση...