Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Στα 190 ευρώ η δαπάνη ανά νοικοκυριό για το Πάσχα

Ένα από τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας και Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) είναι ότι εφέτος μόλις ένας στους τέσσερις καταναλωτές ότι θα ταξιδέψει για το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων, ένα ποσοστό της τάξης του 25%, όταν το ποσοστό αυτό ήταν το διπλάσιο πριν από 5 χρόνια, είπε στο ΕΡΤNEWS ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ Λευτέρης Κιοσές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των καταναλωτών είναι που έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει επιπλέον χρήματα, οι υπόλοιποι καταναλωτές θα μείνουν στα αστικά κέντρα.

  • Αναφερόμενος στην δαπάνη για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα είπε ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές λένε πως θα ξοδέψουν περίπου 190 ευρώ, από αυτά για είδη παντοπωλείου, τρόφιμα, κλπ, 120 ευρώ ανά νοικοκυριό κατά μέσο όρο, συν περίπου 70 ευρώ στα υπόλοιπα είδη, όπως οι λαμπάδες, τα παιχνίδια, τα είδη δώρων.

Η εκτίμηση είναι ότι πέρσι έγινε η μεγάλη μείωση, δηλαδή πέρσι είχαμε στις ανατιμήσεις, οπότε πέρσι έγινε μεγαλύτερη προσαρμογή.

Εφέτος, επειδή σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στα περσινά επίπεδα στα πιο πολλά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού, με εξαίρεση τα σοκολατένια είδη, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε περίπου την ίδια δαπάνη με πέρσι.

Αναφερόμενος στην άνοδο διεθνώς της τιμής του κακάο είπε ότι δεν βλέπουμε ακόμη αυτές τις αυξήσεις στα είδη λιανικής, γιατί προφανώς είναι και άλλα προϊόντα που μπαίνουν μέσα στην παραγωγή των γλυκών, οπότε δεν περνάει ατόφια η αύξηση στα σοκολατοειδή.

Αυτό που γίνεται συνήθως είναι ότι θα τραβήξει προς τα επάνω και άλλα προϊόντα που είναι παρεμφερή, όπως έγινε με το ελαιόλαδο, όπου για παράδειγμα αυξήθηκαν οι τιμές όλων των ελαίων.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με τις σοκολάτες, θα στραφούμε σε πιο οικονομικά είδη που δεν έχουν σοκολάτα, οπότε και αυτά θα ακριβύνουν, είναι μια αλυσίδα η αγορά στα προϊόντα αυτά.

Ο κ. Κιοσές ανέφερε και την εκτίμηση ότι πιο πολλοί καταναλωτές εφέτος θα μαγειρέψουν γλυκά στο σπίτι και θα βάψουν αυγά.

Τα ποσοστά αυτά είναι αυξημένα, περίπου 5% σε σχέση με τα γλυκά, περίπου 20% σε σχέση με τα αυγά, κατά δήλωση των ίδιων καταναλωτών.

Σε σχέση με μια πενταετία πίσω είναι αυξημένα τα ποσοστά, ειδικά στο κομμάτι των γλυκών υπάρχει αυτή την τάση να το φτιάξω μόνος μου.

Εφέτος θα είναι μικρότερα τα οικογενειακά τραπέζια, ένα ποσοστό 43% μας λέει ότι στο τραπέζι θα είναι πάνω από 10 άτομα, το ποσοστό αυτό ήταν πάνω από 55% πριν την περίοδο της πανδημίας.

Ένα 33% θα έχει σουβλίσει αρνί στο σπίτι, περίπου 50% ήταν το ποσοστό αυτό τα προηγούμενα χρόνια πριν την πανδημία.

Ένα αρνί στα 10 κιλά κοστίζει πλέον γύρω στα 120 ευρώ, όταν πριν από 5 χρόνια η τιμή του ήταν στα 70 με 80 ευρώ, οπότε και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που σημειώθηκαν πέρυσι στον κόσμο είχαν ως αιτία τους την κλοπή διαπιστευτηρίων, ένα ζήτημα, αυτό της στιβαρότητάς...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς και η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με κάθε επισημότητα η ΠΑΕ Βόλος μαζί με την ΕΠΣ Θεσσαλίας στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μάκη Γκαγκάτση για την προεδρία της ΕΠΟ. Αναλυτικά η...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οδηγό δικαιωμάτων» των εργαζομένων που θα εργαστούν τις ημέρες του Πάσχα, έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, τόσο για τις αμοιβές που δικαιούνται, όσο και για...