Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Γιατί είναι μετέωρες εκατοντάδες οικοδομικές άδειες – Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Το μέτωπο των αντιδράσεων κατά της αύξησης του ύψους των κτιρίων δεν είναι μόνο των δημάρχων και των δήμων, είναι των κοινωνιών, είπε στο ΕΡΤNEWS ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Εμείς εκφράζουμε τις τοπικές μας κοινωνίες και εκπροσωπούμε τους πολίτες. Υπάρχει έντονη αγανάκτηση, ανησυχία και κινητικότητα των πολιτών και ήδη έχουμε κερδίσει μία προσφυγή ως Δήμος.

Αλλά και πολίτες του Δήμου μας έχουν καταθέσει και άλλη προσφυγή και την έχουν κερδίσει. Αυτή τη στιγμή στον Άλιμο υπάρχουν περίπου 20 τέτοια δικαστήρια σε εξέλιξη και ετοιμάζουμε άλλα τόσα.

Το πρόβλημα είναι πρώτον ότι υπάρχει ο λεγόμενος κρυφός συντελεστής, δηλαδή στον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, στο νόμο που ψηφίστηκε το 2012 ήρθαν μεταγενέστερα και κάνανε τροποποιήσεις οι τελευταίες από αυτές το 2020 με 2021.

Κι εκεί δίνουν την δυνατότητα, άσχετα με τα ενεργειακά, κάποιος να χτίζει επιπλέον τετραγωνικά τα οποία δεν μετράνε στο συντελεστή δόμησης.

Παράδειγμα τα πατάρια. Μπορεί κάποιος να φτιάχνει ένα πατάρι, δηλαδή να σηκώνει όροφο εσωτερικά, άρα να φτιάχνει μια μεζονέτα αντί για ένα διαμέρισμα και αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά δεν μετράνε στο συντελεστή.

Έχουμε λοιπόν τέτοιες διατάξεις που είναι χαριστικές υπέρ των εργολάβων, στην ουσία να φτιάχνουν επιπλέον τετραγωνικά που δεν μετράνε στο συντελεστή δόμησης.

  • Αυτά τα τετραγωνικά τα πουλάνε, υπάρχουν στα σχέδια, πληρώνουν για αυτά δημοτικά τέλη, αλλά για την πολεοδομική νομοθεσία δεν υπάρχουν, δεν φαίνονται.

Αντί να έχουμε ένα οροφοδιαμέρισμα των τριών μέτρων, έχουμε ένα διαμέρισμα των πεντέμισι μέτρων ή των έξι μέτρων, έχουμε έναν εσωτερικό όροφο, ο οποίος υποτίθεται ότι δεν υπάρχει, αλλά τον βλέπουμε ότι υπάρχει.

  • Και τώρα γίνεται ο συνδυασμός αυτών των διατάξεων με κάποια από τα «μπόνους» και φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα, σε περιοχή για παράδειγμα που έχει συντελεστή δόμησης 0,8, φτάνουμε στο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας διάφορες διατάξεις συνδυαστικά, να έχουμε συν περίπου δύο ορόφους.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μια περιοχή που έχει σχεδιαστεί και έχει μελετηθεί για να έχει συγκεκριμένους ορόφους για τα τετραγωνικά δόμησης, άρα για συγκεκριμένους κατοίκους στους οποίους αντιστοιχούν συγκεκριμένοι χώροι άθλησης, σχολεία, χώροι πάρκινγκ, χώροι πρασίνου, κλπ, όταν επιβαρύνεται το κάθε κτίριο με δύο ορόφους, έχουμε επιπλέον τσιμέντο, επιπλέον κατοίκους, επιπλέον ανάγκες που όμως δεν έχουν σχεδιαστεί και δεν έχουν μελετηθεί.

  • Θα σας πω ένα παράδειγμα: Έχουμε ένα οικόπεδο, ένα από αυτά για τα οποία έχουμε προσφύγει, που κανονικά με τον συντελεστή δόμησης χτίζει 560 τετραγωνικά μέτρα. Οι αθεόφοβοι έχουν φτιάξει ένα κτίριο με δομημένες επιφάνειες σχεδόν 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Τώρα που έφυγε το αεροδρόμιο

Αν μιλάμε για περιοχές που έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μορφολογικά ή κάποια στοιχεία που θα έχρηζαν προστασίας, αυτά τα πράγματα δεν θα γινόντουσαν. Όμως στην συγκεκριμένη περιοχή, ο Άλιμος τι ήταν, ήταν μια περιοχή που είχε το αεροδρόμιο δίπλα και είχε άμεσα ένα περιορισμό στο ύψος των ορόφων, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων Δημήτρης Ξυνομηλάκης.

Στον Άλιμο δεν ήμαστε σε έναν παραδοσιακό οικισμό, δεν ήμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Δεν ήμαστε σε ένα αρχαιολογικό χώρο, τίποτα από όλα αυτά τα οποία ο νόμος τα εξαιρεί, δηλαδή σε τέτοιου είδους περιοχές με κάποιο είδος προστασίας δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 10.

Εάν ένας δήμος, μια περιοχή έχει τέτοια χαρακτηριστικά δεν έχουν να κάνουν τίποτα παραπάνω παρά να προχωρήσουν σε τοπικά πολεοδομικά σχέδια να πούνε εμάς η περιοχή έχει αυτά τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μπαίνουμε στην κατηγορία αυτή, δεν χτίζει κανείς πάνω από δυο ορόφους και τελείωσε.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Εντάξει για τον Άλιμο, για τη Βούλα, για τη Βουλιαγμένη. Γιατί όχι το Περιστέρι, γιατί όχι η Νίκαια, δηλαδή αυτές οι περιοχές θα πρέπει να πάρουν κάτι από αυτά τα σκουπίδια που δεν τα θέλουν οι άλλοι και να πάνε να γίνουν εκεί οι ουρανοξύστες για να μη γίνουν στον Άλιμο;

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και υπερβολές σε κάποια θέματα και προφανώς όπου υπάρχει καταστρατήγηση της νομοθεσίας θα το δει η δικαιοσύνη και θα το κρίνει.

  • Συμφωνούμε απόλυτα με την όποια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας την τελεσίδικη απόφαση.
  • Εμείς ως Δήμοι έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο πόλης και σε αυτό λέμε συντελεστής πχ 0,8 και μέγιστο ύψος 14,5 μέτρα, αντέτεινε ο δήμαρχος Αλίμου.

Αλλά έρχεται το κράτος και λέει ναι, έχετε κάνει μελέτες, αλλά εγώ με νόμο σας αλλάζω τους όρους δόμησης, σας προσθέτω ορόφους, σας προσθέτω παραπάνω συντελεστή δόμησης, σας προσθέτω επιπλέον κατοίκους στην ουσία.

  • Και τι λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας; Λέει ότι δεν μπορεί στο σχέδιο πόλης να έρχεται το κράτος με ένα νόμο οριζόντια και να αλλοιώνει τις μελέτες, τις αποφάσεις και τα χαρακτηριστικά και να προσθέτει επιπλέον δόμηση.
  • Τώρα, εφόσον υπάρχουν ήδη δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που λένε ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές, όταν πάει κάποιος να αξιοποιήσει διατάξεις που έχουν ήδη κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικές και επίκειται απόφαση της Ολομέλειας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν ενεργεί καλόπιστα.

Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο που όμως ήδη ξέρει ότι έχει ένα τεράστιο ερωτηματικό και υπάρχουν ήδη αντίθετες αποφάσεις, είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η διοργανώτρια αρχή έδωσε στην δημοσιότητα ένα δείγμα από το ταρτάν που θα κοσμεί τους Ολυμπιακούς αγώνες τους Παρισίου Οι Γάλλοι θέλησαν να δώσουν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τη Θεσσαλία, όπου περιοδεύει, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαπιστώνει την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορεί την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση των μεταναστών και ζητά απαντήσεις...

LIFESTYLE

“Εγώ το σήκωσα εκείνο το τηλέφωνο, εγώ το λούστηκα και αυτό”. Για τον τραγικό τρόπο με τον οποίο έφυγε η μητέρα του από τη...

LIFESTYLE

«Πικράθηκαν οι Ισραηλινοί και δεν έφαγαν το βράδυ», είπε η Βάσια Τριφύλλη. Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» και τον Ηλία Σκουλά έδωσε η...