Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ενεργειακός επιθεωρητής μιλά για τις προϋποθέσεις και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι

Θα πρέπει το ακίνητο να βρίσκεται σε αστική περιοχή, να έχει εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα και τα τρία τελευταία χρόνια να είναι κλειστό, δηλαδή να δηλώνεται στο Ε2 ότι δεν εισπράττει ενοίκια, είπε στο ΕΡΤNEWS ο Μηχανολόγος Μηχανικός και Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι μέχρι 40.000 ευρώ και η αξία της περιουσίας του έως 300.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης είναι 40%, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 25.000 ευρώ, οπότε 10.000 είναι το μάξιμουμ που δίνει το πρόγραμμα.

Τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά, υποβάλλονται στην πλατφόρμα του προγράμματος, όλα τα τιμολόγια και τα δελτία αποστολής και επίσης οι συναλλαγές, πρέπει να γίνονται μέσω τράπεζας.

  • Για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παίρνεις μια προκαταβολή της τάξης του 50%.

Με αυτά τα χρήματα μπορείς να κάνεις επισκευές και συντηρήσεις στο σπίτι, δηλαδή πλακάκια, ντουλάπες, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ότι χρειάζεται. Το πρόγραμμα αυτό να έχει σκοπό την ενεργειακή εξοικονόμηση του ακινήτου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι για να επισκευάσετε και να νοικιάσετε μετά το ακίνητο, όχι για να μείνετε εσείς μέσα, διευκρίνισε. Για να γίνει εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει να ανεβάσετε στην πλατφόρμα το μισθωτήριο που έχετε κάνει με κάποιον για τρία χρόνια. Δεν μπορεί να ιδιοκατοικηθεί μέσα σε αυτή την τριετία από τον ιδιοκτήτη, είπε.

  • Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαΐου. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 6 μήνες.

Όπως έχουμε δει και στα άλλα προγράμματα που «τρέχουν», υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί ωφελούμενοι έχουν απενταχθεί από το πρόγραμμα, γιατί δεν τήρησαν το χρονοδιάγραμμα.

Ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα

  • Αναφερόμενος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι ενώ έπεσε η χονδρική αγορά του ρεύματος κατά 8% η τιμή εκκαθάρισης τον Μάρτιο και η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια αυξήθηκε κατά 3%.
  • Στα πράσινα τιμολόγια την 1η Μαρτίου η μέση τιμή της κιλοβατώρας ήταν 10,61 λεπτά και σήμερα είναι 10,91 λεπτά.

Αναφερόμενος στις ρευματοκλοπές είπε ότι αν δεν γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα για να εντοπίζεται αυτόματα ο παραβάτης δεν θα εξαλειφθούν.

Επίσης αν αλλάξουμε τους συμβατικούς μετρητές με έξυπνους μετρητές, θα εξαλειφθεί ή θα περιοριστεί πάρα πολύ δραστικά, το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζεται για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο τομέα στις 21 Μαΐου. Όπως αναφέρει αυτή γίνεται: «ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των...

LIFESTYLE

“Στα 30 μου χρόνια έπαθα κρίση ηλικίας. Σκεφτόμουν τι έχω κάνει και ποιο θα είναι το μέλλον μου” ανέφερε ο Τάσος Γιαννόπουλος. Ο Τάσος...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο πρόγραμμα τηλεματικής της Webfleet έφτασε και στην Ελλάδα. Η Elastrak ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσωπεία της Webfleet, εταιρίας του ομίλου Bridgestone, η οποία...

LIFESTYLE

“Γνωριστήκαμε μέσω της δουλειάς”. Καλεσμένη στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον ήταν στο ξεκίνημα της εβδομάδας η Έλενα Τσαγκρινού. Η δημοφιλής τραγουδίστρια αναφέρθηκε στην εγκυμοσύνη...