Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Υποχρεωτική διασύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών με IRIS – «Κούρεμα» δανείων έως 30% στον εξωδικαστικό

Την υποχρεωτική διασύνδεση όλων των επαγγελματικών λογαριασμών που διαθέτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου που προβλέπει δέσμη μέτρων για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό.

Μέσω του συστήματος IRIS , οι καταναλωτές εξασφαλίζουν συναλλαγές χωρίς προμήθειες ενώ σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη επιδιώκεται έτσι και ένα παράλληλο «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή.

Παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση 15 ημερών πριν κατατεθεί και ψηφιστεί (εντός Νοεμβρίου) στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι:

*Από τον Μάρτιο 2024 οι εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers), θα έχουν υποχρέωση αναλυτικής παρουσίασης όλων των στοιχείων οφειλών των δανειοληπτών – διάρκεια, ύψος, επιτόκιο κλπ- και έως τότε μετά την υποβολή αίτησης θα έχουν την υποχρέωση εντός 30 ημερών να δώσουν στους ενδιαφερόμενους όλες τις λεπτομέρειες της οφειλής. Προβλέπεται παράλληλα απαγόρευση παρενόχλησης κατά την επικοινωνία και ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και καλύτερης ενημέρωσης των δανειοληπτών.

«Οι servisers πρέπει να αντιμετωπίζουν τον δανειολήπτη ως ευρωπαίο πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις έως 500.000 ευρώ καθώς και ανάκληση αδείας σε περίπτωση παραβίασης των ισχυουσών διατάξεων.

*Όσον αγορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθιερώνεται η υποχρέωση της εταιρείας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αποδεικτικά στοιχεία στην περίπτωση απόρριψης αίτησης ευάλωτου δανειολήπτη . Τα στοιχεία θα πρέπει να αιτιολογούν ότι ο δανειολήπτης δεν είναι πραγματικά ευάλωτος ώστε να απορριφθεί η αίτηση ρύθμισης.

Σήμερα μία στις δύο αιτήσεις ευάλωτων δανειοληπτών απορρίπτεται με το αποτέλεσμα να κρίνεται «από έναν υπάλληλο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα αλλάζει ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον υπουργό να προκύπτει έως και 28% υψηλότερο «κούρεμα» ενώ τα κυμαινόμενα επιτόκια (Euribor συν 2,5% ή 3% ανάλογα με το εάν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις ή μη) αντικαθίστανται από σταθερό επιτόκιο 3% για τρία χρόνια .

*Με βελτιωτικές κινήσεις (βασικά εκπτώσεις) επιδιώκεται να ενισχυθεί ο Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Προβλέπεται έκπτωση 30% επί της τιμής πρώτης προσφοράς ( εμπορική τιμή) κατά την απόκτησή τους, η οποία μεταφέρεται στο τέλος της διαδικασίας και στον οφειλέτη ο οποίος επιθυμεί να επαναγοράσει το ακίνητό του. Με τις έως τώρα ισχύουσες διατάξεις, η δυνατότητα ανάκτησης ακινήτου δίνεται μετά την πάροδο 12ετίας και αφού έχει μεσολαβήσει η καταβολή ενοικίου χρήσης. Με τις αλλαγές το όριο των 12 ετών καταργείται και η επαναγορά μπορεί να γίνει νωρίτερα, χωρίς να απαιτείται η καταβολή των ενδιάμεσων ενοικίων όπως προβλέπεται σήμερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Ζώδια: Τι μας περιμένει τις επόμενες ημέρες σε, επαγγελματικά, οικονομικά αλλά και στα ερωτικά μας. Δείτε τα ζώδια της εβδομάδας ΓΕΝΙΚΑ: Αυτό που έχει σημασία, πάνω απ’...

ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.. Στις 12:30, ο Πρωθυπουργός...

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακός υπήκοος, εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς, που πήγε το 2023 στο Αφγανιστάν για να αποδείξει πως η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ασφαλής και...

ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ μπράβοι συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες από τη Δίωξη Εκβιαστών της ασφάλειας. Εμπλέκονται σε ξυλοδαρμούς θαμώνων νυχτερινών μαγαζιών αλλά και επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες....