Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε και ποιους πληρώνει το Δημόσιο

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 645.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αφορά τον μήνα Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το υπολειπόμενο ποσό που αφορά την κρατική χρηματοδότηση και ανέρχεται σε έως 73 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που ήταν σε αναστολή σύμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του χρόνου.

Eιδικές αποζημιώσεις

Μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και οι ειδικές αποζημιώσεις για συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, για τις οποίες έγιναν διορθώσεις στην υποβολή των αιτήσεων από τους εργοδότες. Εντός των ημερών, σχεδιάζεται και η πληρωμή του δώρου Πάσχα σε επιχειρήσεις που έκαναν διορθωτική δήλωση. Η σχετική προθεσμία εξέπνευσε χθες, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, και πλέον αναμένονται οι διασταυρώσεις για να ολοκληρωθούν οι πληρωμές. Πρόκειται στην ουσία για εργοδότες που αποκλείστηκαν από τις αρχικές πληρωμές του δώρου Πάσχα και κλήθηκαν να υποβάλουν εκ νέου διορθωτική δήλωση.

Αναλυτικά, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την πληρωμή της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που τον Δεκέμβριο οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή. Το Δημόσιο αναμένεται να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο από 1ης έως 31η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος τέθηκε σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο θα λάβει 73 ευρώ. Η αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του κάθε μισθωτού.

Εντός της εβδομάδας, εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν και οι πληρωμές των εργαζομένων, των οποίων οι εργοδότες έκαναν διορθωτικές δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Επίσης, πληρωμές αναμένονται και για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις.

Σε εργοδότες

Τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, αναμένονται και οι πληρωμές σε εργοδότες που δεν έλαβαν το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή όσον αφορά το δώρο Πάσχα. Πρόκειται για περιπτώσεις των οποίων οι πληρωμές «πάγωσαν» όταν διαπιστώθηκε από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ότι κάποιοι δήλωσαν εξωφρενικά ποσά, ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, σε μισθωτούς τους ως… δώρο Πάσχα εν μέσω καραντίνας. Συνολικά, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν «φουσκωμένα» ποσά ήταν περίπου 100 και γι’ αυτές διενεργείται έλεγχος.

Επίδομα επιστημόνων

Μετά το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου αναμένονται, τέλος, οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας για τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου των οποίων οι δηλώσεις διαρκούν έως την ερχόμενη Παρασκευή. Αργότερα, πιθανότατα όμως εντός Φεβρουαρίου, αναμένονται και οι ειδικές αποζημιώσεις ύψους 400 ευρώ στους επιστήμονες, με τους εκπροσώπους των δικηγόρων να δηλώνουν, μετά και τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι αποχωρούν από τον διάλογο, διαφωνώντας τόσο με την επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου και μάλιστα με βάση το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα όσο και με την προϋπόθεση μείωσης του τζίρου των επαγγελματιών, σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων δηλώνουν πως θα υποβάλουν στον ΕΦΚΑ αίτημα λογοδοσίας, προκειμένου να ενημερωθούν για το ύψος των  κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί από τις εισφορές τους στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ασφαλιστικός φορέας δεν έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ το σύνολο των εισφορών υπέρ ανεργίας που εισπράττει για λογαριασμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο είναι παχύσαρκος. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή από το...

ΔΙΕΘΝΗ

Υπερψηφίστηκε σήμερα στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, κατόπιν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες...

LIFESTYLE

“Ήταν 5 δευτερόλεπτα μίας εσωτερικής συζήτησης, που ίσως κακώς εκτέθηκε”, παραδέχεται η παρουσιάστρια του Μεγάλου Καναλιού. Τη δική της απάντηση στα επικριτικά σχόλια που...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε σήμερα, 1η Μαρτίου 2024, τη νέα σύνθεση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου με θητεία για το εξάμηνο από 1η Μαρτίου...