Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ για e-shop – Οι δικαιούχοι και τα… ψιλά γράμματα του προγράμματος

Προδημοσιεύθηκε και εντός Ιανουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί η δράση του ΕΣΠΑ e-λιανικό, μέσω της οποίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη τη χώρα θα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 5.000 ευρώ για τη δημιουργία, αλλά και για την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα ανακοινωθεί στην αναλυτική πρόσκληση και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριάντα ημέρες.

Ποιους αφορά

Ειδικότερα, στη δράση θα δύνανται να υποβάλουν πρόταση μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου του 2020 και μετά, σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις περί έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού Covid-19 στο σύνολο της επικράτειας.

Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:

* Υφιστάμενες, που συστάθηκαν έως και 30.9.2019

* Νεοσύστατες, οι οποίες συστάθηκαν από 1.10.2019 μέχρι 7.11.2020.

Προϋποθέσεις

Επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών) από 18.3.2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης, τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο θα πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

* θα λειτουργεί σε δύο γλώσσες και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version,

* θα συνοδεύεται από λογισμικά παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών,

* θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στο σύνολο των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Επιλέξιμες δαπάνες

Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού Πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (λογισμικό/υπηρεσίες), με σκοπό την ανάπτυξη-αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος. Στις επιλέξιμες δαπάνες της δράσης συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

* Εξυπηρετητές/διακομιστές (servers) για τη φιλοξενία εφαρμογών – λογισμικού απαιτούμενου για τη δημιουργία/αναβάθμιση και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη κ.λπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιτρέπεται και η απόκτηση με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS).

* Ηλεκτρονικοί υπολογιστές (desktop/laptop).

* Αλλος τεχνολογικός εξοπλισμός, σχετικός με τη δημιουργία/αναβάθμιση και τη λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. εξοπλισμός δικτύου, barcode readers, εκτυπωτές κ.λπ.).

* Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης/αναβάθμισης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop (θα λειτουργεί σε 2 γλώσσες, καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version και θα συνοδεύεται από τα εξής λογισμικά: παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών), φιλοξενία (hosting, collocation κ.λπ.).

* Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση αναβάθμισης υφιστάμενου ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού.

Το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να έχει εκκινήσει ως φυσικό και οικονομικό αντικείμενο από τις 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Η υποβολή αίτησης

Για τη χρηματοδότηση από τη δράση απαιτείται η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανακοινωθεί με τη δημοσίευση της αναλυτικής πρόσκλησης, στην οποία θα επισυνάπτονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

* Κατάσταση ενεργών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr.

* Παραστατικά προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος της επιχείρησης.

* Αποδεικτικά στοιχεία της δημιουργίας/αναβάθμισης του ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. ηλεκτρονική διεύθυνση).

* Φωτογραφίες του φυσικού καταστήματος με εμφανή τα στοιχεία ταυτοποίησης και χωροθέτησης αυτού.

Πληροφορίες

* Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

* Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. (κατόπιν ραντεβού).

* Τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ.

* Ε-mail: infoepan@mou.gr.

* Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr και www.

Ιωάννα Φεντούρη Ελεύθερος Τύπος 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο newsberg.gr.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, το πρώτο στάδιο περιελάμβανε μαχητικά αεροσκάφη που εξουδετέρωσαν αρχικά την αεράμυνα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Νέα Δημοκρατία στο υπόμνημά της στον Άρειο Πάγο τάσσεται κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Eυρωεκλογές. Μέσω του υπομνήματος ζητά τον αποκλεισμό του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφους στις ευρωεκλογές έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο περιοδείας του στον Άγιο Δημήτριο, ξεκαθαρίζοντας πως «πρέπει να μπορέσουμε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια ερευνητική ομάδα κατέγραψε πρόσφατα καθαρές εικόνες υψηλής ευκρίνειας μιας σπάνιας χρυσής πεταλούδας Kaiser-i-Hind στο Εθνικό Καταφύγιο Φύσης Jiangxi Jiulianshan. Η αποκαλούμενη και «Πεταλούδα...