Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη: Η παρατεταμένη χρήση ορισμένων ορμονικών αντισυλληπτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιώματος

Η παρατεταμένη χρήση ορισμένων κοινών ορμονικών αντισυλληπτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών όγκων, σύμφωνα με γαλλική μελέτη. Η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την παρατεταμένη χρήση ορισμένων προγεσταγόνων με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιώματος. Τα μηνιγγιώματα είναι όγκοι του εγκεφάλου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις. Επειδή όμως μπορεί να ασκήσουν πίεση στον εγκέφαλο συχνά συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για τις δομές του εγκεφάλου κοντά στους όγκους, οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να καταστραφούν.

Ερευνητές από τη Γαλλική Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (ANSM) διερεύνησαν τις οκτώ πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές της ορμόνης. Εξέτασαν δεδομένα από 108.366 γυναίκες, 18.061 από τις οποίες είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για την αφαίρεση ενδοκρανιακού μηνιγγιώματος μεταξύ 2009 και 2018. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ επιλεγμένων προγεσταγόνων και συχνότητας εμφάνισης μηνιγγιώματος. Συγκρίνοντας κάθε περίπτωση με πέντε υγιείς γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη χρήση – δηλαδή περισσότερο από 12 μήνες – τριών προγεσταγόνων συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο μηνιγγιώματος.

Δύο φάρμακα, η μεδρογεστόνη και η προμεγεστόνη, συνδέθηκαν με 4,1 και 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μηνιγγιώματος. Η οξική μεδροξυπρογεστερόνη, μια αντισυλληπτική ένεση που πωλείται ως Depo-Provera, συνδέθηκε με 5,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, επειδή η μελέτη είναι παρατηρητική, δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι εν λόγω ορμόνες προκαλούν τους όγκους. Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για την προγεστερόνη (Prometrium, Utrogestan, Endometrin), τη διδρογεστερόνη (Femoston) ή τις ευρέως χρησιμοποιούμενες ενδομήτριες συσκευές απελευθέρωσης λεβονοργεστρέλης (IUDs), ανεξάρτητα από τη δόση που περιέχουν.

«Γνωρίζουμε αυτόν τον πιθανό κίνδυνο που σχετίζεται με τη μακροχρόνια χρήση προγεσταγόνων και σε συνεργασία με ρυθμιστικούς φορείς ενημερώνουμε τις ετικέτες στα προϊόντα και τα ενημερωτικά μας φυλλάδια» δήλωσε η Pfizer, κατασκευάστρια εταιρία του Depo-Porvera.

Οι ερευνητές τονίζουν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την εξακρίβωση της ασφάλειας των ορμονών, ιδιαίτερα της ενέσιμης οξικής μεδροξυπρογεστερόνης, την οποία λαμβάνουν 74 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι «ο αριθμός των αποδιδόμενων μηνιγγιωμάτων μπορεί να είναι δυνητικά υψηλός».

«Οι γυναίκες που λαμβάνουν ευρέως χρησιμοποιούμενα αντισυλληπτικά ή θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μηνιγγιώματος», δήλωσε ο επιδημιολόγος καρκίνου Πολ Φάροου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη γαλλική μελέτη.

«Είναι σημαντικό οι γυναίκες να μην διακόψουν την αντισύλληψη προτού να συμβουλευτούν τον γιατρό τους» τόνισε.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μέση πληρότητα 63,5% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, καταγράφοντας άνοδο 5,9% σε σχέση με το 2023, τονίζει...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέδωσε χθες (24/04) ομοσπονδιακό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, τα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής που μετακινούνται μεταξύ πολιτειών, θα πρέπει να...