Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καρκίνος του προστάτη: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η νόσος χωρίζεται σε δύο υποτύπους

Μια σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μάντσεστερ, ανακάλυψε ότι ο καρκίνος του προστάτη, ο οποίος προσβάλλει 1 στους 8 άνδρες, αναπτύσσεται με δύο ξεχωριστούς τρόπους μέσα στο σώμα, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε δύο διαφορετικούς υποτύπους. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου και να βοηθήσει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσει αλλαγές στο DNA δειγμάτων καρκίνου του προστάτη από 159 ασθενείς. Εντόπισε δύο ξεχωριστούς τύπους καρκίνου μεταξύ αυτών των ασθενών και μπόρεσε να δημιουργήσει ένα «εξελικτικό δέντρο» που δείχνει πώς αναπτύχθηκε ο καθένας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι όγκοι του προστάτη εξελίσσονται κατά μήκος πολλαπλών οδών, οδηγώντας σε δύο διαφορετικούς τύπους ασθενειών», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Νταν Γούντκοκ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αυτή η κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μας επιτρέπει να ταξινομούμε τους όγκους με βάση τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο καρκίνος και όχι αποκλειστικά με βάση τις μεμονωμένες γονιδιακές μεταλλάξεις ή τα πρότυπα έκφρασης», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς κοινοπραξίας που ονομάζεται The Pan Prostate Cancer Group, η οποία δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) και στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, προκειμένου να αναλύσουν γενετικά δεδομένα από χιλιάδες δείγματα καρκίνου του προστάτη σε εννέα χώρες. Η συνεργασία της ομάδας με την Cancer Research UK (CRUK) – η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη – στοχεύει στην ανάπτυξη ενός γενετικού τεστ το οποίο όταν θα συνδυάζεται με συμβατική σταδιοποίηση και βαθμολόγηση θα παρέχει πιο ακριβή πρόγνωση για κάθε ασθενή.

«Όσο περισσότερα κατανοούμε για τον καρκίνο τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αναπτύξουμε θεραπείες για να τον νικήσουμε», δήλωσε ο Δρ. Ρουπάλ Μίστρι, ανώτερος διευθυντής επιστημονικής δέσμευσης στο CRUK.

«Είμαστε περήφανοι που βοηθήσαμε στη χρηματοδότηση αυτού του έργου αιχμής, το οποίο έθεσε τα θεμέλια για εξατομικευμένες θεραπείες για άτομα με καρκίνο του προστάτη, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να νικήσουν την ασθένειά τους» πρόσθεσε.

Ο ερευνητής Κόλιν Κούπερ από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, τόνισε ότι αν και ο καρκίνος του προστάτη είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο ποσοστό όλων των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες, η περιττή θεραπεία θα μπορούσε συχνά να αποφευχθεί, όπως και οι παρενέργειες που προκαλεί.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Cell Genomics».

ΠΗΓΗ: Daily Mail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις...

ΔΙΕΘΝΗ

«Βρισκόμαστε στα όριά μας», προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο προς την Κύπρο και επικρίνει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο παράλληλες «Ημέρες Καριέρας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δίνοντας έμφαση αυτή τη...