Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επέστρεψε στη Γη διαστημική κάψουλα που μετέφερε πειραματικό φάρμακο

Μια διαστημική κάψουλα που εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο του 2023 επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γη με ένα πολύτιμο φορτίο. Ο λόγος για τη διαστημική κάψουλα της αμερικανικής εταιρείας Varda Space Industries, η οποία μετέφερε κρυστάλλους ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε στο Διάστημα.

Η Varda ιδρύθηκε το 2020 από πρώην υπαλλήλους της SpaceX και επιχειρηματίες επιχειρηματικού κεφαλαίου της Σίλικον Βάλεϊ και αποτελεί μέρος μιας αναπτυσσόμενης διαστημικής βιομηχανίας η οποία είναι γνωστή και ως NewSpace, που εκμεταλλεύεται το μειούμενο κόστος της αποστολής ωφέλιμων φορτίων στο Διάστημα.

Το όραμα της εταιρείας είναι να αναπτύξει φαρμακευτικά και άλλα προϊόντα στο Διάστημα. Συνήθως, η διεξαγωγή έρευνας σε συνθήκες μικροβαρύτητας ήταν κάτι που μπορούσε να γίνει μόνο από αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Ωστόσο, με την αυξανόμενη προσβασιμότητα που προσφέρουν οι επαναχρησιμοποιήσιμοι πύραυλοι, η κατάσταση αλλάζει γρήγορα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επεξεργασία σε συνθήκες μικροβαρύτητας μεταβάλλει δραματικά την άνωση, τη φυσική μεταφορά, την καθίζηση και το διαχωρισμό φάσεων. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων υψηλής ποιότητας με πιο ακριβείς κρυσταλλικές δομές λόγω της απουσίας βαρυτικών τάσεων, οδηγώντας σε βελτιωμένη διάρκεια ζωής και αποτελεσματικότητα.

«Κατασκευάζουμε φαρμακευτικά προϊόντα στο Διάστημα. Η απουσία της βαρύτητας μάς επιτρέπει να παράγουμε φάρμακα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε στη Γη. Η βαρύτητα είναι μια παράμετρος. Εάν βάλετε ένα κουμπί θερμοκρασίας σε ένα φούρνο, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ολόκληρο κόσμο από νέες συνταγές και νέα πιάτα που μπορείτε να μαγειρέψετε. Ομοίως, εάν μπορείτε να αλλάξετε τη βαρύτητα, μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη χημική διαδικασία για τα σκευάσματα φαρμάκων», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Varga, Γουίλ Μπρούι.

Η εταιρεία ανέπτυξε ένα αντιικό φάρμακο, το Ritonavir, το οποίο προορίζεται για τη θεραπεία του ιού HIV και της ηπατίτιδας C. Τώρα που η κάψουλα επέστρεψε στη Γη, η Varda θα τη μεταφέρει πίσω στις εγκαταστάσεις της στο Λος Άντζελες για ανάλυση, ενώ το φάρμακο θα αποσταλεί στον εμπορικό της συνεργάτη.

«Τα φιαλίδια Ritonavir θα αποσταλούν στους συνεργάτες μας στην Improved Pharma για ανάλυση. Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε όλη τη διάρκεια της πτήσης της κάψουλας – συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος όπου φτάσαμε σε υπερηχητικές ταχύτητες – θα κοινοποιηθούν στην Πολεμική Αεροπορία και τη NASA βάσει σύμβασης που έχει η Varda με αυτές τις υπηρεσίες», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Η εταιρεία προετοιμάζει επίσης μια δεύτερη εκτόξευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ: Science Alert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, προχώρησε στην απαγόρευση πραγματοποίησης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που είχε εξαγγελθεί για τις 5 το απόγευμα, στο Κέντρο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

LIFESTYLE

Αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο περιστατικό βρέθηκαν ο Νικόλας Ράπτης και το συνεργείο του Breakfast@Star την ώρα των δηλώσεων. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός συνομιλούσε με...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ αναφέρει πως οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών. Αλλαγές στις ημερομηνίες από τις...