Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καρκίνος του γαστρεντερικού συστήματος: Επιστήμονες ανέπτυξαν πρωτοποριακή συσκευή έγκαιρης διάγνωσης

Οι καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος είναι από τις πιο κοινές μορφές της νόσου και ευθύνονται για το 1/3 όλων των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με αυτές τις μορφές καρκίνου και ο ενδοσκοπικός έλεγχος έχει αποδειχθεί μια εξαιρετική προσέγγιση για την ανίχνευση δυνητικά κακοήθων όγκων.

Ωστόσο, οι τρέχουσες μέθοδοι ενδοσκοπικού ελέγχου αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους και του ογκώδους εξοπλισμού, που περιορίζουν την ευρεία χρήση τους. Αυτή η πρόκληση είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από μια καινοτόμο μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Βρετανία. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια χαμηλού κόστους συσκευή απεικόνισης που μπορεί να φέρει επανάσταση στις εξετάσεις για τη διάγνωση των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος και να τις κάνει προσβάσιμες σε όλους.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό σύστημα απεικόνισης (SFDI) που έχει σχεδιαστεί για να συμβαδίζει με τα πρότυπα των συμβατικών ενδοσκοπίων. Αυτή η προσέγγιση, η οποία είναι πρωτοποριακή και πρακτική, χρησιμοποιεί προηγμένη οπτική τεχνολογία για τη διάκριση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων ιστών με ακρίβεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εξαιρετικά μικροσκοπικό σύστημα SFDI έδειξε πάνω από 90% ειδικότητα και ευαισθησία στην ανίχνευση του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος – ενός τύπου καρκίνου του δέρματος – που ευθυγραμμίζεται με τα υψηλότερα κλινικά πρότυπα ιατροτεχνολογικών συσκευών. Χρησιμοποιώντας μια προσαρμοσμένη δέσμη οπτικών ινών ως προβολέα, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν λεπτομερή μοτίβα φωτός απαραίτητα για το SFDI. Αυτό το τεχνολογικό άλμα όχι μόνο ξεπερνά τους περιορισμούς μεγέθους και κόστους, αλλά διατηρεί επίσης την ακεραιότητα της διαγνωστικής ακρίβειας. Τα πειράματά τους έδειξαν εξαιρετικά υποσχόμενα αποτελέσματα στη διάκριση μεταξύ υγιών και καρκινικών ιστών, σημειώνοντας μια σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Το πρωτότυπό μας δείχνει πολλά υποσχόμενο ως ένα οικονομικά αποδοτικό, ποσοτικό εργαλείο απεικόνισης για την ανίχνευση διακυμάνσεων στην οπτική απορρόφηση και διασπορά οι οποίοι λειτουργούν ως καρκινικοί δείκτες. Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων συσκευών κατάλληλων για οικονομικά αποδοτική ενδοσκοπική εξέταση», έγραψαν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biomedical Optics».

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων ανίχνευσης καρκίνου. Ωστόσο, οι συγγραφείς τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές πριν από την ευρεία χρήση της.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

LIFESTYLE

Αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο περιστατικό βρέθηκαν ο Νικόλας Ράπτης και το συνεργείο του Breakfast@Star την ώρα των δηλώσεων. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός συνομιλούσε με...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ αναφέρει πως οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών. Αλλαγές στις ημερομηνίες από τις...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...