Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο πειραματικό εμβόλιο στον κόσμο για τον εθισμό στην κοκαΐνη

Επιστήμονες στη Βραζιλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός πειραματικού εμβολίου για τον εθισμό στο ναρκωτικό και στο ισχυρό παράγωγό του, το κρακ.

Το πειραματικό εμβόλιο με την ονομασία «Calixcoca», το οποίο έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε δοκιμές σε ζώα, προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση που εμποδίζει την κοκαΐνη και το κρακ να φτάσουν στον εγκέφαλο, κάτι που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους χρήστες να σπάσουν τον κύκλο του εθισμού.

Εάν το εμβόλιο λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, θα είναι η πρώτη φορά που ο εθισμός στην κοκαΐνη αντιμετωπίζεται με τη χρήση εμβολίου, δήλωσε ο ψυχίατρος Φρεντερίκο Γκαρσία, συντονιστής της ομάδας που ανέπτυξε τη θεραπεία στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais.

Την περασμένη εβδομάδα, η ερευνητική ομάδα απέσπασε το κορυφαίο βραβείο που συνοδεύεται από 500.000 ευρώ, στα βραβεία Euro Health Innovation για την ιατρική στη Λατινική Αμερική που χρηματοδοτούνται από τη φαρμακευτική εταιρεία Eurofarma.

​Το εμβόλιο λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών προκειμένου να παράξει αντισώματα που συνδέονται με μόρια κοκαΐνης στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας τα πολύ μεγάλα για να περάσουν στο «κέντρο ανταμοιβής» του  εγκεφάλου όπου το φάρμακο διεγείρει συνήθως υψηλά επίπεδα ντοπαμίνηςμ η οποία προκαλεί ευχαρίστηση.

Παρόμοιες μελέτες έχουν διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες – τον κορυφαίο καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Ωστόσο σταμάτησαν όταν οι κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν επαρκή αποτελέσματα.

Το Calixcoca έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αποτελεσματικό σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, παράγοντας σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων κατά της κοκαΐνης με ελάχιστες παρενέργειες. Προστατεύει επίσης τα έμβρυα αρουραίων από την κοκαΐνη, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το εμβόλιο πρόκειται τώρα να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το Calixcoca θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη θεραπεία του εθισμού.

​«Δεν υπάρχει ειδική καταγεγραμμένη θεραπεία για τον εθισμό στην κοκαΐνη και το κρακ. Προς το παρόν χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό ψυχολογικής συμβουλευτικής, κοινωνικής βοήθειας και απεξάρτησης, όταν είναι απαραίτητο», εξήγησε.

Το Calixcoca θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη θεραπευτική αγωγή, βοηθώντας τους ασθενείς κατά τα κρίσιμα στάδια της απεξάρτησης.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται με χημικές ενώσεις που σχεδιάζονται στο εργαστήριο και όχι με βιολογικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή του θα ήταν λιγότερο δαπανηρή από πολλά άλλα εμβόλια και δεν θα χρειαζόταν να αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο ο ερευνητής τονίζει πως δεν είναι «πανάκεια» και δεν θα πρέπει να χορηγείται σε οποιονδήποτε. Η ακριβής ομάδα-στόχος θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των κλινικών δοκιμών, αλλά θεωρητικά προορίζεται για χρήστες που έχουν ήδη απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη. Ο στόχος είναι να αλλάξει αυτό που ο Γκαρσία αποκαλεί «θλιβερή στατιστική». Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών των ΗΠΑ, ένας στους τέσσερις τακτικούς χρήστες κοκαΐνης εθίζεται. Και μόλις ένας στους τέσσερις εθισμένους καταφέρνει να το κόψει μετά από πέντε χρόνια θεραπείας.

Δεδομένου του διακυβεύματος, η προσμονή γύρω από το εμβόλιο είναι μεγάλη. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με την επιστημονική ομάδα για να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές.

ΠΗΓΗ: Science Alert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (24/5) να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα μελέτη, υπό τoν συντονισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (TU Berlin), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και άλλα Ευρωπαϊκά...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος εφοριακών στην Χαλκίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Live News. Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ένας κάτοικος του Λιβάνου στους τρεις ζει στη φτώχεια κι οι ανισότητες βαθαίνουν στη χώρα, που βιώνει βαθιά οικονομική κρίση από το 2019,...