Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βενιζέλειο: Επαναλειτουργούν τα χειρουργεία με έκτακτες προσλήψεις και κάλυψη ειδικοτήτων με fast-track διαδικασίες

Δέσμη εκτάκτων μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων στο Βενιζέλειο – Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την Κρήτη όπου βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023.

Ανακοίνωσε ως πρώτο μέτρο την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση τα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Ειδικότερα, ιδιώτες αναισθησιολόγοι θα ενταχθούν στο δυναμικό του Νοσοκομείου, για ένα τρίμηνο, ώστε να λειτουργούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια και να αποκατασταθούν τα χειρουργεία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για την πρόσληψη με fast track διαδικασίες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε όπου υπάρχει θέμα ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό, άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις για να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Ζήτησε δε συγγνώμη από τους πολίτες που, όπως είπε, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, «μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις. Μας ανέθεσαν αυτή την ευθύνη για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνω πλήρως ως αρμόδιος Υπουργός ζητώντας κατ’ αρχάς συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Έχουμε τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, για να στηρίξουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του, ώστε με αξιοπρέπεια να λύνουν τα θέματα υγείας των πολιτών. Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα μας. Κανένας πολίτης, τη στιγμή της ανάγκης δεν θα είναι μόνος του. Κανένα στέλεχος, γιατρός, νοσηλευτής που κάνει τη δουλειά του δεν θα εμποδίζεται από νοοτροπίες του χθες. Δουλεύουμε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές όλων και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν το πετύχουμε σε κάθε γωνιά της χώρας», είπε.

Σημειώνοντας πως κύριος στόχος είναι η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 7.718 χειρουργικές επεμβάσεις.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια στο Βενιζέλειο, τονίζοντας πως προστέθηκαν 86 γιατροί, 35 μόνιμοι και 51 επικουρικό προσωπικό, ενώ παράλληλα προσέφεραν υπηρεσίες και 3 ιδιώτες γιατροί. Επίσης από το 2020 έως σήμερα προκηρύχθηκαν συνολικά 49 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 23 θέσεις το 2010, 11 το ’21, 1 θέση το ’22 και 14 το ’23. Ενώ, σε ότι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να αναλάβουν υπηρεσία επιπλέον 15 άτομα. Είχαν προηγηθεί δύο προκηρύξεις και αναμένεται άλλη μια για πρόσληψη 24 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Αναφέρθηκε, μάλιστα και στις προσλήψεις που αναμένονται μέσα στο 2024 λέγοντας πως προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά περίπου 3.000 νοσηλευτών και περίπου 1.500 γιατρών εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα προσληφθεί στα Νοσοκομεία της Κρήτης και υπογράμμισε πως θα εισαχθεί και μία καινοτομία σε ότι αφορά τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ούτως ώστε και το ΠΑΓΝΗ να προσλάβει πέραν των γιατρών ΕΣΥ και επίκουρους καθηγητές, προκειμένου να στελεχώσουν την ιατρική σχολή Μιλώντας για τον σχεδιασμό που υλοποιείται στο υπουργείο Υγείας για την αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών αλλά και στην ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για τη συμβολή της με τη χρηματοδότηση μελετών για την ανακαίνιση και την αναδιαρρύθμιση του Βενιζέλειου και του παλιού κτηρίου του Πανάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο έχει προβλεφθεί να στεγαστούν το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, ο Σταθμός Αιμοδοσίας, ημερήσια χειρουργεία και Τμήμα Φυσικοθεραπειών. Ενώ, είναι σε πορεία δημοπράτησης τα έργα ανακαίνισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου στα πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με νέο μαγνητικό τομογράφο, νέα γ-κάμερα, νέες χειρουργικές τράπεζες, νέο ψηφιακό μαστογράφο, νέο ψηφιακό ακτινολογικό.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως κύριος στόχος είναι να αντιμετωπίζεται άμεσα ό,τι προκύπτει προς όφελος των νοσηλευομένων όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επίλυση του προβλήματος. «Δεν θα επιτρέψω καμία ολιγωρία σε κανέναν, ούτε παρέκκλιση από τις εντολές, οι οποίες δόθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής όλων αυτών», κατέληξε.

Κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τις Διοικήσεις του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του ΠΑΓΝΗ, με ιατρούς, νοσηλευτές και στελέχη, με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου, όπως και με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση στα χειρουργεία του Βενιζέλειου, θέλω να στείλω ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όλους.

Οι πολίτες μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Μας ανέθεσαν αυτή την ευθύνη για να βελτιώσουμε τη ζωή τους.

Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνω πλήρως ως αρμόδιος Υπουργός ζητώντας κατ’ αρχάς συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Έχουμε τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Έχουμε τη βούληση και τη γνώση να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, για να στηρίξουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του, ώστε με αξιοπρέπεια να λύνουν τα θέματα υγείας των πολιτών.

Η παρουσία μας εδώ, σήμερα, σηματοδοτεί και κάτι ευρύτερο. Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα μας. Κανένας πολίτης, τη στιγμή της ανάγκης δεν θα είναι μόνος του. Κανένα στέλεχος, γιατρός, νοσηλευτής που κάνει τη δουλειά του δεν θα εμποδίζεται από νοοτροπίες του χθες.

Δουλεύουμε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές όλων και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν το πετύχουμε σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Προς αυτό τον σκοπό είμαι εδώ σήμερα για να ανακοινώσω την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου- ένα ιστορικό νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο του Ηρακλείου και της Κρήτης, αλλά και περαιτέρω των νησιών- με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση τα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

Θα λειτουργήσουν άμεσα με οργάνωση και προγραμματισμό της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε εδώ στην 7η ΥΠΕ με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων, τέσσερα χειρουργικά τραπέζια για να καλύπτονται, όπως στο παρελθόν, οι ανάγκες των χειρουργείων του Βενιζέλειου νοσοκομείου.

Θέλω να ευχαριστήσω τους αναισθησιολόγους, τους γιατρούς, αλλά και όσους άλλους συνέβαλαν στο να λυθεί το πρόβλημα αυτό, το οποίο θα λειτουργήσει όλη αυτή η διαδικασία για τρίμηνο και ταυτόχρονα θα δρομολογήσουμε μια σειρά από πράγματα τα οποία θα σας ανακοινώσω στη συνέχεια.

Σας σημειώνω απλά ότι μέχρι και τον Αύγουστο του ’23 είχαν πραγματοποιηθεί στο Βενιζέλειο 7.718 χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως τόνισα, όπου υπάρχει θέμα ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό, άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις ούτω ώστε να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, ζήτησα από την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου να μου προτείνουν άμεσα, μέχρι τέλος της εβδομάδας ποιες θέσεις, πέρα από την αναισθησιολογία, είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητες και αναγκαίες ώστε να προχωρήσουμε σε ρύθμιση fast track πρόσληψης γιατρών στο νοσοκομείου Βενιζέλειο του Ηρακλείου έτσι ώστε να προκηρύξουμε και να προσλάβουμε άμεσα τους γιατρούς που έχει ανάγκη το νοσοκομείο για να γίνει περαιτέρω αξιόμαχο.

Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα συνολικά προσωπικού στα νοσοκομεία μας στο ΕΣΥ, αλλά υπάρχει και ένα ζήτημα που δεν είναι μόνο Ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό, λείπουν ένα εκατομμύριο εργατικά χέρια στον τομέα της υγείας και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς.

Έχουμε δώσει προτεραιότητα σε κάποιες ειδικότητες όπως η αναισθησιολογία, που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και όχι μόνο. Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι, σε ότι αφορά όλες αυτές τις θέσεις που το Βενιζέλειο Νοσοκομείο έχει ανάγκη, θα προκηρυχθούν με fast track διαδικασίες και θα τελειώσουν πολύ – πολύ σύντομα.

Αυτός είναι ο ένας άξονας. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με μια σειρά από πράγματα τα οποία αυτή τη στιγμή τρέχουν ως επεμβάσεις υποδομών στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Και ενώ προχωράμε ταυτόχρονα και στην ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω δημόσια για την αφοσίωσή της στον τομέα της υγείας την Περιφέρεια Κρήτης η οποία είχε χρηματοδοτήσει τρία σπουδαία έργα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που αφορούν την ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση του κτηρίου του Βενιζέλειου, του παλιού κτηρίου του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Μετά την παράδοση της νέας πτέρυγας το αργότερο στα τέλη του ’23 θα παραδοθούν, θα έχουν παραδοθεί οι μελέτες για όλο το παλιό κτήριο και ο κύριος Περιφερειάρχης και εγώ θα αναζητήσουμε και θα βρούμε λύσεις χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια χρηματοδότησε μελέτη που θα βάλει μια τάξη στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, στους χώρους στάθμευσης κλπ.

Παράλληλα, έχει χρηματοδοτηθεί μελέτη που παραδίδεται μέσα στους επόμενους μήνες για την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του Πανανείου Νοσοκομείου στο οποίο έχει προβλεφθεί να στεγαστούν το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, ο Σταθμός Αιμοδοσίας, ημερήσια χειρουργεία και Τμήμα Φυσικοθεραπειών.

Είναι σε πορεία δημοπράτησης, επίσης, τα έργα ανακαίνισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου στα πλαίσια πάλι του RRF, του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχεδιάζουμε την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με νέο μαγνητικό τομογράφο, νέα γ-κάμερα, νέες χειρουργικές τράπεζες, νέο ψηφιακό μαστογράφο, νέο ψηφιακό ακτινολογικό.

Θα ήθελα να σας πω, επίσης, ότι τα 4 τελευταία χρόνια στο προσωπικό του νοσοκομείου προστέθηκαν 86 γιατροί, 35 μόνιμοι και 51 επικουρικό προσωπικό, ενώ παράλληλα προσέφεραν υπηρεσίες και 3 ιδιώτες γιατροί.

Επίσης, από το 2020 έως σήμερα προκηρύχθηκαν συνολικά 49 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 23 θέσεις το 2010, 11 το ’21, 1 θέση το ’22 και 14 το ’23. Ενώ αναμένονται αυτά που σας είπα, δηλαδή αντί για το ’24, το τονίζω αυτό αντί για το ’24, πολύ γρήγορα οι θέσεις που έχει ανάγκη το Βενιζέλειο θα προκηρυχθούν με διαδικασίες έξτρα γρήγορες για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Τέλος, από την προκήρυξη για τις νοσηλεύτριες για τις οποίες δύο ήδη έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματά τους, αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος η ανάληψη υπηρεσίας 15 εργαζομένων ενώ αναμένεται και μια ακόμη με 24 άτομα νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Και βεβαίως μέσα στο 2024 προβλέπεται η πρόσληψη περίπου 3.000 νοσηλευτών και περίπου 1.500 γιατρών, όπου πολλές από αυτές τις προσλήψεις του νοσηλευτικού προσωπικού πέρα από αυτά που ανέφερα, το ιατρικό προσωπικό του Βενιζελείου, αφορούν πάλι το Βενιζέλειο αλλά και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης.

Θέλω να πω ότι έχουμε κάνει φέτος, έχουμε ετοιμάσει θα έλεγα μια καινοτομία, σε ότι αφορά στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ούτως ώστε και το ΠΑΓΝΗ να προσλάβει πέραν των γιατρών ΕΣΥ και επίκουρους καθηγητές, προκειμένου να στελεχώσουν την ιατρική σχολή, αλλά και το νοσοκομείο της πόλης, το ΠΑΓΝΗ, που είναι ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, για να κλείσω, είμαι εδώ, είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύπτει προς όφελος των νοσηλευομένων όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν κατ΄ αρχήν στην επίλυση του προβλήματος που προέκυψε πριν από λίγες μέρες, δεν θα επιτρέψω καμία ολιγωρία σε κανέναν, ούτε παρέκκλιση από τις εντολές οι οποίες δόθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής όλων αυτών των οδηγιών.

Και θέλω να ευχαριστήσω όλους για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν και που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτοί οι αξιοθαύμαστοι άνθρωποι, γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, παρ΄ όλες τις αντιξοότητες, για το κοινό όφελος.

Ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Ζώδια: Τι μας περιμένει τις επόμενες ημέρες σε, επαγγελματικά, οικονομικά αλλά και στα ερωτικά μας. Δείτε τα ζώδια της εβδομάδας ΓΕΝΙΚΑ: Αυτό που έχει σημασία, πάνω απ’...

ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.. Στις 12:30, ο Πρωθυπουργός...

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακός υπήκοος, εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς, που πήγε το 2023 στο Αφγανιστάν για να αποδείξει πως η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ασφαλής και...

ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ μπράβοι συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες από τη Δίωξη Εκβιαστών της ασφάλειας. Εμπλέκονται σε ξυλοδαρμούς θαμώνων νυχτερινών μαγαζιών αλλά και επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες....