Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στον «αέρα» η παρέλαση και οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη – Εν αναμονή των αποφάσεων

Με την κυβέρνηση να αποκλείει την πιθανότητα ενός μεγάλου lockdown, με τον τρόπο όως εφαρμοζόταν πέρυσι, και την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα να έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού, το μεγάλο ερώτημα περιστρέφεται γύρω από τις μεγάλες εορτές του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα τις παρελάσεις της 28ης και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 του μηνός.

Οι αποφάσεις για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις αναμένεται να ληφθούν την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο. Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως την τάση πίεσης που τείνουν να δημιουργήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση κινείται, προς το παρόν τουλάχιστον, προς την κατεύθυνση να γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι φέτος δεν είμαστε στο ίδιο με πέρυσι σημείο.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα τα παρακολουθούμε. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές και λειτουργίες σε εκκλησίες, οι οποίες έγιναν με ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως φέτος «δεν είναι το ίδιο με πέρυσι εξαιτίας του εμβολιασμού. Και δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε ούτε στιγμή».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων λειτουργίας διαφόρων δραστηριοτήτων που καλύπτει και ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες», γεγονός που ερμηνεύτηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν και οι πανηγυρισμοί για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες στο Mega, ήταν λιγότερο κατηγορηματικός, προϊδεάζοντας ωστόσ για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η απόφαση της κυβέρνησης: «Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις» ανέφερε.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν εξάλλου προς το CNN Greece ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των κανόνων, με τις αποστάσεις, τις μάσκες και το πλαφόν στα παρευρισκόμενα άτομα είναι επαρκές για να αποσοβήσει τον υγειονομικό κίνδυνο.

Ταυτοχρόνως όμως προέβαιναν στην αυτονόητη παραδοχή ότι είναι σημαντική η χρονική απόσταση από το συγκεκριμένο ορόσημο και υπογράμμιζαν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες διατηρηθούν στο «κόκκινο» τότε στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων βρίσκεται πάντοτε η εισήγηση για αναβολή της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης.Αντιστοίχως ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κυρίαρχος στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να αποτραπεί η επανάληψη των φαινόμενων συνωστισμού κατά την περσινή δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης που λειτούργησε ως ακόμη μια εστία υπερμετάδοσης του ιού, οδηγώντας στις ανεξέλεγκτες, υγειονομικά καταστάσεις που καταγράφηκαν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (24/5) να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα μελέτη, υπό τoν συντονισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (TU Berlin), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και άλλα Ευρωπαϊκά...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος εφοριακών στην Χαλκίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Live News. Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός...

LIFESTYLE

«Οι τελευταίες μέρες ήταν δύσκολες, με σόκαρε αυτό το ισοπεδωτικό που έζησα λέγοντας την άποψή μου το 2024», είπε ο Γιώργος Τσαλίκης. Ο Γιώργος...