Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Δεύτερες σκέψεις» μετά τους υγειονομικούς – Ορόσημο η 1η Σεπτεμβρίου

Bήμα βήμα θα προχωρά η κυβέρνηση στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αναμένοντας το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση έως τις 16 Αυγούστου, όπου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι στις ειδικές μονάδες υγείας.

Το επόμενο ορόσημο είναι η 1η Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε είναι υποχρεωμένοι οι υγειονομικοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να έχουν πραγματοποιήσει το εμβόλιο.

Ανάλογα την ανταπόκριση που θα υπάρχει αλλά και την πορεία της πανδημίας θα εξεταστεί για ποιες άλλες κοινωνικές ομάδες θα ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Πάντως τα βήματα στο συγκεκριμένο θέμα θα είναι σταδιακά και θα λαμβάνουν υπόψιν τους όλα τα δεδομένα. Για τους εκπαιδευτικούς έχει ανοίξει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με δια ζώσης παρουσία από το φθινόπωρο. Ωστόσο επειδή το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί είναι της τάξης του 75% και αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος Αυγούστου, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την υποχρεωτικότητα.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα παιδιά, επισημαίνοντας πως όταν θα δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 12 με 15 ετών.

Aπό την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες για είσοδο μόνο των εμβολιασμένων στα καταστήματα λιανικού εμπορίου από το Σεπτέμβριο απάντησε ως εξής: «Είμαστε στον Ιούλιο. Ελπίζουμε πως όλοι θα σπεύσουμε για να χτίσουμε, το συντομότερο δυνατόν, το τείχος ανοσίας. Αυτό έχει σημασία. Πρέπει όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Μόλις ανακοινώθηκαν και τα πεδία της υποχρεωτικότητας. Προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο Φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό. Τα του Φθινοπώρου, θα τα συζητήσουμε τότε».

Εν τω μεταξύ κλειδώνουν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τις διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και στις δομές υγείας και το αργότερο μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα έρθουν στη Βουλή. Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες για τοις οποίες έχουν υπάρξει ανακοινώσεις και θα περιγράφει με σαφήνεια τις επιπτώσεις για τους εργαζομένους που δεν θα ανταποκριθούν στη συμβατική τους υποχρέωση να εμβολιαστούν. Πρόκειται για τους εργαζομένους των Μονάδων και γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα ορίζει ρητά ότι η αναστολή εργασίας δεν θα ενεργοποιεί τα Πειθαρχικά Συμβούλια του Δημοσίου και επομένως δεν θα υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης για όποιον εργαζόμενο δεν εμβολιαστεί. Επίσης δεν θα έχει και ανώτατο χρονικό πλαφόν, κατά το οποίο κάποιος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ γι’ αυτούς έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν θα χάνουν μόνο το μισθό τους αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Ωστόσο δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την υγειονομική περίθαλψη όσων δεν εμβολιαστούν, αφού οι ανασφάλιστοι καλύπτονται από το ΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Formula E υποσχέθηκε να πληρώσει 250.000 δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, εάν ο Μαξ Φερστάπεν της Red Bull δεν καταφέρει να...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τέλος καλό, όλα καλά, όπως όλα δείχνουν για τον Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα. Ο 29χρονος Γκανέζος πλάγιος αμυντικός του ΠΑΟΚ διανυκτέρευσε σε νοσοκομείο της Αθήνας...

LIFESTYLE

Τι συνέβη και η Όλγα Πηλιάκη δεν επέστρεψε ποτέ στο Survivor; Μια ανακοίνωση «βόμβα» έμελλε να κάνει ο παρουσιαστής του Survivor, Γιώργος Λιανός το βράδυ...