Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο καθήμενοι από αύριο σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης – Ποιες αλλαγές έφερε η μετάλλαξη Δ

Η εκτόξευση των κρουσμάτων έφερε και στη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα και μαζί αναδίπλωση στα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, την ώρα που η διεθνής κοινότητα συζητά ήδη την εμφάνιση της μετάλλαξης Λάμδα, υπό την ανησυχία ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο μολυσματική από τη Δέλτα.

Όπως ανακοινώθηκε εκτάκτως από την Πολιτική Προστασία δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά από σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εντατικοί έλεγχοι και νέες κυρώσεις

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εκτεταμένους, αλλά και στοχευμένους ελέγχους. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων

Οι επιδημιολογικές διερευνήσεις του ΕΟΔΥ έδειξαν τριπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε ένα δεκαήμερο προκαλώντας ανησυχία και απαιτώντας εγρήγορση από όλους. Πρωταγωνίστριες οι πολύ νεαρές ηλικίες που μολύνθηκαν κυρίως μέσω δραστηριοτήτων διασκέδασης.

Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη με το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, τη συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, ενώ αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές.

Τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα, τα οποία προήλθαν από χώρους διασκέδασης. Μάλιστα από τις ανοικτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στο Νότιο Τομέα Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας προέκυψε θετικότητα 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Μάλιστα γνωστό beach μπαρ στα νότια προάστια ανέστειλε προγραμματισμένα events αφότου διαπιστώθηκε ότι περί τα 100 άτομα μολύνθηκαν σε εκδήλωσή που είχε γίνει τον Ιούνιο.

Στο νότιο τομέα Αθηνών το 66% των κρουσμάτων είναι 16-24 ετών.

Ενημερωτική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού

Βασική άμυνα παραμένει ο εμβολιασμός, και η τήρηση των μέτρων, ωστόσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο.

κυβέρνηση ξεκινά καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού ανά την επικράτεια, με την επιστράτευση προσώπων, που έχουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα που δείχνει να “φρενάρει”.

Από την ερχόμενη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ξεκινά περιοδείες σε περιφέρειες της χώρας. Η αρχή θα γίνει από τη Φθιώτιδα και από περιοχές, όπως η Μακρακώμη και η Αμφίκλεια και θα συνεχιστεί σε Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δήμοι με ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 20%) και Σέρρες (υπάρχει δήμος με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάτω από 10%).

Το δεύτερο κύμα περιοδειών θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κατά κύριο λόγο περιοχές της Ροδόπης με χαμηλή κάλυψη σε εμβόλια) και την Πελοπόννησο, όπου, επίσης, υπάρχουν δήμοι που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο είναι παχύσαρκος. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή από το...

ΔΙΕΘΝΗ

Υπερψηφίστηκε σήμερα στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, κατόπιν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες...

LIFESTYLE

“Ήταν 5 δευτερόλεπτα μίας εσωτερικής συζήτησης, που ίσως κακώς εκτέθηκε”, παραδέχεται η παρουσιάστρια του Μεγάλου Καναλιού. Τη δική της απάντηση στα επικριτικά σχόλια που...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η ψύχωση με τους κοριούς στα κρεβάτια, που είχε καταλάβει το περασμένο φθινόπωρο τη Γαλλία, είχε «μεγεθυνθεί τεχνητά» από τη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα ο...