Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό

Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12μ. οι ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προνόμια εμβολιασμένων. Ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μαξίμου την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Προνόμια εμβολιασμένων: Ποιες είναι οι διευκολύνσεις

Στις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων πολιτών είναι σήμερα στραμμένο το “βλέμμα”, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση όσο η ανησυχία για τη μετάλλαξη “Δέλτα” εντείνεται και οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Στο επίκεντρο των … προνομίων για πλήρως εμβολιασμένους είναι χώροι ψυχαγωγίας και κλειστοί χώροι εστίασης, ενώ δεν θα ισχύουν σε καταστήματα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα σουπερμάρκετ, τα νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται σε συγκεκριμένους χώρους με την επίδειξη πιστοποιητικού. Ανακοινώσεις αναμένονται και για τη διαδικασία ελέγχου, αν και όπως όλα δείχνουν αυτός θα γίνεται από τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο του χώρου που θα έχει πρόσβαση σε μια ειδική εφαρμογή.

Οι διευκολύνσεις που θα δοθούν θα αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τους επιχειρηματίες ώστε να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα αυξημένης πληρότητας που θα θυμίζει εποχές πριν τον κορονοϊό. Οποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει και για πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με περιορισμούς στη χωρητικότητα. Αυτόματα ολο αυτό αποτελεί κίνητρο και για τον κάθε πολίτη καθώς ο ανεμβολίαστος θα αντιμετωπίσει εμπόδια στην επιθυμία του για διασκέδαση. Ουσιαστικά είναι πολύ πιθανό να μη βρίσκει χώρο να του επιτρέψει την είσοδο.

Η αρχή πιθανότατα γίνει με ανοιχτούς χώρους έντονης συνάθροισης όπως οι συναυλιακοί χώροι μέσα στο καλοκαίρι και θα “κορυφωθεί” με κλειστούς από το φθινόπωρο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι ανακοινώσεις είναι πολύ πιθανό να γίνουν και σήμερα. Παράλληλα, θα “τρέξει” μια ενημερωτική καμπάνια για την αξία του εμβολιασμού κατά της Covid-19 ώστε να αρθούν οι ενδοιασμοί όλων των πολιτών και να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές από τη νόσο είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την όποια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση παρενέργειας από το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ισχύουν διευκολύνσεις, καθώς οι εργαζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας self test, δεν υποχρεώνονται σε καραντίνα σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τη στιγμή που η μετακίνηση στα νησιά γίνεται ελεύθερα, χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Εως σήμερα έχουν γίνει συνολικά περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια “τσιμπήματα” και η εκτίμηση, όπως την είχε εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είναι ότι ο μήνας θα “κλείσει” με περίπου 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τα ποσοστά και κυρίως στις νεότερες ηλικίες είναι ανάγκη να ενισχυθούν πριν η μετάλλαξη Δέλτα εισχωρήσει για τα καλά στην ελληνική κοινότητα. Προς το παρόν, η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα μαρτυρά την πτώση όλων των δεικτών της πανδημίας – 236 κρούσματα χθες, 231 διασωληνωμένοι, νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία κάτω από 50 – ωστόσο όπως έχει φανεί και στο παρελθόν δεν είναι δύσκολη μια επιδείνωση. Το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και εκτιμάται ότι τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και στην Ελλάδα. Επισήμως είναι γνωστά 29 περιστατικά που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός τους, όμως, θεωρείται πλέον ότι έχει αυξηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, είναι από σήμερα η «Βεβαίωση Φοίτησης Μαθητή/τριας» σε σχολείο, ύστερα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα εμβόλια που προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια, παρατεταμένα συμπτώματα αλλά και θάνατο από λοίμωξη από κορονοϊό συνδέθηκαν με μικρές αυξήσεις σε νευρολογικές, αιματολογικές και...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Για πρώτη φορά, ερευνητές εντόπισαν ένα κύτταρο που «θυμάται» τις αλλεργίες και πυροδοτεί την παραγωγή αντισωμάτων που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση. Οι ερευνητές λένε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας, πλην της Αττικής, ήταν κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ, με το...