Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν τι θα συνέβαινε αν δεν είχαν γίνει οι 500.000 εμβολιασμοί με AstraZeneca

Μετά την αξιολόγηση της επιτροπής των ειδικών συστήνεται να γίνεται κανονικά η δεύτερη δόση τοy εμβόλιου της AstraZeneca καθώς παρουσιάζει απειροελάχιστες παρενέργειες τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας, το πρώτο που γίνεται δια ζώσης μετά από 15 μήνες πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος πάνω από 20 χώρες όπως και η δική μας θεωρούν ότι με βάση τα επιστημονικά στοιχεία μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του γενικού πληθυσμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα τα οποία τονίζουν ότι αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι 500 χιλιάδες εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα είχαμε επιπλέον 15.000 λοιμώξεις, 1.500 επιπλέον νοσηλείας και 150 επιπλέον διασωληνωμένους και 40 θανάτους και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι ενδέχεται οι νοσηλείες να ξεπερνούσαν στον αριθμό ακόμη και τις 800.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας μπορεί να δημιουργήσει το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού, ενώ σε δηλώσεις της προσερχόμενη στο συμβούλιο των υπουργών υγείας η επίτροπος υγείας Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι το 53% των ευρωπαίων πολιτών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και ένας στους τρεις έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Ωστόσο τόνισε πρέπει να αισιοδοξούμε αλλά δεν πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση και το σύνθημα είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες.

Στο συμβούλιο συζητείται επίσης η προσβασιμότητα διαθεσιμότητα και η προσιτότητα των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και γενικότερα κρίσεων υγείας στο πλαίσιο και της στρατηγικής αυτονομίας στον τομέα αυτό, ενώ φαίνεται ότι υπουργοί θα προχωρήσουν στη σύσταση ειδικής επιτροπής αντιμετώπισης διασυνοριακών απειλών υγείας. ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση και για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θεσπίστηκε ύστερα και από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 13 χώρες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την σχετική εφαρμογή της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Στην σύνοδο των υπουργών θα συζητηθούν ενιαία κριτήρια με τα οποία θα ενεργοποιηθεί η χρήση του εντός ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του χρήσης του πιστοποιητικού και σε άλλες απασχόλησης των πολιτών όπως στον πολιτισμό. ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εξελίξεις γύρω από την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων στην ετοιμότητα και διαχείριση κρίσεων για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το νέο κανονισμό ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την κοινή δράση για την μικροβιακή αντίσταση και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην υγειονομική περίθαλψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Formula E υποσχέθηκε να πληρώσει 250.000 δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, εάν ο Μαξ Φερστάπεν της Red Bull δεν καταφέρει να...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τέλος καλό, όλα καλά, όπως όλα δείχνουν για τον Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα. Ο 29χρονος Γκανέζος πλάγιος αμυντικός του ΠΑΟΚ διανυκτέρευσε σε νοσοκομείο της Αθήνας...

LIFESTYLE

Τι συνέβη και η Όλγα Πηλιάκη δεν επέστρεψε ποτέ στο Survivor; Μια ανακοίνωση «βόμβα» έμελλε να κάνει ο παρουσιαστής του Survivor, Γιώργος Λιανός το βράδυ...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Μαξ Φερστάπεν και η Red Bull κυριάρχησαν στις ανεπίσημες δοκιμές που έγιναν την Τετάρτη (22/2) στο Ντουμπάι. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κατέγραψε με ευκολία...