Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η στρατηγική για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη μετακινείται χρονικά προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πανδημία. Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών.

Το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα επεξεργάζονται κυβέρνηση και ειδικοί λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κρίσιμους παράγοντες, τις αντοχές της οικονομίας, των πολιτών, των νοσοκομείων και την πορεία των εμβολιασμών.

Το σταδιακό άνοιγμα σύμφωνα με τα σενάρια θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

“Είναι σημαντικό να ανοίξει η αγορά για να χτυπηθει η φοροδιαφυγη με τα κατ’οικον κουρέματα αλλά να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας” τονίζει ο Τέλης Κίκερης, ιδιοκτήτης αλυσίδας κομμωτηρίων.

Η δεύτερη φάση αφορά στο λιανεμπόριο. Στόχος είναι να ανοίξουν με click away στις 29 Μαρτίου.

Οι μετακινήσεις στα καταστήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα γίνονται με αποστολή στο 13032 οπού οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

“Πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά μόνο οι μικρές επιχειρήσεις με ραντεβού ωστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, στις μικρές πόλεις χωρίς ραντεβού αλλά με διπλή χρήση μασκας” δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ζήτημα επιβίωσης τίθεται για αρκετά καταστήματα σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών που παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα τους τεράστιους μήνες

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους εως 2 εβδομάδες. Από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων εβδομάδων θα εξαρτηθεί το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου ενώ 14 Μαίου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός.

Το σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων
Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκάτσιος στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, υπάρχουν δυο δεδομένα. Το πρώτο, η κόπωση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, καθώς με τη μία ή την άλλη προσέγγιση, αυτά διαρκούν από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Δεύτερο δεδομένο, η ανάγκη τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στο όριο της αντοχής της.

Στην κυβέρνηση αναζητούν βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνίας, με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, που θα συνεδριάσει τελικά την Παρασκευή και όχι αύριο, να εισηγείται ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων με την προσοχή να στρέφεται στους υγειονομικούς παράγοντες. Δηλαδή, το αποτύπωμα κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του κορονοϊού.

Εκτός από τα σενάρια για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και του λιανεμπορίου εξετάζονται ακόμα τα εξής:

-Χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Μέχρι τώρα για το Σάββατο και την Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις εννέα το βράδυ. Όπως, δηλαδή, ισχύει τις καθημερινές.

-Χαλάρωση της χρήσης του κωδικού «6»

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η χρήση του συγκεκριμένου κωδικού προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί και η άρση αυτού του περιορισμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο newsberg.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο περιστατικό βρέθηκαν ο Νικόλας Ράπτης και το συνεργείο του Breakfast@Star την ώρα των δηλώσεων. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός συνομιλούσε με...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...