Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πιο σκληρά μέτρα από σήμερα – Τι αλλάζει από σήμερα στους κωδικούς μετακίνησης

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, με ευρύτατο περιορισμό στη χρήση των κωδικών 2, 3 (σούπερ μάρκετ, είδη πρώτης ανάγκης, τράπεζα) και 6 (σωματική άσκηση, βόλτα με κατοικίδιο) στο σύστημα των SMS ισχύουν από σήμερα για όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η διασπορά της Covid-19, που λόγω της κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών μοιάζει ακατόρθωτη.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων χθες, κατά την οποία δεν προκρίθηκε το «μοντέλο» Μαρτίου 2020 για δύο εβδομάδες και μετά την ανακοίνωση νέου ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα -2.702- μπαίνει «φρένο» στα μηνύματα προκειμένου να μην υπάρχει κατάχρηση.

Ετσι, από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου η χρήση του κωδικού 6 επιτρέπεται μόνο για πεζούς, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να πάρει το αυτοκίνητό του ή μέσο μεταφοράς και να μεταβεί σε άλλο δήμο ώστε να ασκηθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.

Οι «2» και «3»

Παράλληλα, η χρήση του κωδικού 2, που αφορά σε μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα πρώτων ειδών, όπως και η μετάβαση σε τράπεζα -κωδικός 3- ισχύει εντός του δήμου κατοικίας ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την οικία. Σκοπός, όπως, και στην περίπτωση του 6, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για άλλους λόγους, με δικαιολογία τη μετάβαση σε κατάστημα ή για άθληση.

Η «πορτοκαλί» ζώνη από σήμερα δεν υπάρχει και ολόκληρη η χώρα είναι είτε στο «κόκκινο» είτε στο «βαθύ κόκκινο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου-«βαθύ κόκκινο» είναι ή μπαίνουν 19 περιοχές: η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας, εκτός από το Μεγανήσι, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας, εκτός από τη Σκύρο. Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων. Ολες αυτές βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown με όλα κλειστά και στην υπόλοιπη χώρα είναι ανοιχτά τα σχολεία, εκτός των Λυκείων, και το λιανεμπόριο μέσω click away. Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιοχές από σήμερα, πλην της Λάρισας, που ξεκινούν το Σάββατο εξαιτίας του σεισμού.

Οι μεταλλάξεις ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε αυτό το τρίτο κύμα. Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η αύξηση διασποράς λόγω του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους έχει υπολογιστεί σε περίπου 15%-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη. «Με τα ίδια μέτρα, αντί για Rt 0,9, έχουμε 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση, έχουμε βραδεία επιβάρυνση», ανέφερε. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη σε 34 περιφερειακές ενότητες, αλλά και 48 στη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε τρεις περιφερειακές ενότητες.

Αύξηση θανάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.702 κρούσματα, από τα οποία τα 1.269 στην Αττική. Και οι δύο αριθμοί είναι «ρεκόρ» για το 2021. Παράλληλα, χθες οι θάνατοι κατέγραψαν σημαντική αύξηση -40 θάνατοι σε ένα 24ωρο- γεγονός που οδηγεί προς επιβεβαίωση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων. Περαιτέρω άνοδο παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων, φτάνοντας χθες τους 431 και πιέζοντας και άλλο το ΕΣΥ.

ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

 • Το SMS 2, που αφορά τη μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και το SMS 3 (μετάβαση σε τράπεζα) προβλέπει μετακίνηση που θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
 • Το SMS 6, που αφορά σε σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, επιτρέπεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
 • Στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας (κωδικός 4), τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

ΣΤΟ «ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ»

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας για όλες τις περιοχές, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
 • Σε Αττική και Θεσσαλονίκη, απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Τα Σαββατοκύριακα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
 • Σε αναστολή είναι η διά ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων Εκπαίδευσης, εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής.
 • Σε αναστολή το λιανεμπόριο.
 • Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Εξαίρεση οι κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων. Αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία και χρήση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών, πρώτον των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Α’ και Β’ Εθνικής κατηγορίας, στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης και της Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ολα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

  ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
 • Λειτουργία λιανεμπορίου με click away.
 • Σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία των Λυκείων. Οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες λειτουργούν κανονικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο newsberg.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το φως της δημοσιότητας είδε φωτογραφία από την επιστολή με τη βόμβα που έστειλαν στις 12/2 οι δράστες στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης. Από τύχη...

LIFESTYLE

Πίσω στην μεγάλη του αγάπη φαίνεται πως επιστρέφει ο Πέτρος Κωστόπουλος και με την… βούλα από την προσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου. Ο λόγος βεβαίως...

ΔΙΕΘΝΗ

Υπερψηφίστηκε σήμερα στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, κατόπιν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες...

LIFESTYLE

“Έβριζε τη Μιμή Ντενίση, την έλεγε ατάλαντη, χαζή… και μετά την έπαιρνε τηλέφωνο για να κάνουν επιχείρηση μαζί. Κάποια πράγματα κάτι λένε για τους...