Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Kαταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο για τους οικότοπους με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη που φέρει την σφραγίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η προ ημερών καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο για τη μη θέσπιση στόχων διατήρησης των προστατευόμενων οικοτόπων.

Η απόφαση που καταδικάζει την Ελλάδα για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας περί προστασίας της βιοποικιλότητας αποτελεί φυσικό επακόλουθο της τετραετούς αδράνειας της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος, η οποία από το 2015 είχε παραλάβει προειδοποιητική επιστολή από την ΕΕ για μη καθορισμό στόχων και μέτρων ως προς τα είδη και τους τύπους οικοτόπων των περιοχών Natura 2000.

Εντούτοις, μέχρι και το 2019, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έλαβε καμία ουσιαστική πρόνοια. Η «φιλοπεριβαλλοντική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στο συγκεκριμένο θέμα το απολύτως τίποτα, με την απειλή καταδίκης από το ΔΕΕ να επικρεμμάται εδώ και χρόνια πάνω από την χώρα.

Κομβικής σημασίας σε αυτό το πολυετές σίριαλ για το σεβασμό των οικοτόπων, ήταν το έργο της «Εποπτείας και Παρακολούθησης της κατάστασης διατήρησης ειδών και οικοτόπων» που εκπόνσε το 2013 η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ενα από τα παραδοτέρα του project ήταν και ο καθορισμός στόχων διατήρησης για τις περιοχές Natura 2000.

Το παραδοτέο παραδόθηκε το 2017, εστάλη για γνωμοδότηση στην τότε Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, ωστόσο η τότε πολιτική ηγεσία δεν το θεσμοθέτησε ποτέ. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, η Κομισιον αποφάσισε τον Ιούλιο του 2019 να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο, επειδή η χώρα δεν προστατεύει επαρκώς τη βιοποικιλότητα. Εκτοτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, επιχειρώντας να κάνει όσα δεν έγιναν την περασμένη τετραετία και να καλύψει το χαμένο έδαφος με μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όπως :

Σε συνεννόηση με την Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και μέσω του έργου LIFE-IP 4 NATURA καταβλήθηκε χρηματοδότηση για τον καθορισμό στόχων διατήρησης. Τα παραδοτέα είναι πλέον στο υπουργείο και μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Προκηρύχθηκε από το ΥΠΕΝ το νέο έργο της «Εποπτείας και Παρακολούθησης της κατάστασης διατήρησης ειδών και οικοτόπων» που θα περιλαμβάνει κάθε νέα πληροφορία για τους στόχους διατήρησης στις περιοχές Natura 2000. Επιπρόσθετα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προταθεί και εγκριθεί η δράση «Εγκατάσταση μόνιμου συστήματος παρακολούθησης ειδών και οικοτόπων». Σκοπός, να υπάρξει μια πλήρης και συστηματική παρακολούθηση των στόχων διατήρησης σε ετήσια βάση και σε πλήρη συμμόρφωση με τις δύο Κοινοτικές Οδηγίες για τη Φύση.

Παράλληλα «τρέχει» από τις αρχές του 2019 το έργο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών. Αυτές θα καταλήξουν στα μέτρα διατήρησης των περιοχών με Προεδρικά Διατάγματα και Διαχειριστικά Σχέδια και αφού λάβουν υπόψη τους στόχους διατήρησης που θα θεσμοθετηθούν άμεσα.

Στόχος των παραπάνω, σε συνεννόηση με την ΕΕ, είναι να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις και για πρώτη φορά να θεσπιστούν συγκεκριμένοι και σαφείς στόχοι διατήρησης για τους προστατευόμενους οικότοπους και προστασίας της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο newsberg.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (24/5) να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα μελέτη, υπό τoν συντονισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (TU Berlin), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και άλλα Ευρωπαϊκά...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος εφοριακών στην Χαλκίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Live News. Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην πρόθεση της Τουρκίας να χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελλάδας, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah, η οποία...