Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: «Όργωσαν» την Αθήνα και επέστρεψαν – Μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο από το 2025

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο και την διανυκτέρευση με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα οι αγρότες κατευθύνονται και πάλι προς τα μπλόκα. Στις γενικές συνελεύσεις θα ληφθούν οι αποφάσεις και για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Λίγο μετά τις 11 τα τρακτέρ που είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από τη Βουλή έφυγαν με τους Αθηναίους να τους χειροκροτούν.

Σε δηλώσεις τους στην κάμερα του ERTNEWS οι αγρότες ανέφεραν χαρακτηριστικά «Ήρθαμε δώσαμε το μήνυμα στην κυβέρνηση, κάναμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, αναδείξαμε το θέμα το δικό μας, αλλά αναδείξαμε και το θέμα όλου του ελληνικού λαού για την ακρίβεια». «Αν πουν να φύγουμε θα πάμε σπίτια μας, αν πουν να παραμείνουμε και να κλιμακώσουμε θα παραμείνουμε και θα κλιμακώσουμε».«Ελπίζουμε να έχουμε στείλει μήνυμα και στους επάνω για να λυθούν τα αιτήματά μας». «Όλος ο κόσμος ξέρεις γιατί ήρθε μαζί μας; Γιατί η ακρίβεια αγγίζει όλους, δεν αγγίζει μόνο τους αγρότες».

Σε όλη τη διαδρομή της επιστροφής, οι αγρότες χτυπούσαν τις κόρνες των τρακτέρ τους με τους οδηγούς  γύρω τους, να ανταποδίδουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν περίπου 6.000 αγρότες. Το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Ρίζος Μαρούδας ανέφερε ό,τι «Χάρη σε αυτόν τον αγώνα αποσπάσαμε κάποιες κατακτήσεις, δεν μας ικανοποιούν το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν αυτός ο αγώνας τεσσάρων εβδομάδων στα μπλόκα».

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια

Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη λέει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπερβεί το δημοσιονομικό όριο, ενώ επικεντρώνει στον διάλογο με τους αγρότες για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA τόνισε «Είναι ένα μήνυμα προς όλους θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολλά ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια το ’25 θα προχωρήσουμε σε διαδικασία μόνιμης επιστροφής». Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ «Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι αγρότες έχουν γίνει πάμπλουτοι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας από το 2019 ξεκινήσαμε μία πολιτική ελάφρυνσης των αγροτών από τα φορολογικά»

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν

Ο διευθυντής Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ανέφερε «πολιτική βούληση δεν υπάρχει για φθηνό πετρέλαιο και ρεύμα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε «ήρθαν ως κλιμάκωση κινητοποιήσεις, βρήκαν κλειστές πόρτες ασπιρίνες τα αιτήματα δίκαια». Η βουλεύτρια του Κ.Κ.Ε Μαρία Κομνηνάκα «αυτό το ανθρώπινο ποτάμι αλληλεγγύης έδωσε δύναμη όχι μόνο στους ίδιους τους αγρότες για να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα, αλλά έδωσε κουράγιο στα λαϊκά στρώματα». Ο Πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε «300 εκατομμύρια για τους αγρότες αυτή είναι η αγάπη του Πρωθυπουργού». Ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας ανέφερε «Μετά λύπης μου είδα τρακτέρ της δεκαετίας του `70 και του `80 ενώ στην Ευρώπη είδατε τι γίνεται. Σύγχρονα τρακτέρ, σύγχρονοι αγρότες».

Η Αστυνομία απέδωσε τα εύσημα στους αγρότες για την συνεργασία και την ψύχραιμη στάση που επέδειξαν κατά το συλλαλητήριο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις...

ΔΙΕΘΝΗ

«Βρισκόμαστε στα όριά μας», προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο προς την Κύπρο και επικρίνει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο παράλληλες «Ημέρες Καριέρας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δίνοντας έμφαση αυτή τη...