Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα οικιακής υγιεινής για να κρατήσουμε μακριά τους κοριούς

«Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι η αφαίμαξη, γιατί ο κοριός τρέφεται με το αίμα μας, άρα θα δούμε κάποια σημάδια σαν «γαζί», δηλαδή απανωτά σημάδια, το ένα δίπλα στο άλλο» σημείωσε ο Υγιεινολόγος, Msc PhD Λέκτορας Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Ντελέζος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ για το πώς θα αντιληφθούμε ότι μας έχει τσιμπήσει κοριός.

Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να ερευνήσουμε τον χώρο και συγκεκριμένα τα εξής σημεία «θα πρέπει να αναζητήσουμε γύρω στους τοίχους κάποια μικρά μαύρα, κόκκινα ή καφέ στίγματα ή γύρω από τις πρίζες ή στα κεφαλάρια και όχι στα στρώματα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Ντελέζος έκρουσε τον κώδωνα για τη χρήση μεταχειρισμένων στρωμάτων τονίζοντας πως «δεν είναι ότι είμαστε σε μια φάση η οποία ήρθανε τώρα οι κοριοί, υπήρχανε και τώρα είμαστε σε μία φάση αυξημένης ετοιμότητας, όχι σε φάση συναγερμού. Το εάν θα πάμε σε συναγερμό θα το δούμε τις επόμενες μέρες».

Ερωτηθείς τι θα μας θέσει σε συναγερμό τόνισε χαρακτηριστικά: «τα αυξημένα κρούσματα τα οποία έχουμε, όμως με συνθήκες οι οποίες ωφέλησαν την επέκταση και την εξάπλωση του κοριού σε όλη την ζώνη της Μεσογείου. Περάσαμε ένα καλοκαίρι το οποίο είχαμε 35 – 40 βαθμούς Κελσίου. Άρα λοιπόν αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του κοριού και είναι λογικό να περιμένουμε κάτι τέτοιο σε περιπτώσεις και σε περιοχές στις οποίες έχουμε αυξημένη κίνηση».

Μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Ντελέζος έφερε το Παρίσι όπου υπογράμμισε δύο παράγοντες, την αυξημένη κίνηση λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων και ταυτόχρονα την μεγάλη επέκταση των Airbnb, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως στα Airbnb «έχουμε αυτόνομες και λίγο απειθάρχητες γραμμές καθαριότητας και απολύμανσης». Ενώ αναφορικά με τα ξενοδοχεία τα χαρακτήρισε πιο «πειθαρχημένα, με συγκεκριμένες γραμμές» ενώ υπογράμμισε τη «μεγάλη πολλαπλασιαστική ικανότητα του κοριού, δηλαδή μπορεί να γεννήσει μέχρι 500 αυγά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η εγκατάστασή του σε έναν χώρο είναι πάρα πολύ εύκολο να εξαπλωθεί».

Τέλος ανέφερε ακόμη δύο παράγοντες για την επανεμφάνιση του κοριού. Από τη μία το γεγονός πως κάποια εντομοκτόνα τα οποία είχαμε στο παρελθόν λόγω τοξικότητας έχουν καταργηθεί αλλά και η μαζική εξόντωση ενός φυσικού ανταγωνιστή του κοριού, της κατσαρίδας, είχε ως αποτέλεσμα ο κοριός να έχει ελεύθερο έδαφος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Ζώδια: Τι μας περιμένει τις επόμενες ημέρες σε, επαγγελματικά, οικονομικά αλλά και στα ερωτικά μας. Δείτε τα ζώδια της εβδομάδας ΓΕΝΙΚΑ: Αυτό που έχει σημασία, πάνω απ’...

ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.. Στις 12:30, ο Πρωθυπουργός...

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακός υπήκοος, εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς, που πήγε το 2023 στο Αφγανιστάν για να αποδείξει πως η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ασφαλής και...

ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ μπράβοι συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες από τη Δίωξη Εκβιαστών της ασφάλειας. Εμπλέκονται σε ξυλοδαρμούς θαμώνων νυχτερινών μαγαζιών αλλά και επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες....