Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και Δοξολογία για το 1821 στη Βιέννη

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας της Β΄ Κυριακής των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, ημέρα που η αγία μας Εκκλησία τίμησε τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία επί τη ευκαιρία της Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 παρουσία των Πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου, του διπλωματικού σώματος και πλήθους κόσμου της ελληνικής παροικίας εν Βιέννη.

Στο τέλος της Ακολουθίας και πριν την μετάβαση στο Μνημείο του Ρήγα Φεραίου για το Τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε τον Διάκονο Έρασμο εις αρχιδιάκονον.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του εστίασε στο γεγονός, ότι ο Κύριος συγχώρεσε τις αμαρτίες του παραλυτικού της Καπερναούμ και στη συνέχεια τον θεράπευσε, κάτι το οποίο για μία ακόμη φορά σκανδαλίζει τους Φαρισαίους που ήταν μάρτυρες του περιστατικού. «Ο Θεός συγχωρώντας τις αμαρτίες θεραπεύει πρώτα την ψυχή και στη συνέχεια επεται η θεραπεία του σώματος».

Αναφερόμενος στη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά εξήγησε τη συμβολική σημασία της παραλύσεως, που είναι αποτέλεσμα των παθών, που εμποδίζουν τον άνθρωπο.

«Αυτομεμψία, Εξομολόγηση, Διάθεση για αλλαγή και Προσευχή είναι οι τέσσερις φορείς, που θα μπορούσαν να φέρουν την ψυχή μπροστά στον Χριστό», ανέφερε και κάλεσε πατρικά το εκκλησίασμα να ακολουθήσει αυτή την οδό, ώστε να απαλλαγεί από τα πάθη στη διάρκεια της νηστείας ακολουθώντας το πρόγραμμα της Εκκλησίας.

Μετέχοντας στη ζωή της Εκκλησίας αποβλέπουμε να γίνουμε κοινωνοί των θείων Ενεργειών, που σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου, καθιστούν δυνατή τη σωτηρία και τη θέωση του ανθρώπου κατά Χάριν και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς να ακολουθήσουν όλοι αυτή την ορθόδοξη πορεία διερχόμενοι από τον καθαρισμό και αγιασμό τον προς τη θέωση.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλλη δέηση επ’ ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως στην οποία παρέστησαν οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου και μέλη του διπλωματικού σώματος.

Ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος απεύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων κάλεσε τους Έλληνες να συναισθανθούν τη σημασία της ενότητας του οικουμενικού ελληνισμού και να γίνουν κοινωνοί των ιδεωδών που γεννήθηκαν κάτω από το ελληνικό φως, σεβόμενοι τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε τον Διάκονο Έρασμο εις Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως και του ευχήθηκε καλή διακονία στην υπηρεσία της τοπικής μας Εκκλησίας.

Μετά τη διανομή του αντίδωρου μετέβησαν κλήρος και λαός στην Αναθηματική πλάκα που φέρεται δεξιά της εισόδου του Ιερού Ναού Αγιου Γεωργίου, όπου αναπέμπφθηκε τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων και των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους Πρέσβεις, τους εκπροσώπους των Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων και των ομογενειακών συλλόγων.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, προχώρησε στην απαγόρευση πραγματοποίησης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που είχε εξαγγελθεί για τις 5 το απόγευμα, στο Κέντρο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

LIFESTYLE

Αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο περιστατικό βρέθηκαν ο Νικόλας Ράπτης και το συνεργείο του Breakfast@Star την ώρα των δηλώσεων. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός συνομιλούσε με...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ αναφέρει πως οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών. Αλλαγές στις ημερομηνίες από τις...