Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οσφρητική εκπαίδευση για τις περιπτώσεις που η ανοσμία επιμένει

Η διαταραχή της όσφρησης και της γεύσης αποτελούν συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης Covid-19 και μάλιστα μπορεί η ανοσμία και η αγευσία να είναι και τα μοναδικά συμπτώματα της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η όσφρηση επανέρχεται ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο για τις περιπτώσεις που αυτή εξακολουθεί να υφίσταται ενδείκνυται θεραπευτικά η οσφρητική εκπαίδευση.

«Η οσφρητική εκπαίδευση είναι μια διαδικασία, όπου ο ασθενής καθημερινά και για λίγους μήνες μυρίζει συγκεκριμένες οσμές με σκοπό να ενεργοποιηθεί ξανά το οσφρητικό νεύρο. Συγκεκριμένα, ο ασθενής μυρίζει κάθε μέρα τουλάχιστον δυο φορές μια σειρά συγκεκριμένων βασικών οσμών, όπως λεμόνι, τριαντάφυλλο και επιπλέον κάποιες άλλες, που ο γιατρός προσθέτει ανάλογα με τις ανάγκες και την απώλεια όσφρησης του ασθενή κατά τρόπο παρόμοιο με αυτό που κάνουν οι δοκιμαστές κρασιών για να γίνουν καλύτεροι. Οι σχετικές οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση της οσφρητικής εκπαίδευσης, καθώς και η παρακολούθηση με οσφρητικό τεστ της πορείας της θεραπείας, γίνεται από τον εξειδικευμένο ΩΡΛ. Με τον τρόπο αυτό έχουν λάβει θεραπεία πάνω από 150 ασθενείς στο ειδικό ιατρείο της Β’ ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ, με βελτίωση της οσφρητικής ικανότητας σε περισσότερους από το 65% των ασθενών», σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ στο ΑΠΘ, Ιορδάνης Κωνσταντινίδης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρινολογίας και Φλεγμονωδών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, φαίνεται ότι ο κορονοϊός είναι πιο επικίνδυνος για την όσφρηση στην Καυκάσια φυλή (περίπου στο 50%) σε αντίθεση με τους Ασιάτες (15%). Επίσης φαίνεται ότι προσβάλλει περισσότερο όσους έχουν ήπια συμπτώματα σε σχέση με όσους έχουν σοβαρή νόσο, με αποτέλεσμα η απώλεια όσφρησης να αφορά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν ότι οι μεταλλάξεις του ιού φαίνεται να είναι περισσότερο επικίνδυνες σχετικά με την προσβολή της όσφρησης και της γεύσης από το αρχικό στέλεχος του ιού.

«Η ανοσμία και η αγευσία αποτελούν ισχυρές ενδείξεις παρουσίας της λοίμωξης σε σχέση με άλλα συμπτώματα, όπως π.χ. ο βήχας. Μπορεί δε να είναι και τα μοναδικά συμπτώματα αυτής. Σε κάθε περίπτωση ασθενούς που παραπονείται για ανοσμία και αγευσία, θα πρέπει αυτός να θεωρείται πιθανώς θετικός στη λοίμωξη κι αυτό είτε να επιβεβαιώνεται με τεστ ανίχνευσης του ιού είτε εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο ασθενής να μπαίνει σε καραντίνα για διάστημα 14 ημερών. Η απώλεια όσφρησης και γεύσης, παρότι συχνή και σχετικά μεγάλου βαθμού στις περισσότερες των περιπτώσεων (περίπου 2 στους 3), βελτιώνεται σημαντικά εντός τεσσάρων εβδομάδων», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τι συνιστάται στις περιπτώσεις που επιμένει η ανοσμία

Για τους υπόλοιπους ασθενείς όμως που συνεχίζουν να έχουν τα συμπτώματα αυτά, ο κ. Κωνσταντινίδης συνιστά:
-Να απευθυνθούν σε ωτορινολαρυγγολόγο με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της απώλειας όσφρησης, ώστε να ελεγχθεί η όσφρηση με ειδικό τεστ.

-Το τεστ είναι καλό να γίνεται ύστερα από 4 εβδομάδες από την εμφάνιση του συμπτώματος, γιατί είναι πιθανώς σε αυτό το διάστημα να επανέλθει.

-Θεραπευτικά ενδείκνυται η οσφρητική εκπαίδευση, μια διαδικασία όπου ο ασθενής καθημερινά και για λίγους μήνες μυρίζει συγκεκριμένες οσμές με σκοπό να ενεργοποιηθεί ξανά το οσφρητικό νεύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία της Αλβανίας με την Ιταλία για τους μετανάστες είναι μια μοναδική περίπτωση, 100% μοναδική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξη του...

ΕΛΛΑΔΑ

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους δρόμους που οδηγούν εκεί για την διεξαγωγή του τελικού του Conference League, την Τετάρτη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τους πολιτικούς αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, τα εθνικά θέματα και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά...

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους να διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Όπως...