Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει στις ΗΠΑ όσους και η ισπανική γρίπη του 1918

Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους Αμερικανούς απ’ ό,τι η πανδημία της ισπανικής γρίπης (1918-19), σύμφωνα με το Associated Press. Από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 676.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό, σύμφωνα με σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η πανδημία γρίπης του 1918-1919 θεωρείται ότι σκότωσε περίπου 675.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ωστόσο δεν είναι ακριβώς σαφές πόσοι άνθρωποι πέθαναν πριν από έναν αιώνα, λόγω ελλιπών αρχείων και κακής κατανόησης της αιτίας της ασθένειας.

Η παγκόσμια θνησιμότητα από την COVID-19 – που υπολογίζεται σε περίπου 4,7 εκατομμύρια θανάτους μέχρι σήμερα – είναι πολύ μικρότερη από αυτή της ισπανικής γρίπης, καθώς εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια θανάτους.

Φυσικά, πολλοί παράγοντες που έχουν αλλάξει συγκριτικά με έναν αιώνα πριν.

Αφενός, ο πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν περίπου το ένα τρίτο του σημερινού, πράγμα που σημαίνει ότι η γρίπη του 1918 εξαφάνισε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από ό,τι η πανδημία της COVID-19 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το AP. Ο δε παγκόσμιος πληθυσμός ήταν περίπου το ένα τέταρτο αυτού που είναι σήμερα.

Από την άλλη, έχουν σημειωθεί σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων τριών διαθέσιμων σήμερα εμβολίων κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Το 1918 δεν υπήρχαν ούτε εμβόλια, ούτε αντιβιοτικά για τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων, σύμφωνα με το AP. Η γρίπη του 1918 σκότωσε νέους, υγιείς ενήλικες σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι η COVID-19, η οποία έχει στοχεύσει δυσανάλογα τον ηλικιωμένο και πιο ευάλωτο πληθυσμό.

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ καταγράφουν περίπου 1.900 θανάτους την ημέρα, οι οποίοι σχετίζονται με την COVID-19, και οι προβλέψεις του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον κάνουν λόγο για επιπλέον 100.000 θανάτους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το AP.

Περίπου το 64% του επιλέξιμου πληθυσμού στις ΗΠΑ (άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω) είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο κατά της COVID-19. Μόνο περίπου το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19, ενώ μόνο το 2% των ατόμων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα έχει λάβει μία δόση, σύμφωνα με το World in Data. Τα εμβόλια εξακολουθούν να μην είναι άμεσα διαθέσιμα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αναφέρει το ertnews.gr

Ο κορονοϊός θα ήταν πολύ λιγότερο θανατηφόρος στις ΗΠΑ, όπου τα εμβόλια είναι άμεσα διαθέσιμα, αν περισσότεροι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί γρήγορα. «Έχουμε ακόμη την ευκαιρία να το ανατρέψουμε», δήλωσε στο AP ο δρ Τζέρεμι Μπράουν, διευθυντής της έρευνας για την επείγουσα περίθαλψη στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. «Συχνά ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε και πόσο θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα».

Το πώς θα μείνει στην ιστορία η πανδημία COVID-19 σε σύγκριση με τη γρίπη του 1918 παραμένει ασαφές.

«Έχουμε πολύ περισσότερο έλεγχο των λοιμώξεων, πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα υποστήριξης των ανθρώπων που είναι άρρωστοι. Έχουμε τη σύγχρονη ιατρική», δήλωσε στο AP η Αν Μαρί Κίμπαλ, συνταξιούχος καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους και πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα. Ο φόβος είναι ότι τελικά ένα νέο στέλεχος θα καταφέρει να παρακάμψει έναν συγκεκριμένο στόχο του εμβολίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (24/5) να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέτο Γκουερίνο, Ράντε Πάπριτσα και Τάισον. Τους συνδέουν ο ΠΑΟΚ, τα “χρυσά” γκολ τίτλου που πέτυχαν, αλλά και η φανέλα με το νούμερο “11”....

ΕΛΛΑΔΑ

Στα εγκαίνια του δεύτερου κύκλου ζωής του αεροσκάφους Boeing B727/284 MOUNT OLYMPUS στο Ελληνικό, το οποίο ανήκε στο δυναμικό της ιστορικής «Ολυμπιακής Αεροπορίας», του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Φλώρινα και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν εντός του αστικού ιστού μικρά αρκουδάκια με την μαμά τους να τρώνε αμέριμνα...