Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τέξας: Γιατρός παραβίασε το νέο νόμο και έκανε άμβλωση σε γυναίκα

Ένας Αμερικανός γυναικολόγος ανακοίνωσε ότι παραβίασε τον νέο νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις, μια παραδοχή που μπορεί να του στοιχίσει την ποινική του δίωξη αλλά και να ξεκινήσει τη διαδικασία κρίσης της συνταγματικότητας αυτού του νομοθετήματος.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Washington Post, ο Άλαν Μπρεντ εξηγεί ότι έκανε άμβλωση σε μια γυναίκα, η εγκυμοσύνη της οποίας είχε υπερβεί «τα όρια που θέτει η Πολιτεία». Ο γιατρός, που ασκεί το επάγγελμά του εδώ και 45 χρόνια, διευκρίνισε ότι ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο διότι είχε «υποχρέωση να παράσχει ιατρική φροντίδα» στην ασθενή και από σεβασμό για το «θεμελιώδες δικαίωμά της» να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι μπορεί να υπάρξουν νομικές συνέπεις, όμως θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν θα λειτουργήσει το στοίχημα του Τέξας, το οποίο επιδιώκει να αποφύγει την εξέταση του σαφώς αντισυνταγματικού νόμου του», πρόσθεσε.

Ο νέος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει τις αμβλώσεις, ακόμη και αν η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό ή αιμομιξία, εφόσον εντοπίζεται καρδιακός χτύπος του εμβρύου, δηλαδή περίπου μετά την έκτη εβδομάδα. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνωρίζει, από το 1973, το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι περίπου την 22η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε προς το παρόν να ακυρώσει τον νόμο του Τέξας.

Ο νόμος περιλαμβάνει ένα πρωτάκουστο άρθρο: εναποθέτει τη φροντίδα εφαρμογής του «αποκλειστικά» στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να μηνύουν όποιον υποψιάζονται ότι βοήθησε μια γυναίκα να κάνει άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Αυτός ο όρος δυσκολεύει μέχρι τώρα τα ομοσπονδιακά δικαστήρια να παρέμβουν: συνήθως, οι προασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση στρέφονται νομικά εναντίον των εισαγγελέων που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των νόμων, όμως στην περίπτωση του Τέξας δεν μπορούν να στραφούν εναντίον κανενός, επειδή δεν έχει κατατεθεί καμία μήνυση.

Η ομολογία του γιατρού Μπρεντ μπορεί να άρει αυτό το αδιέξοδο. Αν του ασκηθεί δίωξη, θα μπορέσει ο ίδιος να αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα του νόμου ενώπιον του δικαστηρίου.

Παράλληλα, έχει ανοίξει μια άλλη νομική οδός, από την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία στράφηκε απευθείας εναντίον της Πολιτείας του Τέξας κατηγορώντας την ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα αντιμετωπίσουν από την 1η Ιουλίου οι επαγγελματίες που δεν θα ενεργοποιήσουν έως τις 30 Ιουνίου το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS....

ΔΙΕΘΝΗ

Αποσβολωμένη παρακολουθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τον αγώνα που δίνει για να κρατηθεί στη ζωή ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ...

LIFESTYLE

Το ατελιέ του άνοιξε ο Βασίλης Ζούλιας και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...