Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Η κυβέρνηση ζητά συγγνώμη που “εγκατέλειψε” χιλιάδες θύματα βιασμού

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα συγγνώμη γιατί “εγκατέλειψε” επί σειρά ετών “χιλιάδες” θύματα βιασμού, δηλώνοντας πως αισθάνεται μεγάλη ντροπή που ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων για δράστες σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών είναι σε χαμηλότατα επίπεδα και υποσχόμενη να διορθώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υπηρεσιών της εισαγγελίας, 1.439 ύποπτοι καταδικάστηκαν το περασμένο έτος για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση στην Αγγλία και στην Ουαλία, ο μικρότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει επίσης μια μείωση 1.925 καταδικαστικών αποφάσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και οι καταγγελίες για βιασμό σε ενήλικες έχουν σχεδόν διπλασιασθεί από το 2015-2016.

“Είναι τάσεις για τις οποίες αισθανόμαστε βαθιά ντροπή. Τα θύματα βιασμού αφέθηκαν στην τύχη τους” και “χιλιάδες θύματα έμειναν χωρίς δικαιοσύνη”, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, στην κατακλείδα μιας έκθεσης για τη βελτίωση της κατάστασης.

“Η παρούσα κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την αλλάξει: το οφείλουμε σε κάθε θύμα και είμαστε εξαιρετικά λυπημένοι που το σύστημα έχει φθάσει εδώ”, πρόσθεσε.

Η έκθεση προτείνει σειρά μέτρων που έχουν σκοπό να φέρουν τον αριθμό των απαγγελιών κατηγοριών και των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων στα επίπεδα του 2016.

Μεταξύ των μέτρων, ένα πρόγραμμα πιλότος που στοχεύει στη μείωση της αντιπαράστασης των θυμάτων στο δικαστήριο –που προτιμούνταν αντί των προηχογραφημένων συνομιλιών– και μια αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο του γεγονότος πως τα στοιχεία που αφορούν το θύμα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την έρευνα, παρά μόνο αν έχουν κάποια σχέση.

Ο Μπούκλαντ θέλει μια απομάκρυνση “από την εμμονική έμφαση στην αξιοπιστία του θύματος”, με την έκθεση να δηλώνει ότι προτιμά να επικεντρωθεί στο παρελθόν του υπόπτου, “προκειμένου να διασφαλίσει ότι η λήψη απόφασης στηρίζεται σε αποδείξεις, παρά σε υποκειμενικές κρίσεις που αφορούν την αξιοπιστία του θύματος”.

Ενώσεις και ακτιβιστές χαιρέτισαν αυτήν τη συγγνώμη, αλλά περιμένουν να δουν αν “αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα θα είναι αρκετά”, δήλωσε εκπρόσωπος της Rape Grisis England and Wales, απέναντι στην “πραγματική κρίση” της ανάληψης ευθύνης για αυτά τα εγκλήματα.

“Ορισμένα στοιχεία της έκθεσης είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι δύσκολο να ταυτοποιήσουμε τις μεγάλες δεσμεύσεις που θα βελτιώσουν ριζικά και γρήγορα την εμπειρία που έχουν τα θύματα από το δικαστικό σύστημα”, πρόσθεσε μια άλλη εκπρόσωπος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρχές εκτιμούν πως 128.000 άνθρωποι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, αλλά μόνο το 3% των περιπτώσεων που δηλώνονται είχε οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών το 2019-2020. Ο αριθμός αυτό ανερχόταν στο 13% το 2015-2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Formula E υποσχέθηκε να πληρώσει 250.000 δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, εάν ο Μαξ Φερστάπεν της Red Bull δεν καταφέρει να...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός επισκέφθηκε τα αποδυτήρια του “Απ. Νικολαΐδης” για να συγχαρεί τους παίκτες του Φατίχ Τερίμ για την πρόκριση στον τελικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους όσο περνάει ο καιρός. Βλέπουμε ήδη και την τάση στην υπόλοιπη...