Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Διαδικτυακή απάτη με 76.000 ψεύτικα e- shop και 800.000 θύματα – Γιατί ο διεθνής Τύπος δείχνει «έδρα» στην Κίνα

Διεθνής έρευνα που πραγματοποίησαν οι εφημερίδες Guardian, Die Zeit και Le Monde αποκαλύπτει την εξαπάτηση 800.000 καταναλωτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκ των οποίων 476,000 μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο παράνομο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως έδρα τους την Κίνα.

Σε 76.000 ανέρχονται τα πλαστά διαδικτυακά καταστήματα που πρόσφεραν προϊόντα με έκπτωση από μεγάλες εταιρείες όπως Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες μάρκες υψηλής ποιότητας, ενώ δεν είχαν καμία σχέση με τις επωνυμίες. Τα πρώτα fake καταστήματα στο διαδίκτυο φαίνεται να δημιουργήθηκαν το 2015 ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν πάνω από 22.500. Καταναλωτές που εξαπατήθηκαν δήλωσαν ότι δεν έλαβαν κανένα προϊόν.

Πάνω από 1 εκατομμύριο «παραγγελίες» υποβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και ο όμιλος φέρεται να επεδίωξε τζίρο άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Katherine Hart, επικεφαλής αξιωματικός στο Chartered Trading Standards Institute, περιέγραψε την επιχείρηση ως «μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στον κυβερνοχώρο».

‘Eγγραφα μισθοδοσίας που βρέθηκαν στα δεδομένα υποδηλώνουν ότι άτομα προσλήφθηκαν ως προγραμματιστές και πληρώθηκαν μισθοί μέσω κινεζικών τραπεζών.  Ως εργοδότης φέρεται η εταιρεία Fuzhou Zhongqing Network Technology Co Ltd, επιχείρηση που περιγράφεται ως «εταιρία ξένου εμπορίου που παράγει κυρίως αθλητικά παπούτσια, ρούχα μόδας, τσάντες επώνυμων προϊόντων και άλλες σειρές».

Η εταιρεία Fuzhou Zhongqing δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, έγραψε η εφημερίδα Guardian.

«Οι αστυνομικοί είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για αυτό»

Το δίκτυο χρησιμοποίησε ληγμένα domain για να φιλοξενήσει τα ψεύτικα καταστήματά του, αποφεύγοντας τον εντοπισμό από κατόχους επωνυμίας. Φαίνεται ότι κατάφερε έτσι να ελέγχει βάση δεδομένων 2,7 εκατομμυρίων.

Στη Γερμανία, η ιδιοκτήτρια ενός εργοστασίου γιαλιού, ανέφερε ότι δεχόταν τηλεφωνήματα σχεδόν κάθε μέρα από εξοργισμένους αγοραστές που ρωτούσαν πού είναι τα ρούχα Lacoste. Ανακάλυψε ότι μια παλιά της ιστοσελίδα, η perlenzwoelfe.de, είχε χρησιμοποιηθεί για την απάτη. Το περιεχόμενο ήταν ορατό στα αρχεία και ατήγγειλε την απάτη στην αστυνομία. «Οι αξιωματούχοι απλώς είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για αυτό», είπε.

Το ίδιο κατήγγειλε ο Michael Rouah που διευθύνει το Artoyz , ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και ένα κατάστημα στο κέντρο του Παρισιού που πουλά χειροποίητα παιχνίδια. Ο πλήρης κατάλογος των προϊόντων του αντιγράφηκε. «Έκλεψαν τις εικόνες από τον ιστότοπό μας και άλλαξαν τις τιμές». Ο ίδιος ενημερώθηκε από πελάτες και όπως λέει έχει προσλάβει δικηγόρο, αλλά απαιτεί χρόνο και κοστίζει χρήματα».

Πηγή: Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε περισσότερους από 145.000 ανέρχονται οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέπει να προσλάβουμε μια καινούργια οικονομία, μια καινούργια πραγματικότητα. Και να καταλάβουμε αυτή την καινούργια οικονομία και την καινούργια πραγματικότητα. Πρέπει να την ενσωματώσουμε...

ΕΛΛΑΔΑ

Αεροπορική επίδειξη έστρεψε τα βλέμματα στον Αττικό ουρανό, στο Παλαιό Φάληρο στο ύψος του Φλοίσβου, όταν το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής...

ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο δέχθηκε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα. Το M/T Wind είχε δέσει πρόσφατα στη Ρωσία και...